داستان قطعی برق در دولت چهاردهم

محیط زیست، حمله سایبری یا ناترازی؟

همزمان با اعلام جدول قطعی برق از طرف وزارت نیرو سخنگوی دولت طی نشست مطبوعاتی درباره قطعی برق گفت: تاکید دولت بر سلامت مردم است. در دولت تاکید شد مازوت سوزی کم شود که البته قطع برق هم داریم. رئیس‌جمهوری پیگیر رفع ناترازی است. توافق برای تولید ۳۰ هزارمگاوات برق ایجاد شده است.

محیط زیست، حمله سایبری یا ناترازی؟

اما آیا دلیل قطعی برق صرفا جلوگیری از مازوت‌سوزی است؟ این در حالی است که طبق آمار و گزارش‌های رسمی نمی‌توان مازوت سوزی را دلیل قطعی برق دانست!

مازوت‌سوزی:

خبرگزاری ایسنا در ۱۹ آبان طی گزارشی عنوان کرد که درحال‌حاضر از میان حدود ۱۴۰ نیروگاه بزرگ در کشور، تنها ۱۴ نیروگاه بخاری توانایی استفاده از مازوت را دارند که عمدتاً در خارج از مناطق پرجمعیت و دور از کلان‌شهرها قرار گرفته و به‌طور محدود از این سوخت استفاده می‌کنند

اما بنا به گزارش‌های دیگر می‌توان دو دلیل دیگر را برای قطعی برق پیدا کرد

حمله سایبری:

 اول از همه ممکن است حملات سایبری به زیرساخت‌های انرژی ایران توسط رژیم اسرائیل دلیل قطعی برق باشد آن هم در شرایطی که در دوران پس از عملیات وعده صادق ۲ و پاسخ‌های رژیم اسرائیل به آن هستیم. در شهریور ۱۴۰۳ محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهوری در مراسم تکریم و معارفه وزرای نفت دولت سیزدهم و چهاردهم، گفت: به سیستم توزیع بنزین کشور حمله شد و ضربه خورد؛ حمله سال دوم هم عین سال اول بود؛ چه کسی باید پاسخگو باشد؟ در این بخش غفلت شده و جدا غفلت کرده‌اید؛ از وزیر نفت می‌خواهم در کل بخش صنعت نفت مقابله با حملات سایبری را به طور جدی دنبال کند. وی ادامه داد: ظرفیت پاسخگویی به این موضوع را در کشور داریم و با تعامل و همکاری با بخش‌های ذی‌ربط، از نظر علمی در کشور این مسائل قابل حل است. تجربه نشان داد در یک سال دو بار حمله شد و هر دو بار هم عین همدیگر بود و حملات تغییری نکرده بود آقای پاک نژاد هم این مسئله را به طور جدی دنبال کند.

البته این عامل را هم نمی‌توان در این مقطع لحاظ کرد زیرا هرچند قطعی برق مطابق جدول زمانی ارائه شده توسط دولت نیست اما حملات سایبری منجر به قطعی ناگهانی و بدون برنامه‌ریزی می‌شود و صدمات پس از آن هم بعید است منجر به قطعی مقطعی و برنامه‌ریزی شده همانند زمان فعلی شود

همزمانی دوباره ماه آبان، بنزین، دولت اصلاح‌طلب و ترامپ!

خبرگزاری مشرق در ۲۱ آبان ۱۴۰۳ طی مطلبی عنوان کرد که وضعیت این روزهای ناترازی انرژی باعث شده است تا دولت در دوراهی افزایش نرخ حامل‌های انرژی و خاموشی‌های منظم، دومی را انتخاب کرده تا مسیر التهابات اقتصادی و اجتماعی را کنترل کند.

در تایید این ادعای مشرق می‌توان دوباره به گزارش ایسنا درباره مازوت سوزی مراجعه کرد طبق آمارهای شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی، ابتدای شهریور سال ۱۴۰۳ مقدار ذخایر نفت‌گاز نیروگاهی یک میلیارد و ۸۱۰ میلیون لیتر بود که این عدد در مقایسه با مدت مشابه پارسال (ابتدای شهریور سال ۱۴۰۲) با ۳ میلیارد و ۱۷۴ میلیون لیتر، ۴۳ درصد کاهش یافته است.

همچنین در ابتدای شهریور سال ۱۴۰۳، ذخایر نفت کوره نیروگاهی یک میلیارد و ۴۰۸ میلیون لیتر بوده است که این عدد در مقایسه با مدت مشابه پارسال (ابتدای شهریور ۱۴۰۲) با یک میلیارد و ۸۵۶ میلیون لیتر، ۲۳ درصد کاهشی بوده است.

با این تفاسیر البته می‌توان گفت دولت فعلی بیش از آن که مقصر وضع فعلی باشد و متهم به بی‌تدبیری شود صرفا میراث‌دار شرایطی است که از دو دولت قبل به آن رسیده است.

ارسال نظر