تشدید محدودیت دسترسی به مس در آینده نزدیک

شرکت «BHP» هشدار داد که رشد استفاده از هوش مصنوعی در آینده، وضعیت محدودیت دسترسی به مس را که یکی از فلزات تاثیرگذار در گذار به انرژی‌های تجدیدپذیر خواهد بود، در سال‌های آتی بحرانی‌تر می‌کند.

تشدید محدودیت دسترسی به مس در آینده نزدیک

واندیتا پنت، مدیر مالی شرکت «BHP» بیان کرد: ظهور مراکز داده و هوش‌ مصنوعی که به منظور انجام محاسبات به انرژی زیادی نیاز دارند، ممکن است حجم تقاضای جهانی برای مس را تا سال ۲۰۵۰ تا ۳٫۴ میلیون تن در سال افزایش دهد. امروزه مراکز داده کمتر از یک درصد از حجم تقاضای جهانی برای مس را به خود اختصاص داده‌اند. با این وجود، انتظار می‌رود این رقم تا سال ۲۰۵۰ به ۶ تا ۷ درصد برسد.

به گفته مدیرعامل شرکت «BHP» به عنوان بزرگ‌ترین شرکت معدنی جهان بر اساس ارزش سهام بازار، انتظار می‌رود حجم تقاضای جهانی برای مس با ۷۲ درصد افزایش از ۳۰٫۴ میلیون تن در سال ۲۰۲۱، به سالانه ۵۲٫۵ میلیون تن در سال ۲۰۵۰ برسد. در همین راستا، هوش مصنوعی در حال تغییر شکل سیستم‌های انرژی و همچنین تقاضا برای کالاها در سراسر جهان است.

پیش‍‌بینی‌های ارائه شده در خصوص ایجاد محدودیت دسترسی به فلز مس در سال‌های آتی، رقابت میان شرکت‌های فعال در این صنعت را به منظور دسترسی به معادن مس در سطح جهان افزایش داده است. در همین رابطه، می‌توان به پیشنهاد ۳۹ میلیارد پوندی شرکت «BHP» در اوایل سال جاری میلادی برای خرید سهام دارای‌های مس شرکت «Anglo American» که از سوی این شرکت رد شد، اشاره کرد. همچنین در ماه جولای ۲۰۲۴، شرکت «BHP» با سرمایه‌گذاری مشترک با شرکت کانادایی «Lundin Mining»، مبلغ سه میلیارد دلار برای خرید سهام شرکت اکتشافی «Filo» که دارایی‌های آن شامل معادن مس نیز هست، پرداخت کردند.

گفتنی است از مس در طیف وسیعی از صنایع و محصولات از جمله کابل‌های برق، وسایل نقلیه الکتریکی و مزارع خورشیدی برای دستیابی به اهداف طرح برایند انتشار کربن صفر استفاده می‌شود.

بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که محدودیت جهانی دسترسی به مس در میان‌مدت و بلندمدت ادامه پیدا خواهد کرد. بر همین اساس، پیش‌بینی می‌شود افزایش تعداد مراکز داده در حوزه هوش‌مصنوعی که از تراشه‌های پرمصرف استفاده می‌کنند، وضعیت کاهش دسترسی به مس در سال‌های آتی را تشدید کنند.

کالین همیلتون، تحلیلگر بخش کالا فعال در شرکت ارائه‌دهنده خدمات مالی «BMO Capital Markets» عنوان کرد: نیاز مراکز داده به استفاده از مس به تدریج کاهش می‌یابد اما فرایند برق‌رسانی به آن‌ها مستلزم به‌کارگیری حجم زیادی از فلز مس خواهد بود.

به گفته وی، از فلز مس نه تنها برای تامین برق مراکز داده بلکه در سیستم‌های خنک‌کننده و به منظور اتصال پردازنده‌ها در این مراکز نیز استفاده می‌شود.

برخی دیگر از تحلیلگران بر این باورند که پیش‌بینی‌های ارائه شده در خصوص افزایش حجم تقاضا برای مس در بلندمدت و طی سال‌های آینده در مراکز داده در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. از دیدگاه این تحلیلگران، پیش‌بینی وضعیت حوزه‌ای که چندان اطلاعاتی از آن در دسترس نیست، بسیار دشوار خواهد بود.

تحلیلگران مذکور معتقدند که در حال حاضر هوش‌ مصنوعی در ابتدای راه قرار دارد. بنابراین، پیش‌بینی این مسئله که چه میزان مس در حوزه مذکور تا سال ۲۰۵۰ به مصرف خواهد رسید، موضوعی به شمار می‌آید که ارائه آن ممکن است بسیار به دور از واقعیت باشد.

کاهش حجم تقاضا برای مس در چین بر قیمت این فلز در سال ۲۰۲۴ تاثیر گذاشته و اکنون قیمت آن به حدود ۹ هزار و ۲۰۷ دلار در هر تن رسیده که ۱۵ درصد کمتر از زمان ثبت اوج قیمت مس در ماه می سال جاری میلادی است.

در حال حاضر بازار مس به دلیل افت حجم تقاضا برای آن در بازارهای بین‌المللی در وضعیت مازاد عرضه قرار دارد و احتمال می‌رود این روند در سال ۲۰۲۵ و تا ابتدای سال ۲۰۳۰ ادامه پیدا کند و سپس وارد وضعیت محدودیت دسترسی شود.

طبق پیش‌بینی‌های ارائه شده برای بازار مس، انتظار می‌رود حجم تقاضا برای فلز مس طی دو سال منتهی به سال ۲۰۳۰ به علت پیشی گرفتن حجم تقاضا از عرضه، منجر به افزایش قیمت این فلز شود.

ارسال نظر