قلقگیری فعالان بازار سرمایه
بورس تهران در هفتهای که گذشت بازدهی بسیار خوبی را کسب کرد و نتوانست سود را به پرتفوی سهامداران بازگرداند. چند هفتهای میشود که بورس تهران توانسته پرچمدار بازدهی باشد و شرایط قابل قبولی را تجربه کند حال انتظار میرود که این روند در بازار ادامهدار باشد و بازار مجدد با دستکاری مواجه نشود.
درحال حاضر با توجه به رشد بازارهای موازی بورس نیز شرایط خوبی دارد و میتواند در میان مدت صعود قابل توجهی را تجربه کند و زیانهای گذشته خود را عقب بگذارد. حذف دلار نیمایی و جایگزینی آن با دلار توافقی باعث شده که تمامی بازارهای مالی شرایط خوبی را تجربه کنند و بورس تهران نیز شامل همین بازارها میشود و در این مدت توانسته شرایط خوبی را تجربه کند.
به گفته کارشناسان این هفته بارها شاهد افزایش عرضهها و هیجان بالا در تابلوی معاملات بودیم ولی برتری با خریدار بود و همین جدال ارزش معاملات سهام و حق تقدم را افزایش داد و شاهد حجمهای تاریخی جدیدی در اکثر سهمهای بزرگ و تاثیرگذار بودیم. بازارساز قدرت خود را به رخ فروشندگان کشید و با رودست، خلاف انتظارات کوتاهمدت اتفاق افتاد و نوعی سردرگمی هم بین افراد دیده میشود. کم کم اعتمادها در حال بازسازی است، هرچند هر روندی همیشگی نیست، اما اصلاحهای بین مسیر فرصت بهینهسازی پرتفو، خرید سهام ارزندهتر و حرکت با جریان پول برای تریدرهای کوتاهمدت را مهیا میسازد. پیام الیاسکردی، کارشناس بازار سهام نوشت: «به نظر میرسد فعالان حرفهای بازار فکر میکردند کار بازار در اینجا تمام است و بازار بالاتر از این نمیرود ولی فعالان غیرحرفهای این تصور را داشتند که راه بازار بازتر است. با این حال نه فعالان حرفهای برای بازار تصمیم گرفتند و نه فعالان غیرحرفهای. به نظر میرسد پولی از بیرون به بازار تزریق میشود و آنقدر این پول قوی و قدرتمند است که دارد برای بازار تصمیم میگیرد و همین باعث میشود که بازار به همین شکل رشد داشته باشد.بازارساز سراغ لیدر قدیمی رفته است. در دورههای رشد بازار از سال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۲ یعنی رشدی که منجر به ۱۷ اردیبهشت سال ۱۴۰۲ شد، بازارساز برای بازار تصمیم گرفته و الان هم چنین تصمیمی را اتخاذ کرده است.تصورم بر این است که بازار آن بالا خیلی حجم بخورد و دسته دسته شود. به نظر من هفتههای آینده بازار سرمایه غیرقابل پیشبینیتر میشود، اما آنچه مشخص است این است که یک هفته نوسانی و پر افت و خیز را در پیش داریم.»
نوسان ذات تمام بازارهای مالی خصوصا بورس است و هر بازاری پس از رشدهای متوالی باید تا حدودی استراحت داشته باشد تا بتواند روند صعودی را با قدرت بیشتری پیش بگیرد. بر همین اساس انتظار میرود که تالار شیشهای معاملات در روزهای پیش رو نوسان داشته باشد اما این نوسان به شکلی نیست که بازار سرمایه سرخ پوش شود و روند بازار قرمز شود. نکته قابل توجه اینجاست که شاخص کل بورس تهران در محدود ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحدی حرکت میکند و این محدوده برای بازار بسیار مهم است و میتواند در تغییر روندها اثرگذار باشد. نوسان بازار سرمایه تنها با قرمز شدن برخی از نمادها و حتی شاخصها دنبال میشود و نباید انتظار داشت که کلیت بازار سهام سرخ پوش شود؛ چراکه روند بازار همچنان صعودی است.
تالار شیشهای در هفته اخیر
براساس آمار شاخص کل در اولین هفته دی با رشد ۶,۲۸ درصدی از تراز دو میلیون و ۶۸۰ هزار واحد در پایان هفته گذشته، به دو میلیون و ۸۴۸ هزار واحد در پایان بورس روز چهارشنبه رسید. روند صعودی بازار در سهمهای کوچک با شدت کمتری دیده شد و شاخص هموزن در این هفته با افزایش ۲.۷۲ درصدی به تراز ۸۴۹ هزار واحدی رسید. بهطور کلی در این هفته شاخص هم وزن بازار سرمایه روند نزولی و شاخص کل روند صعودی داشتند. در مجموع معاملات هفته اخیر بورس تهران ۲ هزار و ۲۷۰ میلیارد تومان پول حقیقی به بازار سهام وارد شد و میانگین روزانه ورود پول حقیقی ۴۵۴ میلیارد تومان بود که این رقم ۷۹۰ درصد بیشتر از هفتههای پیشین است. همچنین ارزش معاملات خرد نیز در این هفته افزایش یافت و میانگین هفتگی این رقم ۱۴ هزار و ۴۰۴ میلیارد تومان شد.
بورس کالا در یک نگاه
آمار معاملات بازار فیزیکی بورس کالای ایران نشان میدهد در هفته منتهی به ۷ دی ماه بالغ بر ۲ میلیون و ۵۴۱ هزار تن انواع کالا و محصول به ارزش بیش از ۳۱هزار میلیارد تومان معامله شد همچنین ارزش معاملات ۱۰ شرکت برتر به بیش از ۱۲هزار میلیارد تومان رسید. برترینهای بورس کالای ایران درهفته منتهی به ۷ دی ماه براساس ارزش فروش شرکتها در بازار فیزیکی به شرح زیر است:
ملی صنایع مس ایران با معامله ۴ هزار و ۵۳۶ تن سولفور مولیبدن، کنسانتره فلزات گرانبها و انواع مس به ارزش ۲ هزار و ۹۲۹ میلیارد تومان در رتبه نخست ایستاد.
فولاد مبارکه اصفهان با فروش ۴۲ هزار و ۸۵۰ تن انواع ورق به ارزش هزار و ۷۳۹ میلیارد تومان دوم شد.معدنی و صنعتی گهرزمین با فروش ۲۳۵ هزار تن گندله و کنسانتره سنگ آهن به ارزش هزار و ۲۶۴ میلیارد تومان در جایگاه سوم ایستاد. ذوب آهن اصفهان با فروش ۴۸ هزار ۲۶۸ تن تیرآهن، شمش، میلگرد و ناودانی به ارزش هزار و ۲۳۶میلیارد تومان رتبه چهارم را به خود اختصاص داد.شرکت معدنی و صنعتی چادرملو با فروش ۱۳۵ هزار تن آهن اسفنجی، شمش بلوم، کنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش ۹۹۷ میلیارد تومان رتبه پنجم را به خود اختصاص داد. معدنی و صنعتی گل گهر با فروش ۱۷۲ هزار تن کنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش ۹۵۷ میلیارد تومان تومان ششم شد.پالایش نفت بندرعباس با معامله ۴۰ هزار تن وکیوم باتوم به ارزش ۹۵۵ میلیارد تومان هفتم شد.
پتروشیمی تندگویان ۱۴ هزار و ۷۴۰ تن پلی اتیلن به ارزش ۹۱۰ میلیارد تومان فروخت و هشتم شد.پالایش نفت تهران با معامله ۳۸ هزار تن لوب کات و وکیوم باتوم به ارزش ۸۷۷ میلیارد تومان نهم شد. صنایع تولیدی دنیای مس کاشان با فروش هزار و ۴۰۰ تن مس مفتول به ارزش ۸۲۵ میلیارد تومان رتبه دهم را به خود اختصاص داد.