سایه سنگین نبود پول روی بازار
احمد اشتیاقی کارشناس بازارسرمایه
بازار سرمایه دچار بیپولی شده است و باتوجه به تمامی موارد میتوان گفت که مشکل بازار کمبود نقدینگی است. اکثر گزارشها و صورتهای مالی نشان میدهد که سوددهی شرکتها نسبت به ۶ ماهه اول سال گذشته رشد خوبی داشتهاند؛ در نتیجه از نظر بنیادی نباید اتفاق خاصی برای بازار رخ دهد. ریسکهای سیستماتیک روی بازار آمده که میتوان به درگیری ایران و اسراییل یا بحث مرتبط با اتحادیه اروپا که هواپیمایی را تحریم کردند و بیانیه مشترک با شورای همکاری خلیجفارس اشاره کرد.
ریسکها همچنان روی بازار هستند. در این مقطع با فضای ایجاد شده نقدینگی کافی وجود ندارد و با توجه به اینکه بخشی از پولهای بازار نرخ بدهی در اخزاها با بازدهی ۳۳ است و صندوقهای درآمد ثابت بازدهی ۳۲ درصد روزشمار دارند و از طرفی که اونس و دلار نیمایی روند افزایشی گرفتند، صندوقهای طلا نیز برای پولها جذاب هستند. در چنین مواقعی برای اینکه فروشنده در صفها نرود باید یک پولی خارج از بازار مثلا توسط دولت تزریق شود تا جو بدبینی از بین برود و کف بازار حفظ شود.
بازار سرمایه از لحاظ بنیادی در سطوح قیمتی ارزنده قرار دارد. بنابراین به دلیل کمبود نقدینگی بازار روند منفی میگیرد و در چنین مواقعی به دلیل وجود ریسک سیستماتیک وظیفه دولت است که به داد بازار برسد. آنچه امروز مشهود است تزریق منابع مالی به بازار است و اگر چنین اتفاقی رخ دهد بازار در همین مقاطع کفسازی خوبی داشته باشد و حتی روند بالایی به خود بگیرد. ولی اگر پولی تزریق نشود باتوجه به اینکه انتخابات امریکا نیز نزدیک است اتفاق خاص مثبتی برای بازار رخ نمیدهد. همچنین با فضایی که ایجاد شده اگر همچنان فرض بر پیروزی کامالا هریس گذاشته شود با توجه به اینکه ایران همچنان تمایلی به مذاکره مستقیم با امریکا ندارد و باید از کانال اتحادیه اروپا ورود کند کار سخت شده است. از طرفی وزیر اقتصاد کسری بودجه را ۸۰۰ هزار میلیارد تومان و اقتصاد را دچار ناترازی دانسته که فعالان بورسی باید نگاه بلندمدت داشته باشند و تاکید کرده با رفع محدودیتهای تحریمی گشایش خاصی ایجاد نمیشود.
اگر دولت ارادهای برای تزریق نقدینگی داشته باشد، در شرایط کنونی که شاخص به کف دو میلیون بازگشته، میتوانند دامنه نوسان را همان یک کرده و با یک منابع قوی کف بازار را جمع کنند و حتی به نظرم میرسد که با یک درصد نیز صف خرید ایجاد کنند و نه تنها فروشندهای در بازار نیاید، بلکه خریدار نیز در بازار حضور داشته باشد، در سطوح قیمتی این موضوع فراهم است؛ اما مساله نقدینگی است که دولت زیربار نمیرود و نقدینگی را به بازار سرمایه تخصیص نمیدهد.