استفاده از هوش مصنوعی در تهیه نقشههای زمینشناسی
معاون وزیر صمت و رئیس این سازمان از دریافت گزارشهای امیدوارکننده از استانها در حوزه فعالیتهای زمینشناسی خبر داد و گفت: گزارشهای بسیار خوبی از استانها به دست ما رسیده که امیدوارکننده است و البته مشخص نیست این گزارشها دقیقاً بر چه اساسی تهیه شدهاند؛ شاید بر مبنای آنچه بهاصطلاح " مطالعه دوم" نامیده میشود.

به گزارش روزگارمعدن به نقل از روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، دکتر داریوش اسماعیلی با اشاره به استفاده از فناوریهای نوین در این حوزه افزود: در بخش تهیه نقشههای مصنوعی، استفاده از هوش مصنوعی را آغاز کردهایم و پیشتر این روشها را تست و آزمایش کردهایم و نتایج آنها را با دادههای برداشت میدانی مقایسه کردهایم.
وی تصریح کردخوشبختانه نتایج قابل قبولی بهدست آمده و در این زمینه همکاری با دانشگاه تهران نیز در چند جلسه آغاز شده و در حال گسترش است.
رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با تأکید بر لزوم مشارکت بخش خصوصی خاطرنشان کرد: در گذشته دلایلی وجود داشت که باعث متضرر شدن بخش خصوصی شد و به همین دلیل واگذاریها بهطور کامل صورت نگرفت و اکنون تلاش داریم با برنامهریزی دقیق و استفاده از ظرفیتهای اطلاعاتی، شرایط را برای مشارکت کامل فراهم کنیم.
اسماعیلی از بهکارگیری ابزارهای نوین نظارتی نیز خبر داد و گفت: از ظرفیتهایی مانند فناوری بلاکچین و ابزارهای هوشمند نظیر موبایل و شبکه برای نظارت بر خدمات سازمان بهرهبرداری خواهد شد و در صورتی که نمونهای از دادهها در شبکه موجود باشد، بهصورت دقیق مورد بررسی قرار میگیرد.
معاون وزیر صمت، در ادامه با اشاره به برنامهریزی سازمان متبوع خود برای تولید نقشههای زمینشناسی متنوع خاطرنشان کرد: تمام فعالیتهای زمینی سازمان باید تحت نظارت دقیق انجام شود و برای هر نوع نقشه–اعم از نقشههای زمینشناسی، ژئوشیمی و اقتصادی، ناظر مشخصی در نظر گرفته میشود.
وی با بیان اینکه اگر قرار باشد ۱۲۰ نقشه تهیه شود، باید این تعداد بین ناظران تخصصی تقسیم شود؛ گفت استفاده از نیروهای بازنشسته متخصص در بخش نظارت بسیار حائز اهمیت است تا از همان ابتدا و قدمبهقدم، فرایند تهیه نقشهها با دقت بالا پیش برود و در صورت وجود ایراد، بلافاصله اصلاحات لازم صورت گیرد
اسماعیلی در ادامه با بیان اینکه اطلاعات اولیه در خصوص ذخایر فرامرزی وجود دارد و فرآیند جمعآوری دادهها در این حوزه آغاز شده، افزود: از ماشینهایی با قابلیت تحلیل دادههای خاص استفاده میشود و نقشهای برای تعیین سرعت اولیه برداشت منابع در دست تهیه است و در حال حاضر، حوزه کاری ما عمدتاً بر کشورهای همجوار و برخی کشورهای آفریقایی متمرکز است.
وی تصریح کرد: این موارد از جمله موضوعاتی است که در جریان بازدیدها و نشستهای اخیر با مقامات کشورهای مختلف شاهد آن بودیم و تاکنون ارتباطات اولیه و تفاهمنامههایی با کشورهایی مانند عمان، افغانستان و چند کشور دیگر منطقه انجام شده است.
معاون وزیر صمت ادامه داد: هدف از این تعاملات، شناسایی ذخایر فرامرزی و تأمین بخشی از نیازهای معدنی کشور از طریق همکاریهای منطقهای و فرامنطقهای است.
رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با اشاره به ظرفیتهای موجود در کشورهای آفریقایی خاطرنشان کرد: مذاکرات مثبتی با کشورهایی که در قالب هیأتهای اقتصادی و علمی به ایران سفر کردهاند، صورت گرفته و زمینه برای توسعه همکاریهای فنی و اکتشافی فراهم شده است.
وی همچنین درباره همکاری با افغانستان گفت: در جریان مذاکرات اخیر با این کشور، ظرفیتهای فوقالعادهای در حوزه زمینشناسی و ذخایر معدنی شناسایی شده که میتواند به توسعه مشترک در این حوزه منجر شود.