مَجازی که مُجاز نیست !

علیرضا مهدیه تحلیلگر صنعت و توسعه

فضای مجازی، فضایی هست که از طریق اینترنت و فناوری‌های دیجیتال ایجاد شده و هنوز هم می‌شود و در آن همه افراد می‌توانند با یکدیگر ارتباط برقرار کرده، اطلاعات و مطالب مختلف را به اشتراک بگذارند و با همه این اشتراکات زندگی کنند.

فضایی که فقط مجازی نیست و در واقعیت و حقیقت زندگی انسان نیز به شدت تاثیرگذار است و می‌تواند این تاثیرات را هر روز بیشتر و بیشتر کند.

این فضا شامل شبکه‌های اجتماعی، وب‌سایت‌ها، بازی‌ها و انواع دیگر پلتفرم‌های دیجیتال هم می‌شود و در این فضا به هر کاربر این امکان داده خواهد شد که بدون محدودیت‌های جغرافیایی، ارتباط ایجاد کند و به محتواهای موردنظرش دسترسی داشته باشد و این فضا می‌تواند به همه کسب‌وکارها نیز فرصت‌های تبلیغاتی و تجاری دهد.

یادداشن

و اما فضای مجازی نیز همانند بسیاری از فضاهای واقعی، دارای مزیت‌ها، فرصت‌ها، تهدیدها و چالش‌هایی هست که می‌شود با درایت و مدیریت صحیح، از آن استفاده کرده و توسعه اجتماعی، اقتصادی و صنعتی را پدیدار کرد.

و مزایای فراوان اجتماعی تا اقتصادی این فضاها را کسب کرده و چالش‌هایی چون موارد امنیتی، حریم خصوصی و انتشار اطلاعات نادرست را به حداقل رسانده و توسعه ساخت.

توسعه در فضایی را ساخت که یک فرآیند تک‌بعدی و تک‌وجهی نیست و شامل عوامل مختلفی می‌شود که سیستم حکمرانی باید به این عوامل بپردازد تا بشود تهدیدات را به فرصت‌هایی بزرگتر تبدیل کرد.

عواملی چون توسعه زیرساخت‌های فناوری که شامل اینترنت پرسرعت، شبکه‌های بی‌سیم، سرورها و مراکز داده می‌شود و توسعه نرم‌افزارها و پلتفرم‌ها که شامل اپلیکیشن‌ها، وب‌سایت‌ها و ساختار مدیریت محتوا خواهد شد.

توسعه در تولید محتوای باکیفیت و متنوع که یک عامل کلیدی در توسعه فضای مجازی می‌باشد و این محتواها می‌توانند شامل مقالات، یادداشت‌ها، ویدئوها، پادکست‌ها، توییت‌ها و سایر اشکال رسانه‌ای موثر باشند.

آموزش و فرهنگ‌سازی نیز باید توسعه یابد و افزایش آگاهی و مهارت‌های دیجیتال در بین عامه مردم و به‌ویژه در زمینه امنیت سایبری، حریم خصوصی و روش نشر اطلاعات و اخبار، که اهمیت بالایی دارند.

توسعه قوانین و مقررات مربوط به فضای مجازی که از جمله موارد مرتبط به امنیت جامعه و حقوق کاربران و پدیدآورندگان است که می‌تواند فضای مجازی را به محیطی امن‌تر و پایدارتر تبدیل کند.

ترویج نوآوری‌ها و تحقیق و توسعه که باعث رشد فناوری‌های نوین همچون هوش مصنوعی، بلاک‌چین و اینترنت اشیاء، خواهد شد و پیشرفت‌های زیادی ایجاد خواهد کرد.

و همکاری‌های بین‌المللی میان کشورها، سازمان‌ها و شرکت‌های فناوری که می‌تواند به تبادل دانش و تجربیات بیانجامد و توسعه این فضا را تسریع کرده و به‌روزرسانی کند.

و اما مدیریت محدودیت‌ها و فیلترینگ که این عامل در کشور ما به صورت همزمان و در تضاد با سایر عوامل هست و بصورت معکوس عمل کرده و توسعه، رشد و پیشرفت و تلاش‌های صورت گرفته را از بین می‌برد و بایسته و شایسته است که در راس برنامه‌ها قرار بگیرد.

برنامه‌هایی که باید این فضای مَجازی را به فضای مُجازی تبدیل کنند که از یک دختر نوجوان تا یک مرد سالخورده بتواند از آن استفاده کند و حال زندگی‌اش بهتر شود و شادتر و مفیدتر باشد و زیستنش را جشن بگیرد.

ارسال نظر