تعادل قیمت مس در دو سوی آتلانتیک بر هم خورد

در حال حاضر دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا تعرفه‌ای بر واردات مس وضع نکرده اما بازار از هم‌اکنون احتمال اعمال چنین تعرفه‌ای را در قیمت‌گذاری خود منعکس کرده است.

تعادل قیمت مس در دو سوی آتلانتیک بر هم خورد

اختلاف قیمت بین قراردادهای مس بورس کالای شیکاگو (CME) و بورس فلزات لندن (LME) در روزهای اخیر افزایش یافت و پریمیوم (CME) از مرز یک هزار دلار به ازای هر تن نیز عبور کرد.با توجه به اینکه قرارداد سه‌ ماهه مس در (LME) در حال حاضر حدود ۹ هزار و ۴۰۰ دلار به ازای هر تن معامله می‌شود، این شکاف فراآتلانتیکی نشان می‌دهد که بازار حداقل یک تعرفه ۱۰ درصدی را پیش‌بینی می‌کند.

اگر ترامپ همان تعرفه سراسری ۲۵ درصدی را که بر واردات آلومینیوم و فولاد اعمال شده است، برای مس نیز در نظر بگیرد، پریمیوم (CME) قطعا پتانسیل رشد بیشتری را نیز خواهد داشت.

آنچه فعلا نادیده گرفته شده، واکنش احتمالی «دکتر مس» به تشدید جنگ تعرفه‌ای است؛ واکنشی که می‌تواند پیامدهای منفی گسترده‌ای برای رشد اقتصادی جهان داشته باشد. در نمودار شماره یک، آربیتراژ قراردادهای نقدی مس در (CME) و (LME) و موجودی انبارهای (CME) نمایش داده شده است.

مراقب شکاف فزاینده باشید

قرارداد پریمیوم آلومینیوم منطقه غرب میانه در (CME) به کانون اصلی معاملات تعرفه‌ای آلومینیوم تبدیل شده است زیرا قرارداد پایه آن از مدل تحویل بین‌المللی (LME) پیروی می‌کند. در مقابل، مس مربوط به قرارداد (CME) از پیش از گمرک ترخیص شده است و فقط در داخل ایالات متحده آمریکا تحویل داده می‌شود؛ بنابراین تنها پریمیوم تحویل در آمریکا را منعکس می‌کند.

در نتیجه، پریمیوم (CME) نسبت به (LME) به یک معیار معاملاتی تبدیل شده است که می‌تواند انتظارات بازار درباره تعرفه‌های احتمالی آمریکا بر واردات مس را بازتاب دهد. در حال حاضر، این پریمیوم در بالاترین سطح تاریخی خود معامله می‌شود و حتی از جهش ناشی از فشار استقراض «short squeeze» سال گذشته نیز فراتر رفته است.

موجودی مس انبار (CME) که کاهش شدید آن یکی از عوامل فشار فروش سال گذشته بود، اکنون به بیش از ۱۰۰ هزار تن افزایش یافته است. با این حال، مصرف‌کنندگان آمریکایی همچنان در برابر تعرفه‌های احتمالی به‌ شدت آسیب‌پذیر خواهند بود؛ چراکه بنا بر داده‌‌های سازمان زمین‌شناسی آمریکا (USGS)، این کشور حدود ۴۵ درصد از نیاز داخلی خود را از طریق واردات تامین می‌کند.

به همین دلیل، تهدیدهای ترامپ تاثیر محسوسی بر قیمت‌ها داشته است؛ هرچند که میزان تعرفه‌ها و کشورهای هدف همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارند. تعرفه‌های سراسری اعمال‌ شده بر آلومینیوم و احتمال تشدید آن‌ها در صورت واکنش تلافی‌جویانه شرکای تجاری آمریکا، بازار مس را متزلزل کرده و باعث شده است که آربیتراژ قراردادهای مس بیش از پیش افزایش یابد.

شدت خسارت

در حال حاضر، توجه اصلی بازار به تاثیر احتمالی تعرفه‌ها بر مس تصفیه‌ شده معطوف است؛ چراکه براساس گزارش سازمان زمین‌شناسی آمریکا (USGS)، این کشور در سال ۲۰۲۴ بیش از ۸۰۰ هزار تن مس تصفیه‌ شده وارد کرد؛ در حالی که تولید داخلی آن تنها ۸۵۰ هزار تن بود. با این حال، جریان‌ها و مسیرهای تجاری در طول زمان تغییر خواهند کرد و پریمیوم (CME) هم‌اکنون نیز به عنوان مشوقی برای ورود مقادیر بیشتری از مس به ایالات متحده آمریکا عمل می‌کند.

در مورد محصولات مسی، تاثیر تعرفه‌ها می‌تواند بسیار پیچیده‌تر باشد زیرا جریان تجارت میان ایالات متحده آمریکا و دو شریک اصلی آن یعنی کانادا و مکزیک، به‌ شدت درهم‌ تنیده است. به عنوان نمونه، ایالات متحده آمریکا سیم مسی را به مکزیک صادر می‌کند تا به قطعات مورد نیاز صنعت خودروسازی مانند دسته‌سیم‌ها و موتورهای الکتریکی تبدیل شود؛ این محصولات دوباره به آمریکا بازگردانده می‌شوند.

براساس تحلیل موسسه «Project Blue»، این مبادلات تجاری سالانه شامل ۲۲۰ هزار تن مس می‌شود. در صورت اعمال تعرفه‌های سنگین بر این واردات، احتمال دارد که مونتاژ دسته‌سیم‌های خودرو از مکزیک به کشورهای آسیایی ارزان‌تر منتقل شود که می‌تواند تاثیرات منفی گسترده‌ای بر شرکت‌های خودروسازی در مکزیک و ایالات متحده آمریکا داشته باشد.

همچنین، مکزیک و کانادا از تامین‌کنندگان اصلی قراضه مس برای ایالات متحده آمریکا محسوب می‌شوند. این بدان معناست که اعمال تعرفه می‌تواند جریان صادرات این مواد را به سمت کشورهای دیگر، به‌ ویژه چین منحرف کند که در نهایت به ضرر تولید ثانویه آمریکا تمام خواهد شد.

اثر بازدارنده تعرفه‌ها

درهم‌تنیدگی جریان‌های تجاری مس در آمریکای شمالی، تنها بخشی از یک شبکه گسترده و پیچیده در اقتصاد جهانی است و همین موضوع، این فلز را در برابر تغییرات احتمالی در الگوهای تجارت که در پی اعمال تعرفه‌های ایالات متحده آمریکا رخ خواهد داد، بسیار آسیب‌پذیر می‌سازد. مس لقب افتخاری «دکتر مس» را دقیقا به این دلیل کسب کرده است که نقش اساسی و عمیقی در اقتصاد صنعتی جهان ایفا می‌کند.

اعمال تعرفه‌های متقابل میان آمریکا و شرکای تجاری آن می‌تواند به‌ عنوان عاملی بازدارنده، مصرف این فلز را تحت فشار قرار دهد. با این حال، بازار هنوز این مسئله را در قیمت‌گذاری خود لحاظ نکرده است؛ به طوری که از ابتدای ماه ژانویه ۲۰۲۵، قیمت مس در (LME) حدود ۷ درصد افزایش یافته که این رشد عمدتا به دلیل پیش‌بینی بهبود تقاضا، به‌ ویژه از سوی چین بوده است.

نباید فراموش کرد که چین نیز مانند بسیاری از کشورهای دیگر، در تیررس دولت جدید ترامپ قرار دارد و در صورت شروع جنگ تعرفه‌ای، مس یکی از قربانیان اصلی آن خواهد بود. با این حال، این تاثیر عمدتا در قیمت‌های جهانی نمایان خواهد شد، نه در بازار داخلی آمریکا که همین امر به نوبه خود می‌تواند شکاف میان بازارهای (CME) و (LME) را بیش از پیش عمیق‌تر کند.

ارسال نظر