ترامپ بعد از زنگ تنفس

ناصربزرگمهر

به نام او که هرچه بخواهد همان می شود

بزرگمهر

دونالد ترامپ با چهارسال تنفس،در روزگاری که به نظر می رسید، رای نیاورد، چهل و هفتمین رییس‌جمهور آمریکا شد.

چهارسالی که جهان به اندازه چهل سال تغییرکرده است،تکنولوژی، سیاست، اقتصاد، مذهب، فرهنگ،آب و هوا وبسیاری ازنکات کوچک وبزرگ زندگی درهمه جای جهان دچار تغییر و تحول شده است.

درچنین شرایطی چرا ترامپ تغییر نکرده باشد؟چهارسال که زنگ تفریح نبوده است.

من معتقدم که ترامپ کنونی،ترامپ روزهای آغازین چهل وپنجمین ریاست جمهوری آمریکا نیست،همانطور که من و شما و همه مردم عادی دنیا هم در ۴ سال تغییر کرده و می کنیم.

حالا چطور می شود که آدمی با مشخصات و ثروت و قدرت ترامپ در این سال ها تغییر نکرده باشد و تجربه نیاندوخته باشد؟

اگرترامپ، در انتخابات دوره قبل رییس جمهور می شد، ادامه ریاست جمهوری قبلی بود وشاید خیلی تغییری به چشم نمی آمد و همان سیاست ها و روال چهارسال قبل را ادامه می داد و حتی بسیاری از اطرافیان و مقامات دولتش تغییر نمی کرد.

اما چهارسالی که ترامپ فرصت فکر کردن برایش پیش آمد، یک فرصت طلایی بوده است، بی شک هر فردی که چنین فرصتی را پیدا کند، می تواند اغلب خطاهایش را با کمی تفکر، اصلاح کند.

او در این چهارسال در دادگاه های مختلف حضور پیدا کرد، اطرافیانش را بیشتر شناخت، معنای وفاداری را فهمید، دوری از قدرت را تجربه کرد، جنگ روسیه و اوکراین را با حوصله تماشاکرد،آدم کشی های نتانیاهو را دیده است، داعش و طالبان را درک کرده است و درمورد بسیاری ازتغییرات جهان فرصت فکرکردن داشته است.

سرعت انتخاب هایی که درهمین روزهای اخیر انجام داده وافرادی مثل ایلان ماسک را به عنوان یکی ازبزرگترین سرمایه داران جهان و اتصال مغز اقتصاد وتکنولوژی مدرن  به بدنه تفکر خودش نزدیک کرده است.

با انتخاب رئیس دفتر زن برای اولین بار در تاریخ کاخ سفید، اکثر شعارهای ضدزن هریس را خنثی کرد.

اطمینان دارم که نگاه ترامپ به سیاست جهانی هم تغییر کرده و بسیارجدی تر شده است، آنطور که در خبرها آمده بود، درهمین یکی دو هفته که از زمان پیروزی او می گذرد باحدود صدنفر از روسای جمهور ومقام‌های ارشدجهانی صحبت کرده ‌است.

او بارها در شعارهای انتخاباتی خود، ضدیت خویش را با جنگ و سلامت سربازان آمریکایی اعلام کرده است و بطور حتم بخشی از رای آمریکاییان، بدلیل تفکر دوری او از جنگ است.

به همین دلایل به نظر می رسد که فشار ترامپ برای پایان گرفتن جنگ در لبنان و غزه و اوکراین بیشترخواهد شد ونتانیاهو، پوتین، زلنسکی را تحت فشار خواهد گذاشت و با قطع کمک های مالی به اوکراین، زلنسکی مجبور به صلح و توافق با روسیه خواهدشد.

ترامپ در برابراتحادیه اروپا موضع گیری داشته و بازهم خواهد داشت و بخاطر پایان گرفتن جنگ اوکراین، ناتو را تضعیف خواهد کرد.

ترامپ در سیاست خارجی با توجه به منافع ملی بر محور اقتصاد عمل کرده و خواهد کرد،اونشان داده که به تعهدات بین‌المللی ونمایشی پایبند نیست و براساس شخصیتی که درچهارسال ریاست جمهوری نشان داد،فردی ملی‌گرا ویک ششلول بند آمریکایی مدرن است که این بار هفت تیرهایش را با تامل بیشتری از غلاف بیرون می کشد.

ترامپ به اهمیت ارتباط اقتصادی با خاورمیانه کاملا آگاه است و در نوبت قبل طعم ریال عربی را زیر دندان هایش مزه مزه کرده و از عربستان و امارات و قطر و بقیه سود خوبی به جیب زده و رقص کنان این منطقه را ترک کرده است.

برای ادامه این ماه عسل دوباره، باید جنگ غزه تمام شود، باید با ایران کناربیاید، به همین دلیل رویکرد نظامی نتانیاهو با توجه به سخنان این روزهای بن سلمان، برایش پرهزینه خواهدبود.

خصوصا که روابط خوبی هم با بزرگترین قطب اقتصادی جهان یعنی چینی‌ها هم ندارد و حتما آن ها هم از پیروزی ترامپ خوشحال نیستند و جنگ تجاری میان آن ها با ایجاد عوارض گمرکی بیشتر خواهدشد.

ترامپ در دوره ریاست جمهوری قبلی خود هرکاری که می توانست علیه ایران انجام داد و همه تحریم ها را برقرار کرد و از برجام خارج شد، او می داند که همه تلاش اقتصادی و سیاسی خودش را برای انزوای ایران انجام داده و با هوش تر از آن است که دوبار از یک سوراخ گزیده شود.درچنین شرایطی استفاده از تهدیدهای ترامپی، یک فرصت برای دولتمردان ایرانی است، باید ابتکارعمل راهبردی و تاکتیکى کشور، منجر به حل مشکلات داخلی و خارجی شود.

خصوصا که آمریکایی ها با دراختیار داشتن رسانه های جهانی همیشه توپ را به زمین ایران انداخته و به مردم جهان القا می کنند که ما دنبال آشتی و برقراری روابط با ایران هستیم و این ایران است که دنیال تروریست ها است.

ایران قوى مى تواند , با هرکشوری منجمله آمریکا تعامل داشته باشد، نباید از گفتگو و مذاکره دوری کرد و در راهرو های سازمان ملل دنبال پستو گشت، چه دوست داشته باشیم یا نداشته باشیم، فاتحه این تفکر خوانده شده است

بدون شک ، ترامپ هم دنبال چراغ سبز ایران بزرگ است تا خودی در سیاست خارجی نشان دهد و حل رابطه با ایران را به حساب دولت و تدبیر خودش بگذارد.

دولت آمریکا در طول تاریخ به موقعیت منحصر بفرد ژئوپلیتیک ایران و حوزه نفوذ آبی و خاکى و ثروت و اندیشه و دانش ایرانیان آگاه بوده است و ترامپ تاجر، بهتر از هرکسی آماده است تا خریدار ایران متمدن باشد.

خصوصا یادمان نرود که ترامپ در روزهای پس از خروج از برجام، پیشنهاد مذاکره بدون پیش شرط با سران ایران را مطرح کرد و آمریکایی ها مدعی شدند که اگر روابط برقرار شود، حتی برای آلودگی هوای تهران چاره دارند و خانه‌هایی مقاوم در برابر زلزله می سازند.

حالا نوبت رییس جمهور است که سیاست‌خارجی را براساس منافع ملی مردم در نظرگرفته و همه را در حاکمیت قانع کند که می‌شود با ترامپ هم گفتگو کرد.

تکرار می کنم، این ترامپ، با ترامپ دفعه قبل حتما متفاوت است، ضمن اینکه امروز روابط ما با عربستان که در حج خونین، چندصدنفر حاجی ایرانی را به شهادت رساند و یا با عراق که در جریان جنگ تحمیلی، ۲۰۰هزار رزمنده ما به شهادت رسیدند، به حالت عادی برگشته است.

ما در طول تاریخ از همین کشور برادر روسیه کم خسارت ندیده ایم، در جریان جنگ‌های ایران و روس،چندصدهزارسرباز ایرانی کشته  شدند و بخشی از خاک ما به آنها تعلق گرفت و هنوز رفتارهای آنها بر اساس منافع خودشان ادامه دارد.

اگر بخواهیم به تاریخ گذشته برگردیم، افغانها، مغول ها، ترکیه عثمانی، یونان، انگلیس و خیلی کشورهای دیگر را می توان به این لیست اضافه کرد.

امروز باید فقط به منافع ملی ایران و مردم توجه کنیم که روزهای سختی را می گذرانند.

ایران ما پهندشت بزرگ فرصت‌های بی‌نظیر تاریخی است،رهبری و رییس جمهور بارها فرمودند که ما آغازگر هیچ جنگی نبوده ایم، بدیهی است این ملت بزرگ تنها در سایه‌ی یک صلح پایدار می تواند شکوفا شود و مشکلات اقتصادی خود را پشت سر بگذارد.

ارسال نظر