رویای ناتعبیر بورس
این هفته بازار سهام روزهای تعطیلی بسیاری را تجربه کرد و در نهایت در پایان نتوانست بازدهی معاملات مثبتی را برجای بگذارد و به نوعی سودساز باشد. تجربه روزهای نوسانی بازار سهام درحالی رخ میدهد که برخی از کارشناسان پیش بینی میکنند که این روند نیمه جان بورس تهران تا پایان سال ادامهدار باشد و بازار سهام نتواند روزهایی طلایی را در کارنامه خود ثبت کند.

علت این ادامهدار بودن سرخ پوشی بازار سهام را میتوان نزدیکی به پایان سال دانست. آخرین روزهای بهمن ماه درحال سپری شدن است و براساس سوابق گذشته انتظار می رود که بازار از نیمه بهمن الی نیمه اسفند ماه سرخ پوش باشد و این سنت گذشته بازار سهام نیمه جان باقی خواهد ماند و احتمال دیدن شاخص ۳ میلیونی تا پایان سال برای بورس تهران یک رویای تعبیر ناشدنی باشد.
شاخص کل بورس تا چند هفته پیش به مرز ۳ میلیونی رسیده بود و بازار درحال تجربه روزهای خوش بود که مجدد شاهد مقاومت شاخص بودیم و شاخص کل از این مرز کوتاه آمد و نتوانست سبزپوش شود. پس این تجربه نافرجام بسیاری از فعالان بورسی انتظار داشتند که حداکثر تا نیمه بهمن ماه شاخص کل بورس به نزدیکی شاخص ۳ میلیون واحدی برسد؛ اما این اتفاق رخ نداد و شاخص کل بورس تهران فاصله بسیار زیادی از محدوده رکوردزنی گرفت و تا به لحظه تنظیم این گزارش و با شرایط موجود بعید است که شاخص در سال ۱۴۰۳ عدد جدیدی را به خود ببیند.
با توجه به شرایط سنتی بورس تهران از نیمه بهمن ماه تا نیمه اسفند نقدینگی از بازار خارج میشود و این موضوع میتواند شاخصهای بازار را تا حدود زیادی را نزولی کند. از سوی دیگر تک سهام بازار و صنایع نیز روند اصلاح قیمتی به خود میگیرند و سودسازی این گروه نیز تا حدود زیادی کاهش پیدا میکند.
بازار سهام به واسطه سنت اسفند ماه و بیاعتمادی حاصل شده در بازار نسبت به عوامل مثبت بیرونی نیز واکنش نشان نمیدهد. برای نمونه طی هفتههای اخیر قیمت دلار به عدد ۹۳ هزار تومان نیز رسید اما بازار سهام حتی به صورت روانی و هیجانی نسبت به این موضوع واکنش نشان نداد و تنها شاهد این موضوع بودیم که برخی از فعالان بورسی ادعا کردند دلیل خروج نقدینگی از بازار قیمت دلار است درصورتی که قیمت دلار طبق یک روال چند روزی بود که روند اصلاحی داشت و از محدوده ۹۳ هزار تومانی خارج شده بود.
بازار سهام در این هفته به صورت قطعی واکنش مثبت یا منفی نسبت به قیمت دلار نشان نداد و باید دید افزایش قیمت دلار در بازار آزاد تاثیری بر صورت مالی شرکتها دارد یا خیر که نتیجه این موضوع در صورتهای ماهانه و فصلی شرکتها نمود پیدا میکند.
به گفته کارشناسان، بازار سرمایه در اسفند ماه نسبت به مولفهها واکنش خاصی نشان نمیدهد و به نوعی تغییر روند نمیدهد و از هفته دوم کاری فروردین ماه باید انتظار تغییر شرایط در بازار سهام و تاثیرپذیری از اخبار را داشت. بنابراین به نظر می رسد که بازار سرمایه تا پایان سال تغییر روند ندهد و به صورت متعادل و بیجان روزهای خود را سپری کند.
بازار از دریچه معاملات
شاخص کل بورس تهران چهارشنبه هفته گذشته ۱۷ بهمن ماه روی عدد ۲ میلیون و ۸۰۴ هزار واحدی بود و در پایان معاملات هفته اخیر به نیز به عدد ۲ میلیون و ۷۸۴ واحدی رسید و در مجموع بازدهی منفی کمتر از یک درصدی یعنی ۰,۷ درصدی را ثبت کرد.
همچنین شاخص کل هم وزن از ۱۷ بهمن که بر روی عدد ۸۷۶ هزار و ۴۴۳ واحدی به عدد ۸۵۹ هزار و ۹۲۳ واحدی رسید و در مجموع ۱,۸ درصد کاهش داشت.
در اولین روز معاملات هفته اخیر همزمان با رشد شاخص کل بورس تهران، ارزش معاملات خرد سهام با رشد ۲۵ درصدی نسبت به روز پیشین به رقم ۱۲ هزار و ۷۶۸ میلیارد تومان افزایش یافت اما روز سهشنبه ارزش معاملات خرد به ۹هزار و ۹۴۸ میلیارد تومان رسید. بدینترتیب میانگین ارزش معاملات خرد بورس در هفته اخیر ۱۱ هزار و ۳۵۸ میلیارد تومان بود که نسبت به هفته پیشین رشد ۵۶ درصدی داشته است. در روز یکشنبه نمادهای وبملت، فولاد، خودرو، نوری و فملی بیشترین ارزش معاملات خرد را داشتند و در روز سهشنبه بیشترین ارزش معاملات خرد سهام به نمادهای وبملت، خودرو، نوری، شتران و شپدیس تعلق داشت.
برترینهای بورسکالا
آمار معاملات بازار فیزیکی بورس کالای ایران نشان میدهد در هفته منتهی به ۲۶ بهمن ماه بیش از ۲ میلیون تن انواع کالا و محصول به ارزش ۲۸.۸ هزار میلیارد تومان معامله شد. همچنین ارزش معاملات ۱۰ شرکت برتر به بیش از ۱۵هزار میلیارد تومان رسید.
برترینهای بورس کالای ایران درهفته منتهی به ۲۶ بهمن ماه براساس ارزش فروش شرکتها در بازار فیزیکی به شرح زیر است:
فولاد مبارکه اصفهان با معامله ۱۱۹ هزار و ۱۳۰ تن تختال و ورق گرم به ارزش ۴ هزار و ۲۹۸ میلیارد تومان در رتبه نخست ایستاد. ملی صنایع مس ایران با فروش ۶ هزار و ۶۲۸ تن انواع سولفور مولیبدن، کنسانتره فلزات گرانبها و انواع مس به ارزش ۲ هزار و ۹۳۸ میلیارد تومان دوم شد. فولاد خوزستان با فروش ۶۰ هزار و ۱۰۰ تن آرگون، تختال و شمش بلوم به ارزش هزار و ۶۹۵ میلیارد تومان رتبه سوم را به خود اختصاص داد. شرکت معدنی و صنعتی چادرملو با فروش ۲۲۰ هزار و ۱۴۰ تن آرگون، آهن اسفنجی، شمش بلوم، کنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش هزار و ۵۸۲میلیارد تومان رتبه چهارم را به خود اختصاص داد.
معدنی و صنعتی گل گهر با فروش ۱۹۰ هزار تن آهن کنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش هزار و ۲۰۳ میلیارد تومان تومان پنجم شد. پالایش نفت بندرعباس با معامله ۴۰ هزار تن وکیوم باتوم به ارزش هزار و ۲۰میلیارد تومان ششم شد. پالایش نفت اصفهان ۳۰ هزار و ۴۵۰ تن گوگرد و وکیوم باتوم به ارزش ۷۹۹ میلیارد تومان فروخت و هفتم شد.
صنایع فولاد آلیاژی پاسارگاد با معامله ۲۵ هزار و ۳۰۰ تن شمش بلوم و میلگرد به ارزش ۷۱۳ میلیارد تومان هشتم شد. فولاد کاوه جنوب کیش نیز با فروش ۲۵ هزار تن شمش بلوم به ارزش ۷۰۳ میلیارد تومان رتبه نهم را به خود اختصاص داد و معدنی و صنعتی گهرزمین هم با معامله ۹۰ هزار تن کنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش ۴۹۰ میلیارد تومان دهم شد.