مدیرعامل شرکت صنعتی و معدنی اپال پارسیان سنگان عنوان کرد:

راه‌اندازی واحد کنسانتره‌سازی‌ ۲٫۴ میلیون تنی در سال ۱۴۰۴

صنعت فولاد به عنوان یکی از صنایع مادر و استراتژیک، نقش محوری در توسعه و پیشرفت اقتصادی کشورها ایفا می‌کند؛ به نحوی که امروزه این صنعت، به یکی از مهم‌ترین شاخصه‌های توسعه‌یافتگی در جوامع مختلف تبدیل شده است.

راه‌اندازی واحد کنسانتره‌سازی‌ ۲٫۴ میلیون تنی در سال ۱۴۰۴

 به جرات می‌توان ایران را یکی از کشورهای موفق در صنعت فولاد جهان تلقی کرد؛ چراکه این صنعت در داخل کشور طی دو تا سه دهه اخیر، با سرعت قابل‌توجهی روی ریل توسعه قرار گرفته است و به لطف این امر، نام ایران هم‌اکنون در میان ۱۰ تولیدکننده برتر فولاد جهان به چشم می‌خورد. یکی از مهم‌ترین فاکتورهای توسعه تولید در صنعت فولاد، تامین پایدار و به موقع خوراک (سنگ‌آهن) و کنسانتره و گندله مورد نیاز شرکت‌های فولادی بوده که در حال حاضر به یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های این واحدها نیز تبدیل شده است. شرکت صنعتی و معدنی اپال پارسیان سنگان را می‌توان یکی از شاخص‌ترین و برجسته‌ترین تولیدکنندگان کنسانتره سنگ‌آهن و گندله در کشور دانست؛ چراکه این شرکت علی‌رغم چالش‌های موجود در زنجیره فولاد به ویژه ناترازی انرژی، عملکرد قابل‌قبولی را در راستای رشد تولید و تحقق توسعه پایدار طی ماه‌‌های اخیر به ثبت رسانده است. پایگاه خبری و تحلیلی فلزات‌آنلاین با هدف بررسی عملکرد این شرکت در سال ۱۴۰۳ و همچنین تحلیل چالش‌های موجود در بالادست زنجیره فولاد، گفت‌وگویی با رضا طالبی، مدیرعامل جوان و موفق شرکت صنعتی و معدنی اپال پارسیان سنگان تدارک دیده است که متن کامل آن را در ادامه با یکدیگر خواهیم خواند:

در خصوص دستاوردها و رکوردشکنی‌های شرکت صنعتی و معدنی اپال پارسیان سنگان در سال ۱۴۰۳ توضیحاتی ارائه بفرمایید.

شرکت صنعتی و معدنی اپال پارسیان سنگان به عنوان یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان کنسانتره و گندله سنگ‌آهن در کشور، سال ۱۴۰۳ را که به «جهش تولید با مشارکت مردم» نام‌گذاری شده، با ثبت بالاترین رکورد تولید ماهیانه گندله از ابتدای راه‌اندازی واحد گندله‌سازی، به میزان ۴۵۲ هزار و ۵۶۹ تن در فرودین ماه آغاز کرد. علاوه‌براین، در این ماه موفق به اخذ گواهی‌نامه توانمندی تحقیق و توسعه با رتبه ۳ (پویا) در بخش معدن و صنایع معدنی شدیم که این گواهی‌نامه در بین شرکت‌های منطقه سنگان، دارای بالاترین رتبه بوده است. رکوردشکنی‌های ما که با هم‌دلی و عزم راسخ سخت‌کوشان و فولادمردان اپال پارسیان سنگان حاصل شد، در دومین ماه از سال ۱۴۰۳ نیز ادامه پیدا کرد؛ به نحوی که توانستیم رکورد تولید ماهیانه گندله از ابتدای راه‌اندازی کارخانه گندله‌سازی را این بار به میزان ۴۵۸ هزار و ۵۵۲ تن به ثبت برسانیم و مفهوم «خواستن، توانستن است» را در منطقه معدنی سنگان عینیت بخشیم.

 در همین ماه، پروژه سامان‌دهی انبارهای مجتمع اپال پارسیان سنگان موسوم به «کدینگ کالا» را که اجرای آن از تیر ماه ۱۴۰۱ با هدف اصلاح و به‌روزرسانی گروه‌بندی کالاها و تکمیل اطلاعات فنی قطعات در شناسنامه کالا، شناسایی کدکالاهای تکراری در انبارهای مجتمع و همچنین قطعات فاقد اطلاعات فنی موجود در انبار دانیلی و تجمیع با موجودی انبارها آغاز شده بود، طبق برنامه زمان‌بندی ۲۰ ماهه به پایان رساندیم. از جمله مهم‌ترین دستاوردهای این پروژه، سامان‌دهی و اصلاح شناسنامه کالا برای تعداد ۲۲ هزار ردیف کالای تخصصی بود و با انجام این فرایند، چهار هزار ردیف کد کالای تکراری و سه هزار و ۶۸ ردیف کالا و تجهیز شامل ۲۴۵ هزار و ۸۴ قطعه بلاتکلیف موجود در انبار دانیلی، به ارزش تقریبی هفت میلیون دلار شناسایی شد. هم‌زمان با فرا رسیدن روزهای گرم سال و آغاز محدودیت برق صنایع زودتر از زمان انتظار، در خرداد ماه 1403 تفاهم‌نامه سه‌جانبه با هدف توسعه پست برق ۴۰۰ کیلوولت شهرستان خواف به منظور تامین برق شهرستان و صنایع مستقر در آن را با مجتمع سنگ آهن سنگان و شرکت برق منطقه‌ای خراسان منعقد کردیم. این طرح که دوره اجرای آن ۱۲ ماهه با سرمایه‌گذاری ۲۲۸ میلیارد تومان است، در راستای عمل به مسئولیت‌های اجتماعی و همچنین توسعه زیرساخت‌های شهرستان خواف و افزایش پست برق مجتمع سنگ آهن سنگان از ۴۹ مگاوات به ۷۵ مگاوات، در راستای سرعت بخشیدن در ساخت کارخانه کنسانتره‌سازی اپال پارسیان سنگان با ظرفیت سالیانه دو میلیون و ۴۰۰ هزار تن در حال اجراست.

در ادامه همین ماه و به مناسبت هفته محیط زیست، برای اولین بار در منطقه شرق کشور، پروژه سامانه پایش آنلاین دودکش کارخانه گندله‌سازی پنج میلیون تنی با اعتباری بالغ بر ۲۰۰ میلیارد ریال را به منظور اتصال و ارسال لحظه‌ای اطلاعات به سامانه جامع محیط زیست افتتاح کردیم. همچنین، پروژه نصب و راه‌اندازی غبارگیرهای پیشرفته در نواحی ترانسفرتاورهای کارخانه گندله‌سازی جهت کاهش ذرات معلق را با اعتباری بالغ بر ۱۶۰ میلیارد ریال به بهره‌برداری رساندیم. لازم به ذکر است که پیش از این نیز تعداد ۱۳ دستگاه گرد و غبارگیر را در نواحی مختلف کارخانه گندله‌سازی اعم از کوره، سرند، میکسینگ و بارگیری جهت کاهش اثرات مخرب زیست‌محیطی نصب کرده‌ بودیم که نتایج سنجش پارامترهای زیست‌محیطی آن‌ها، نشان از رعایت استانداردهای زیست‌محیطی در این کارخانه دارد.

 علاوه‌براین‌ها، دو پروژه احداث واحد فیلتراسیون باطله با ظرفیت پنج میلیون تن آبگیری باطله در سال، با سرمایه‌گذاری بیش از ۱۲ هزار میلیارد ریال و با هدف کاهش آلاینده‌های صنعتی و همچنین پروژه ساخت و بهره‌برداری از پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی با ظرفیت ۱۰۰ مترمکعب، با سرمایه‌گذاری بیش از ۲۵۵ میلیارد ریال و به منظور مدیریت بهینه منابع آبی را در دست اقدام داریم که مجموع این اقدامات، گواه تعهد شرکت صنعتی و معدنی اپال پارسیان سنگان به حفظ محیط زیست و گاهی مهم در مسیر صنعت سبز بوده است. نکته قابل‌توجه اینکه با توجه به عملکرد مثبت مجتمع، از زمستان سال ۱۴۰۱ تاکنون کارخانه گندله‌سازی ما از فهرست صنایع آلاینده خارج شده است و از پاییز سال ۱۴۰۲ نیز کارخانه کنسانتره‌سازی از این فهرست حذف شده که این دو مهم، ماحصل اجرای پروژه‌های زیست‌محیطی همانند موارد مذکور در شرکت صنعتی و معدنی اپال پارسیان سنگان بوده است. مرداد ماه امسال، سالی پردستاورد برای مجتمع بود؛ چراکه در این ماه، موفق به کسب عنوان واحد نمونه معدنی در استان خراسان رضوی در سال ۱۴۰۳ شدیم و برای چهارمین بار توانستیم به این موفقیت در سطح استان دست پیدا کنیم. اخذ گواهی‌نامه استاندارد مدیریت انرژی (ایزو ۵۰۰۰۱) برای نخستین بار در منطقه سنگان، موفقیت دیگری بود که در این ماه برای ما به دست آمد. از جمله مزایای این استاندارد می‌توان به صرفه‌جویی در هزینه انرژی، کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای، ارزیابی و اولویت‌بندی اجرای فناوری‌های جدید مرتبط با مصرف انرژی، افزایش آگاهی در حوزه انرژی در میان کارکنان، بهبود و توسعه برندینگ شرکت در میان مشتریان و ذی‌نفعان و همچنین ایفای مسئولیت‌های اجتماعی اشاره کرد. ساخت مدل ارتقا یافته دستگاه لاینر هندلینگ به روش مهندس معکوس برای نخستین بار در صنایع معدنی کشور، دیگر دستاوردی بود که در پنجمین ماه از سال جاری به آن دست یافتیم و این دستگاه را به ارزش ۱۲ میلیارد تومان (معادل ۱۰ درصد قیمت مشابه دستگاه خارجی) در داخل بومی‌سازی کردیم.

شرکت صنعتی و معدنی اپال پارسیان سنگان نیمه نخست سال جاری را در حالی به پایان رساند که موفق به تولید دو میلیون و  ۵۷۵ هزار و ۱۶۹ تن گندله و یک میلیون و ۸۰۴ هزار و ۷۰۶ تن کنسانتره در هشت ماهه سال مالی ۱۴۰۳ خود شد که این مقادیر به ترتیب با رشد حدود ۳۹ درصدی و حدود ۲۵ درصدی نسبت به مدت مشابه سال مالی قبل برخوردار بود. اخذ گواهی‌نامه‌های مدیریت کیفیت (ISO9001:2015)، مدیریت محیط زیست (ISO14001:2015) و مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی (ISO 45001:2018)از شرکت «S.G.S» شعبه تهران به اعتبار از شرکت «S.A.S» سوئیس، دستاورد مهم دیگری به شمار می‌آید که در شهریور ماه امسال برای مجتمع حاصل شد.

در حالی که انتظار می‌رفت هم‌زمان با آغاز نیمه دوم سال جاری، از محدودیت‌های انرژی در زنجیره فولاد کشور کاسته شود و شرایط تولید در کارخانه‌های فولادی بهبود پیدا کند اما متاسفانه نه تنها معضل قطعی برق رفع نشد بلکه محدودیت تامین گاز صنایع نیز زودتر از زمان انتظار آغاز شد. در چنین شرایطی، ما عملیات اورهال کارخانه کنسانتره‌سازی با ظرفیت سه میلیون و ۱۰۰ هزار تن را با هدف بهبود عملکرد کمی و کیفی تولید و افزایش راندمان فرآوری این واحد در آبان ماه انجام دادیم و در طول یک هفته، تعداد ۲۷۰ فعالیت در حوزه بهره‌برداری (تولید، مکانیک، برق  و ابزاردقیق) صورت پذیرفت.

سپس در آذر ماه امسال، فرایند انبارگردانی را با هدف کنترل دقیق موجودی انبارها، ارزیابی میزان ذخایر و بهینه‌سازی فرایندهای انبارداری با موفقیت به سرانجام رساندیم و در کنار آن، اقدامات دپوگرافی و دپومتریک را نیز به منظور پایش و سنجش دقیق دپوی سنگ و مواد اولیه و همچنین گندله و کنسانتره موجود در انبارهای شرکت انجام دادیم. به عبارتی، تمام تلاش خود را به کار گرفتیم تا بیشترین و بهینه‌ترین استفاده را از زمان‌های محدودیت برق و گاز که منجر به توقف خطوط تولید در کارخانه‌های فولادی می‌شود، در روزهای سرد امسال داشته باشیم. نکته قابل توجه اینکه در سال مالی منتهی به ۳۰ آذر ماه ۱۴۰۳، موفق به ثبت رکورد بارگیری جاده‌ای به میزان سه میلیون و ۲۵۰ هزار تن شدیم که این میزان، نشان‌دهنده رشد ۳۰ درصدی نسبت به سال مالی قبل بوده است.

 به علاوه، مجموع بارگیری مجتمع در سال مالی اخیر، به چهار میلیون و ۱۵۷ هزار تن رسید که رقمی قابل توجه و گامی موثر در راستای تحقق اهداف تولید و توزیع شرکت صنعتی و معدنی اپال پارسیان سنگان محسوب می‌شود. با توجه به نزدیک شدن به روزهای پایانی سال، تولید گندله مجتمع به سه میلیون و ۶۵۳ هزار و ۵۹۶ تن رسید که این میزان در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، ۲۳ درصد افزایش داشته است. همچنین تولید کنسانتره سنگ‌آهن نیز به دو میلیون و ۷۵۶ هزار و ۴۹۷ تن رسید که نشان از رشد ۱۶ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته دارد. افزایش ظرفیت تولید کنسانتره سنگ‌آهن از دو میلیون و ۶۰۰ هزار تن به سه میلیون و ۱۰۰ هزار تن در سال را نیز باید به فال نیک گرفت و امیدواریم بتوانیم به روند موفقیت‌آمیز خود در سال ۱۴۰۴ ادامه دهیم.

در حال حاضر طرح توسعه‌ احداث کارخانه کنسانتره‌سازی با ظرفیت تولید سالیانه ۲٫۴ میلیون تن در چه وضعیتی قرار دارد؟

احداث کارخانه کنسانتره‌سازی با ظرفیت تولید سالیانه دو میلیون و ۴۰۰ هزار تن که به عنوان یکی از مهم‌ترین پروژه‌های توسعه‌ای شرکت صنعتی و معدنی اپال پارسیان سنگان در حال اجراست، هم‌اکنون ضمن برخورداری از پیشرفت فیزیکی ۷۱ درصدی، در مراحل پایانی ساخت قرار دارد و مطابق برنامه‌ریزی‌های انجام شده در سال آینده به بهره‌برداری خواهد رسید. لازم به ذکر است که با راه‌اندازی این کارخانه، ظرفیت تولید کنسانتره به میزان قابل‌توجهی افزایش یافته و بسترهای لازم برای رشد زنجیره تولید و تکمیل فرایندهای صنعتی فراهم خواهد شد. همچنین این طرح علاوه بر بهبود بهره‌وری و افزایش ارزش افزوده در صنعت، نقش مهمی در ایجاد اشتغال پایدار و توسعه اقتصادی منطقه ایفا خواهد کرد.

ارزیابی جنابعالی از تاثیر واگذاری اپال پارسیان سنگان به هلدینگ صنایع معدنی کانی‌سازان کیمیا در سال جاری چیست؟

در اواسط امسال، شرکت صنعتی و معدنی اپال پارسیان سنگان به کنسرسیومی متشکل از شرکت فولاد مبارکه اصفهان و شرکت گسترش صنایع معدنی کاوه پارس، متعلق به بنیاد مستضعفان واگذار شد که اقدام مهمی در راستای تامین خوراک مورد نیاز شرکت فولاد مبارکه و همچنین اشتغال‌زایی و امنیت اجتماعی محسوب می‌شود. تامین پایدار مواد اولیه، همواره یکی از مهم‌ترین استراتژی‌های بزرگ‌ترین فولادساز کشور یعنی فولاد مبارکه بوده و از این رو این اقدام را می‌توان یک گام مهم تلقی کرد؛ چراکه مجموعه «اپال» می‌تواند نقشی بسیار تعیین‌کننده و اساسی برای تامین کنسانتره و گندله مورد نیاز «فولاد» و دستیابی به افق چشم‌انداز تولید ۱۸ میلیون تن فولاد در گروه فولاد مبارکه ایفا کند. از جمله اقدامات تحسین‌برانگیزی که در خرید «اپال» اتفاق افتاد، اتحاد استراتژیکی بود که در بخش صنعت و معدن کشور تمرین شد. در حال حاضر، مجموعه‌های بزرگ و مطرحی در صنعت فولاد و حوزه معدن کشور مشغول فعالیت هستند اما کمتر شاهد اتحادهای استراتژیک میان آن‌ها بوده‌ایم؛ در حالی که اتحادهای شکل‌گرفته، هم تامین‌کننده منافع مالی و هم منافع استراتژیک این مجموعه‌ها خواهد بود. در یک نگاه کلی، خرید «اپال» توسط بزرگ‌ترین فولادساز خاورمیانه، تمرینی بود برای کل صنعت ایران؛ چراکه اتحادهای استراتژیک با توجه به کمبود نقدینگی که در حال حاضر در داخل کشور وجود دارد، یکی از راهکارهایی به شمار می‌آید که می‌تواند منابع پایدار هر شرکتی را تامین کند.

در سال ۱۴۰۳، با چه چالش‌های اساسی مواجه بودید و نقش حمایت‌های نهادهای بالادستی جهت رفع این معضلات که از جمله می‌توان به بسته حمایتی اخیر وزارت صمت اشاره کرد را تا چه اندازه مهم ارزیابی می‌کنید؟

به جرات می‌توان گفت در سالی که گذشت، با سخت‌ترین شرایط و محدودیت‌های تولید در زنجیره فولاد کشور مواجه بودیم که از جمله آن‌ها می‎توان به ناترازی انرژی اشاره کرد؛ معضلی که به تنهایی ضربه مهلکی را به بدنه تولید، فروش و سودآوری شرکت‌های بزرگ معدنی و فولادی کشور وارد آورد. بر این اساس امید است که تامین پایدار انرژی در این بخش، با جدیت بیشتری در دستور کار دولت و مسئولان ذی‌ربط قرار بگیرد؛ چراکه تمامی برنامه‌ها و اهداف مدیران واحدها و بخش‌های تولیدی، در گرو تامین پایدار انرژی در راستای توسعه تولید و سودآوری است.

در حال حاضر فعالان بالادست زنجیره فولاد یعنی تولیدکنندگان کنسانتره سنگ‌آهن و گندله با چالش‌های متعدد دیگری نیز دست و پنجه نرم می‌کنند که از جمله آن‌ها می‌توان به تامین آب و برق پایدار در روزهای گرم و سرد سال جهت جلوگیری از توقف و کاهش تولید، تامین مواد اولیه و سنگ کلوخه عیار بالا و مناسب با طراحی خط تولید کارخانه‌های کنسانتره‌سازی و تامین کنسانتره مناسب جهت تامین نیاز کارخانه‌های گندله‌سازی اشاره کرد. در چنین شرایطی، نقش حمایتی دولت و نهادهای بالادستی جهت رفع معضلات موجود در بخش معدن و صنایع معدنی، به ویژه تولیدکنندگان فولاد کشور یک امر مهم تلقی می‌شود؛ کمااینکه هیئت دولت در روز چهارشنبه هشتم اسفند ماه جاری با پیشنهاد اختصاص و تصویب بسته حمایتی وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت با مشارکت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سازمان برنامه و بودجه کشور و بانک مرکزی، با هدف کاهش برخی از آثار ناشی از قطعی برق و گاز صنایع موافقت کرد و روز شنبه ۱۸ اسفند ماه نیز این بسته حمایتی پیشنهادی وزارت صمت از سوی دولت ابلاغ شد.

با اجرای این طرح مهم وزارت صمت، تسهیلات و پشتیبانی از صنایع و تولید در برابر آسیب‌های ناشی از ناترازی انرژی محقق می‌شود. معتقدیم که ابتکار عمل وزارت صمت در تصویب این بسته حمایتی، موجب دلگرمی تولیدکنندگان کشور در شرایط سخت و بحرانی ناترازی انرژی خواهد شد و بخشی از زیان‌های وارده به صنایع را جبران می‌کند. این بسته حمایتی در راستای کمک به اقتصاد، صنعت و تولید کشور بوده و خوشبختانه استقبال صنعتگران را به دنبال داشته است. همچنین با پیشنهاد وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت، واحدهای تولیدی بدهکار به سازمان تامین اجتماعی ناشی از کمبود برق و گاز، به میزان پرداختی به این سازمان می‌توانند از طریق بانک رفاه از اوراق سپرده خاص (سرمایه در گردش) بهره‌مند شوند که اقدام درخور توجهی برای ادامه تولید در این واحدها محسوب می‌شود. از طرفی در شرایطی که کشور ما با تشدید تحریم‌های ظالمانه اقتصادی در سالیان اخیر مواجه بوده است، رشد صادرات و ارزآوری می‌تواند نقش بسزایی در رونق تولید و توسعه اقتصادی ایفا کند. بر همین اساس رفع تعهدات ارزی ناشی از صادرات و تامین ارز مورد نیاز واحدهای تولیدی، کمک شایانی به خصوص در موضوع تامین و پیش‌برد پروژه‌های توسعه‌ای واحدهای تولیدی خواهد کرد؛ این مهم به شرکت صنعتی و معدنی اپال پارسیان سنگان نیز با توجه به اینکه تقریبا در مراحل نهایی تکمیل پروژه کارخانه ۲٫۴ میلیون تنی کنسانتره‌سازی قرار دارد، کمک بسزایی می‌کند.

با توجه به اهمیت ایفای مسئولیت‌های اجتماعی توسط صنایع به ویژه فولادی‌ها، شرکت صنعتی و معدنی اپال پارسیان سنگان چه اقداماتی در این راستا انجام داده است؟

شرکت صنعتی و معدنی اپال پارسیان سنگان همواره در مسیر مسئولیت‌های اجتماعی خود گام‌های موثری برداشته و با اجرای طرح‌های گسترده، نقش پررنگی در ارتقای کیفیت زندگی و جامعه ایفا کرده است. بهداشت و درمان، یکی از مهم‌ترین حوزه‌هایی به شمار می‌آید که ما در راستای عمل به مسئولیت‌های اجتماعی آن فعالیت داشته‌ایم؛ از جمله اقدامات شاخص در این زمینه، می‌‎توان به احداث اورژانس بیمارستان در فضایی بالغ بر یک هزار مترمربع و با ارزشی بالغ بر ۱۸۰ میلیارد ریال اشاره کرد. همچنین، تجهیز مراکز درمانی منطقه در راستای بهبود خدمات پزشکی، از دیگر اقدامات شاخص مجتمع در این بخش بوده است. علاوه بر حوزه سلامت، با توجه به شرایط اقتصادی و معیشتی جامعه، ما همواره حامی اقشار کم‌برخوردار بوده‌ایم و ضمن ارائه حمایت‌های معیشتی و کمک‌های مومنانه، در کنار خانواده‌های کم‌درآمد ایستاده‌ایم. در راستای توسعه پایدار، تقویت زیرساخت‌ها نیز بخش مهمی از اقدامات مجتمع در راستای عمل به مسئولیت‌های اجتماعی بوده و اجرای طرح‌های عمرانی و بهسازی جاد‌ه‌ها، گامی دیگر در مسیر توسعه منطقه محسوب می‌شود. همچنین شرکت صنعتی و معدنی اپال پارسیان با شعار «اپال پارسیان، حامی فرهنگ و هنر»، همواره از ظرفیت‌ها و استعدادهای فرهنگی و بومی حمایت کرده و نقش موثری در رشد و شکوفایی هنر منطقه ایفا کرده است. در یک نگاه کلی، ما سرآمد ایفای مسئولیت‌های اجتماعی در سطح منطقه و شهرستان خواف هستیم و از هیچ تلاشی برای اجرای هرچه بیشتر آن دریغ نخواهیم کرد.

ارسال نظر