آقای رییس جمهوری راه حل سقوط ثانیه ای ریال چیست؟
ناصربزرگمهر
همه، هر روز می پرسند سرنوشت دلار و یورو و ارز و سکه و پول ملی چه می شود؟
من از لحظه ای که اقتصاددانان چپی،توده ای و با نفوذ دنیای اقتصاد در کنار آقای جهانگیری در بهار۱۳۹۷ ارز را برای رفع کمبودهای پول توجیبی دولت و حقوق کارمندان و کارگران، با طرح دروغی حمایت از اقشار آسیب پذیر و برای کنترل قیمت ها،کیلویی افزایش دادند تا امروز، ده ها یادداشت در مورد ارز و گرانی و تاثیرات آن بر سفره مردم نوشته ام که می تواند کتابی بشود.
از لحظه ای که دلار جهانگیری، به قول آقای سیف رییس بانک مرکزی وقت، از ۳۵۰۰ تومان توافق شده، در مقابل دوربین تلویزیون به ۴۲۰۰ تومان به صورت دلبخواهی به بازار اعلام شد، موضوعی که بعدها آقای جهانگیری تکذیب کرد، اما دیگر افسار آن رها شده بود و سرنوشت ارز و ریال، به یکباره چنان تغییرکرد که کمتر ازچند ماه به ۴برابر رسید تا متاسفانه امروز که ارز ۷۰ ریالی سال ۱۳۵۷ به حدود ۱۲ هزار برابر رسیده و بسیاری از مردم متوسط جامعه، آن را به پای انقلاب می گذارند، انقلابی که آرزوی بنیانگذار و رهبرکنونی آن، رفع ناترازی ها و غنی شدن فقرا ونیازمندان و محرومین و ایجادعدالت و رشد رفاه اجتماعی بود و هست.
آقای رییس جمهور
از روز انقلاب تا به حال، هرصبح که مردم بیدار می شوند، چند صدتومانی به قیمت اجناس و ارزها افزوده و از ثروت مردم کاسته شده است، تا روزی که جنگ حق علیه باطل بود، مردم با عشق تحمل می کردند. اما بعدها با رشد آقازاده ها و بی عدالتی ها و فساد مسیولین در دولت های بعد ازجنگ تحمیلی، سوالات بی پاسخ در ذهن مردم شکل گرفت.
امروز که حداقل حقوق ۱۰میلیونی یک کارمند به ۱۰۰دلار در ماه رسیده است و باز هم، حاکمیت و دولت و وزارت اقتصاد و خارجه و داخله و بانک مرکزی، سر درگریبان به فکر روزمرگی هستند و کم کاری و بی دانشی و بی برنامه گی را گردن این و آن می اندازند و همه چیز را در (حباب) و (بن بست) می دانند، ازشما انتظار برنامه اجرایی دارند.
آقای رییس جمهور
متاسفانه بر اساس سیاست های غلط دولت ها، در چنین شرایطی بازهم مردم برای نجات ته مانده سرمایه هایشان برای خرید سکه، ارز، پراید و امثالهم صف می کشند و بازار درحال معامله و خرید و فروش دلار و یورو هفتاد وهشتاد هزارتومنی و پوند صدهزارتومانی است،اما این به معنای وضعیت خوب مردم نیست.
یادمان نمی رود که ریاست محترم جمهوری دولت دوازدهم در مجلس فرمودند که اگر دستور بدهند دلار در کمتر از دو هفته به همان ۴هزارتومان برمی گردد، و رییس جمهور بعدی که دلار ۵هزار تومانی را مسخره کردند و۵۰ هزارتومانی تحویل دادند وجنابعالی که درحال رکورد شکنی هستید.
مردم همیشه سوال می کنند،اگر قیمت ارز، دستوری می تواند ارزان شود، پس چرا روسای جمهور محترم دستور نمی دهند تا ارز به روال ارزانی برگردد!
آقای رییس جمهور
در این میان علاوه بر اظهار نظر روسای جمهوری و وزیراقتصاد و بانک مرکزی و نمایندگان مجلس و امثالهم، گاهی بعضی مسیولین دیگر هم اظهارنظرهایی می فرمایند که خالی از لطف نیست و بسیارهم مفرح است. مثلا چند روز قبل عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و رییس کمیسیون زیربنایی و تولید و نماینده مجلس خبرگان که چندین دوره هم نماینده مجلس بوده و سالها عضو شورای پول و اعتبار و رئیس شورای فقهی بانک مرکزی هم هستند و از اقدامات مهم شان طرح استقرار ناظران شرعی در شعبههای بانک در ایران بود که با انتقادات بسیاری مواجه شد و همیشه بر این باور بودند که قیمت گذاری کالاها در اسلام دارای اشکال است، ولی از حامیان جدی قیمت گذاری و چند نرخی در بازار ارز ایران بودند و از سیاست ارز چند نرخی با تخصیص دلار ۴۲۰۰جهانگیری هم حمایت کردند، حالا فرموده اند بنا بر اطلاعاتی که دارند ۳۰ میلیارد دلار ارز و ۴۰ میلیارد دلار ذخیره طلا در دست مردم است و باید جاذبه ای ایجاد شود که این ذخایر به جریان تولید وارد شود و برای این موضوع راهکار هم دارند وحاضرند آن را ارایه کنند. خب، ارایه فرمایند، چه کسی مانع شده است؟
آقای رییس جمهور
ماهم سالهاست می گوییم که باید به سپرده های ارزی مانند ریال، سود لازم و کمی حتی بیشتر از ریال بپردازند تا این ارزهای موجود در صندوق امانات همین بانک ها و خانه ها و حتی گاوصندوق صرافی ها به بانک ها سپرده شود.
اما پاسخ این بوده که همین شوراهای بانک مرکزی با دلایل عجیب وغریب مخالفت کرده اند. حالا اگر ایشان موافقت دارند، طرح خودشان را اعلام کنند تا ما هم حمایت کنیم و این ۳۰میلیارد و آن۴۰میلیارد به بانک ها سپرده شود.
آقای رییس جمهور
مگر همین وزیر اقتصاد، وقتی کاندید ریاست جمهوری شده بود، هزار ایراد به قیمت ارز نگرفت؟ مگر طرح و نقشه و برنامه نداشت؟ مگر قرار نبود همتی از خود بروز دهد و مانع این تورم و آن نقدینگی شود؟ الان چه اتقاقی روی داده که نماینده مجلس هم به صراحت می گوید گرانفروشی ارز در خیابان ها به همت بانک مرکزی و برای جبران کسری جیب دولت است و ایشان هیچ اقدام نتیجه بخش انجام نمی دهد.
آقای رییس جمهور
باور کنید بارها نوشته ام که مردم به گرانی و تورم و نداری عادت نمی کنند، سکوت مردم از نجابت آنها و عشق و علاقه شان به این سرزمین است.
همه چیز را از مردم نخواهید،شما که اهل دنیای مجازی هستید، حتما این شوخی مردم را خوانده اید که نوشته اند رییس جمهور ازمردم خواسته که کمک کنند تا سرما را پشت سربگذاریم.مردم هم پاسخ داده اند:
آقای رییس جمهور، شما هم به ما کمک کنید که سرما، گرما، بی برقی، بی گازی، بی آبی، گرانی، تورم، آلودگی هوا و هزار درد بی درمان را پشت سر بگذاریم؟
شما کی کمک می کنید که مردم صاحب خانه، ماشین، زندگی، همسر، بچه، رفاه، کمی زندگی شوند؟
شما کی کمک می کنید که ریال ما با ارزش شود؟
دلار و سایر ارزها ارزان شود؟
قبض آب و برق و تلفن و موبایل ارزان شود؟
شما کی کمک می کنیدکه هزار عوارض بی دلیل از مردم گرفته نشود؟
شما کی باور می کنید که حقوق و درآمد ما ریالی است و به دلارنیست و ما رابا دنیا مقایسه نکنید؟
آقای رییس جمهور
سال میلادی به پایان رسید، سال شمسی هم تا ۳ ماه دیگر تمام می شود، به عبارت دیگر زمستان هم می رود و نگرانیم خدای نکرده، روسیاهی به گرانی و بانک مرکزی و وزارت اقتصاد و این دولت نماند.