توسعهای همهجانبه در فولاد سنگان جریان دارد
علی امرایی، مدیرعامل شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان
صنعت فولاد به عنوان یکی از مهمترین ارکان رشد و توسعه اقتصادی و صنعتی، با پیشرفت قابلتوجهی طی دهههای اخیر در ایران به عنوان یکی از ۱۰ تولیدکننده برتر کنونی فولاد در جهان همراه شده و توسعه این صنعت پراهمیت علیرغم چالشهای موجود به ویژه ناترازی انرژی در کشور، با سرعت مناسبی در جریان بوده است. در این میان، شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان را باید یکی از برجستهترین نقشآفرینان زنجیره فولاد در حوزه بالادست برشمرد که علاوه بر برخورداری از ظرفیت تولید سالیانه پنج میلیون تن کنسانتره سنگآهن و پنج میلیون تن گندله، اجرای دو طرح توسعهای با هدف افزایش ظرفیت واحدهای کنسانترهسازی و گندلهسازی، هر یک به میزان دو میلیون و ۵۰۰ هزار تن و دستیابی به مجموع ظرفیت تولید ۱۵ میلیون تن در سال را در دستور کار خود قرار داده است. این شرکت طرحهای توسعهای متنوعی را نیز در دست اقدام داشته که تعدادی از آنها در دهه فجر 1403 با حضور وزیر صمت کلنگزنی شدند و تعدادی نیز به بهرهبرداری رسیدند.
علیرغم تشدید محدودیتهای انرژی در سال جاری و قطعیهای مکرر برق در روزهای گرم سال و محدودیت تامین گاز و برق در روزهای سرد سال، موفق شدیم عملکرد قابلقبولی را ضمن مدیریت مصرف و تامین انرژی از خود بر جای بگذاریم. در حالی که حدود سه ماه از سال گذشته را به دلیل قطعی برق و گاز فعالیت نداشتیم اما امسال همزمان با خرید برق از بورس انرژی و نیز مشارکت در طرح ملی خرید بخاریهای گازی با بهرهوری بالا و اهدای آن به شهروندان و ذخیرهسازی گاز مورد نیاز از محل صرفهجویی ایجاد شده، تا حدودی بر چالش ناترازی انرژی غلبه کردیم. بر همین اساس در ۶ ماهه اول سال ۱۴۰۳، توانستیم تولید دو میلیون و ۷۶۳ هزار تن گندله را محقق کنیم که این میزان با رشد ۱۵ درصدی نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۲ (دو میلیون و ۴۱۱ هزار تن) همراه بود. تولید کنسانتره سنگآهن نیز در نیمه نخست امسال به دو میلیون و ۱۶۹ هزار تن رسید که نشان از افزایش ۳ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل (دو میلیون و ۱۰۰ هزار تن) دارد. در ادامه همین رویکرد، توانستیم میزان تولید خود را در ۹ ماهه ابتدایی سال جاری نسبت به کل تولید سال ۱۴۰۲ افزایش دهیم. عملکرد تحسینبرانگیز ما در ۱۰ ماهه امسال نیز ادامه پیدا کرد و موفق به تولید چهار میلیون و ۴۵۵ هزار و ۶۶۰ تن گندله در این بازه زمانی شدیم که این میزان با رشد ۳۹ درصدی نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۲ (سه میلیون و ۲۰۵ هزار و ۳۵۰ تن) همراه بود. همچنین در ۱۰ ماهه سال جاری توانستیم سه میلیون و ۷۴۷ هزار و ۲۶۲ تن کنسانتره سنگآهن تولید کنیم که این میزان نیز با افزایش ۱۴ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل (سه میلیون و ۲۸۶ هزار و ۲۴۹ تن) همراه شد. در ۱۰ ماهه امسال، فروش گندله و کنسانتره نیز رکوردهای خوبی را به همراه داشت؛ به نحوی که در این مدت توانستیم رشد ۸ درصدی فروش گندله و افزایش ۳۶ درصدی فروش کنسانتره را محقق کنیم.
شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان علاوه بر حرکت در مسیر رشد کمی و کیفی تولید، اجرای طرحهای توسعهای متنوعی را نیز در دستور کار خود قرار داده است. احداث نیروگاه بادی با ظرفیت تولید ۲۰۰ مگاوات، از جمله مهمترین طرحهای توسعهای به شمار میآید که با هدف تولید برق پاک و تامین پایدار برق صنایع در دست اقدام قرار دارد. با توجه به اینکه کارخانه ما در منطقه بادخیر سنگان واقع شده است، بر همین اساس میتوانیم استفاده بهینهای از این نعمت خدادادی در راستای تولید برق در روزهای گرم سال داشته باشیم و تامین بخشی از برق مورد نیاز شبکه کشور در زمانهای پیک مصرف را بر عهده بگیریم. لازم به ذکر است که عملیات اجرایی احداث این نیروگاه در بهمن ماه امسال با سرمایهگذاری ۲۰۰ میلیون یورویی آغاز شد و بهرهبرداری از آن، گام بلندی در زمینه توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر در کشور خواهد بود. احداث کارخانه کنسانتره هماتیتی با ظرفیت تولید دو میلیون و ۵۰۰ هزار تن در سال، یکی دیگر از طرحهای توسعهای ماست که عملیات اجرایی آن آغاز شده است و راهاندازی آن، نتایج بسیاری همچون جلوگیری از خامفروشی و ایجاد ارزش افزوده برای شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان و افزایش تولید ناخالص ملی برای کشور به همراه خواهد داشت.
همانطور که پیشتر اشاره شد، هزینه حمل و عدم توسعه حملونقل ریلی، به یکی از مهمترین چالشهای پیشروی فعالان بخش معدن و صنایع معدنی کشور تبدیل شده است. بر همین اساس شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان کنسانتره سنگآهن و گندله در کشور با هماهنگی هلدینگ مادر یعنی فولاد مبارکه، اقدام به خرید ۵۰۰ دستگاه کامیون برای حمل محصول به شرکت فولاد مبارکه در مرکز و نیز بندرعباس در جنوب کشور جهت عرضه در بازارهای صادراتی کرده است؛ ضمن اینکه ماشینآلات معدنی موجود در کارخانه نیز همگی بهروز بوده که این مسئله میتواند تاثیر بسزایی در فرایند استخراج و تامین سنگآهن مورد نیاز کارخانه کنسانترهسازی و در ادامه ماده اولیه کارخانه گندلهسازی فولاد سنگان داشته باشد. لازم به ذکر است مراسم رونمایی از ناوگان حملونقل جادهای و ماشینآلات معدنی شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان نیز در دهه فجر امسال با حضور وزیر صمت برگزار شد و در حال حاضر فولاد سنگان، به یکی از مجهزترین و بهروزترین شرکتهای فولادی کشور تبدیل شده که از ناوگان مجهز جادهای و تجهیزات و ماشینآلات جدید معدنی برخوردار است. احداث سیستم انباشت مکانیزه باطله (اسپریدر) برای سومین بار در دنیا و احداث تصفیهخانه و خطوط انتقال پساب و فاضلاب تایباد به فولاد سنگان، از دیگر پروژههای توسعهای مهمی به شمار میآیند که در دست اجرا داریم و امیدواریم از این طریق بتوانیم سودآوری متوجه شرکت، فولاد مبارکه و اقتصاد کشور کنیم.