برای رفع ناترازی انرژی باید دعا کنیم/ جشنواره ملی فولاد، فرصتی استثنایی برای فعالان صنعتی
یکی از موانع اصلی در افزایش بهرهوری صنایع ایران همواره موانع قانونی و عدم درک درست از نیازهای واحدهای تولیدی خصوصا در انتخاب سیاستهای حمایتی از آنها بوده است به نحوی که منجر به عدم استفاده حداکثری از ظرفیتهای تولیدی کشور گردیده و همین نیز منجر به عدم تحقق چشماندازهای توسعهای گردیده است. صنایع معدنی و خصوصا فولادکاران همواره یکی از بزرگترین دغدغههایشان از میان برداشتن موانع قانونی و بازنگری در قانونگذاری به جهت توسعه بهرهوری و ورود به عرصههای جدید بوده است از طرفی به جهت عدم درک درست در مورد میزان مصرف آنها از منابع خصوصا برق و گاز منجر به برخی سوبرداشتها و اتهامات نسبت به آنها شده که همین باعث بازنگری در اولویتبندی دولتها در تخصصیص منابع کشور به صنایع شده است. در همین رابطه و با توجه به پیش رو بودن ششمین جشنواره ملی فولاد روزنامه روزگار معدن با بهادر احرامیان عضو انجمن فولاد ایران مصاحبهای را انجام داده است.
راهکارهای مقابله با کمبود و ناترازی انرژی
بهادر احرامیان عضو انجمن فولاد ایران در پاسخ به این سوال که موانع همکاری وزارت نفت و فولادکاران ایران در رفع ناترازیها و سرمایهگذاری در آن چیست گفت: Ipc یک مدل قراردادی هستند که در آن سرمایهگذار یک میدان نفتی یا گازی را میگیرد و توسعه میدهد و از نفت و گاز استخراج شده درصدی برمیدارد اما این قراردادها برای شرکتهای داخلی که میخواهند نفت و گاز برداشت کنند تاکنون تعلق نگرفته و در وزارت نفت هم ابهامات زیادی در این رابطه وجود دارد که همین یک مانع بزرگ هست.
وی در رابطه با راهکارهای مقابله با کمبود و ناترازی انرژی در صنعت فولاد گفت: ناترازی انرژی در کشور ما یک واقعیت است و باید برای رفع آن دعا کنیم! زیرا کار زیادی نمیتوان در کوتاه مدت کرد.
احرامیان در پاسخ به این که فولادکاران میتوانند در این حوزه ورود کرده و سرمایهگذاری کنند افزود: درستش اینست هر کسی کاری که بلد هست را انجام دهد نه این که فولادی در گاز سرمایهگذاری کند و گاز در فولاد سرمایهگذاری کند زیرا این درست نیست
این عضو انجمن فولاد ایران ادامه داد: وزارت صمت متولی این قطعیها نبوده و برق و گاز مسئول خودش را دارد البته در همان وزارت خانهها هم باید عادلانه نگاه کرد زیرا مثلا در مبحث برق مشکل اصلی چندین سال این است که با کنترل قیمتها طی ده سال مانع انگیزه برای ورود به این صنعت و سرمایهگذاری در آن شده است و از همه مهمتر این که نیاز برق فولادسازان ۴ هزار مگاوات است که همین میزان ظرفیت تولید برق توسط صنایع فولادی انجام شده است ولی برق نیروگاههای خودتامین فولادسازان نیز به آنها داده نمیشود. این که گرمای تابستان چقدر شدید باشد بر کاهش و یا قطع برق صنایع تاثیر میگذارد. او بیان کرد: مشکل اصلی ما افزایش ده تا پانزده برابری مصرف خانگی است که منجر به خاموشی صنایع میشود.
صنعت فولاد عامل چالشهای انرژی و آب در کشور نیست
وی ادامه داد: در گاز هم مشکل این است که مصرف خانگی زیاد هست و رشد بسیار زیاد آن مشکل ایجاد کرده است صنعت فولاد روزانه چیزی بین ۴۰ تا ۴۵ میلیون متر مکعب گاز مصرف میکند که در زمان اوج مصرف گاز در زمستان که به حدود ۸۰۰ میلیون مترمکعب میرسد، سهم فولاد تقریباً ۵ درصد از این مقدار است؛ مصرف گاز فولاد تقریباً مقدار ثابتی دارد و تفاوت چندانی در فصول مختلف در میزان مصرف وجود ندارد.
احرامیان تاکید کرد: در خصوص مصرف آب، ۸۸ درصد آن مربوط به کشاورزی است. کل صنایع چیزی حدود ۶ الی ۷ درصد مصرف دارند که سهم فولاد از آن شاید حدود ۲ تا ۳ درصد باشد.
وی بیان کرد: صنعت فولاد نه تنها هرگز عامل اصلی و تعیینکننده ناترازیها و چالشهای انرژی و آب در کشور نبوده؛ بلکه در بسیاری از مواقع راهحل این چالشها بوده است؛ مثلا در خصوص انتقال آب خلیجفارس به فلات مرکزی ایران و مسیری که از آن میگذرد، از سرمایهگذاران اصلی این طرح بوده تا هم مصرف آب شیرین خود را به صفر برساند و هم سایر صنایع بتوانند از مزایای آن بهرهمند شوند.
جشنواره ملی فولاد، فرصتی استثنایی برای فعالان صنعتی
احرامیان تصریح کرد: تصوری که در چند سال اخیر درباره صنعت فولاد شکل گرفته، این است که فولاد صنعتی با امتیاز مطلق است؛ این تصور کاملا اشتباه است و مزیت صنعت فولاد ایران به طور کامل نسبی است؛ به این معنا که اگر شرایط صنعت فولاد در ایران نسبت به شرایط این صنعت در کشورهای دیگر فولادساز با بحران روبهرو شود، صنعت فولاد ایران امتیاز خود را در بازار جهانی از دست میدهد و مجبور میشود جایگاه کنونی خود را به رقبایش واگذار کند.
این عضو انجمن فولاد ایران در پایان هم گقت: سه روزی که ما در نمایشگاه خواهیم داشت فرصت بسیار خوبی برای ذینفعان فولاد خواهد بود جشنواره خیلی خوبی هستش و یک فرصت استثنایی هست برای همه فعالان و مسئولان و نسبت به قبل بسیار بهتر شده با توجه به تحریمها ابتدا ما متمرکز شدیم بر روی قطعات و ابزارها و بسیاری از شرکتها وارد تولید قطعات بسیار پیشرفته تر شدند و در این نمایشگاه قصد نشان دادن این را داریم.