تاثیر قطعی برق روی بورس
هفته آخر آذر ماه نیز برای بورس خوب بود و بازار سهام همانند هفتههای گذشته بازدهی بسیار خوبی داشت. این شرایط درحالی است که بسیاری از سهام از کف قیمتی خود رشد کردهاند و اگر این روند ادامهدار باشد آینده بورس تهران نیز تضمین خواهد داشت.
این روزها بازار سهام درحال جذب نقدینگی و اعتماد است و با توجه به شرایط به نظر میرسد که این روند ادامهدار باشد. اما مشکل اساسی اینجاست که صنایع این روزها با مشکل قطعی گاز و برق مواجه هستند و این موضوع میتواند تاثیر منفی بسزایی روی صورت مالی شرکتها و صنایع داشته باشد و بدینترتیب احتمالا در صورت مالی فصلی با زیانسازی روبه رو باشند.
معضل قطعی برق همواره در تمامی فصول برای صنایع وجود دارد؛ اما امسال صنایع و حتی مصارف خانگی زمستان سختی را پشت سر می گذارند و برای تامین برق و حتی گاز با مشکلات بسیاری مواجه هستند. درحال حاضر مصارف خانگی با قطعی برق دو ساعت در روز مواجه هستند و ممکن است این قطعیها خسارت شدیدی به مصارف خانگی نیز وارد کند.
قطعی برق تمامی صنایع را تحت تاثیر قرار میدهد و حتی ممکن است صنایع بورسی نیز با زیان قابل توجه مواجه شوند. وزارت نیرو با انتشار این بخشنامه به شرکتهای توزیع نیروی برق، بر اهمیت مدیریت مصرف برق در نیمه دوم سال ۱۴۰۳ تأکید کرد. جزییات این بخشنامه که در پاسخ به افزایش تقاضای برق و محدودیتهای تولید ناشی از مصرف سوخت در نیروگاهها صادر شده است. صنایع با دیماند مصرفی ۲ مگاوات و بالاتر حداقل ۳ شبانه روز از ایام کاری هفته به میزان ۹۰ درصد دیماند مصرفی محدود گردند به نحوی که انرژی مصرفی این صنایع به میزان ۵۰ درصد نسبت به دوره قبل از اجرای برنامههای مدیریت بار کاهش یابد. شهرکهای صنعتی و صنایع خارج از شهرکهای صنعتی با دیماند مصرفی کمتر از ۲ مگاوات حداقل ۲ شبانه روز در هفته به میزان ۹۰ درصد دیماند مصرفی محدود گردند به نحوی که انرژی مصرفی این صنایع به میزان ۳۵ درصد نسبت به دوره قبل از اجرای برنامههای مدیریت بار کاهش یابد.
کنتورهای هوشمند منصوبه در ساختمانهای اداری به نحوی تنظیم گردد که انرژی مصرفی در ساعات اداری و غیر اداری به میزان ۵۰ درصد نسبت به زمان مشابه سال قبل کاهش یابد. انرژی مصرفی ساختمانهای اداری شامل برق و گاز به صورت توامان به نحوی رصد گردد که منجر به کاهش معنیدار مصرف انرژی برق و گاز نسبت به دوره قبل از اعمال برنامهها گردد.
محدودیتهای برقی که بیش از ۴ ماه تا اواسط مهرماه هم ادامه داشت، تولید ۸ ماهه فولاد میانی کشور را حدود یک میلیون تن به ارزش بیش از ۴۵۰ میلیون دلار کاهش داده است. ۹۰ درصد این کاهش در تولید شمش فولادی رخ داده است که نشان از تأثیر بیشتر بیبرقی بر واحدهای کوچک و متوسط بخش خصوصی دارد.
افزایش ۱۱.۲ درصدی تولید آهن اسفنجی در آمار ۸ ماهه شاید بتواند تعادل بازار فولاد در زمان محدودیتهای گازی را هر چند برای زمانی کوتاه حفظ کند. کاهش ۲.۸ درصدی تولید گندله سنگ آهن همزمان با رشد ۹ درصدی صادرات آن موجب نگرانی تولیدکنندگان آهن اسفنجی از بابت تأمین مواد اولیه مورد نیاز است!
افت ۶.۷ درصدی تولید مقاطع طویل نشان از تعمیق رکود در بازارهای مصرفی فولاد و مازاد تولید دارد آن هم در شرایطی که انگیزه صادرات این محصولات به دلیل الزام به بازگشت ارز صادراتی با نرخ نیمایی برای نوردکاران کاهش یافته است. بهطور کلی قطعی برق و گاز باعث شده که صنایع با خسارتهای بسیار زیادی روبرو باشند و شرایط بدی را تجربه کنند. این شرایط بد را میتوان به مررو در صورت مالی شرکتها دید که نتیجه آن زیانسازی بیش از پیش است. به هرحال دولت باید کاری برای صنایع کند و این قعطی برق را به حداقلترین حالت خود برساند.
پایان بورس تهران در آذر
شاخص کل بورس تهران در پایان هفته گذشته یعنی چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳، شاخص کل بورس تهران برابر با ۲ میلیون و ۵۴۳ هزار بود و در پایان این هفته به عدد ۲ میلیون و ۶۸۰ هزار واحدی رسید و در مجموع بازدهی ۵,۳ درصدی را کسب کرد. همچنین شاخص کل هم وزن نیز از عدد ۸۱۵ هزار و ۷۰۷ واحد به ۸۲۷ هزار و ۲۷۰ واحدی رسید و بازدهی ۱.۴ درصدی را در کارنامه خود ثبت کرد. شاخص کل هم وزن این هفته قرمزهای بیشتری متحمل شد و در مقایسه با شاخص کل بازدهی کمتری را ثبت کرد.
مجموع ارزش معاملات خرد و حق تقدمها در این هفته کاری ۷۴ هزار و ۷۵۳ میلیارد تومان بود. جزییات ارزش معاملات خرد روزانه به این شکل بود که شنبه ۸ هزار و ۵۹۱ میلیارد تومان، یکشنبه ۱۴ هزار و ۳۸۷ میلیارد تومان، دوشنبه ۱۸ هزار و ۶۲۹ میلیارد تومان، سهشنبه ۱۷ هزار و ۱۲۰ میلیارد تومان و چهارشنبه ۱۶ هزار و ۲۶ میلیارد تومان ارزش معاملات بر روی تابلو ثبت شد و میانگین ارزش معاملات خرد سهام نسبت به هفته اخیر رشد ۲۴ درصدی داشت. میانگین سرانه خرید افراد حقیقی در این هفته کاری ۵۶ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان و میانگین سرانه فروش آنها ۴۸ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان بود. در جریان معاملات این هفته در مجموع هزار و ۷۵۳ میلیارد تومان نقدینگی حقیقیها به بازار سرمایه تزریق شد.
برترینهای بورس کالا
آمار معاملات بازار فیزیکی بورس کالای ایران نشان میدهد در هفته منتهی به ۳۰ آذر ماه بالغ بر ۲ میلیون و ۵۶۶ هزار تن انواع کالا و محصول به ارزش بیش از ۳۲هزار میلیارد تومان معامله شد همچنین ارزش معاملات ۱۰ شرکت برتر به بیش از ۱۶هزار میلیارد تومان رسید. برترینهای بورس کالای ایران درهفته منتهی به ۳۰ آذرماه براساس ارزش فروش شرکتها در بازار فیزیکی به شرح زیر است:
فولاد مبارکه اصفهان با معامله ۹۴ هزار و ۱۲۰ تن آرگون و انواع ورق به ارزش ۳ هزار و ۱۳۴ میلیارد تومان در رتبه نخست ایستاد. ملی صنایع مس ایران با فروش ۹ هزار و ۷۲۸ تن سولفور مولیبدن، کنسانتره فلزات گرانبها و انواع مس به ارزش ۲هزار و ۹۶۳میلیارد تومان دوم شد.
شرکت معدنی و صنعتی چادرملو با فروش ۲۶۵ هزار و ۷۴۰ تن آرگون، آهن اسفنجی، شمش بلوم، کنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش هزار و ۸۸۳ میلیارد تومان در جایگاه سوم ایستاد. پالایش نفت بندرعباس با فروش ۶۲ هزار و ۲۰۰ تن لوب کات سنگین و وکیوم باتوم به ارزش هزار و ۵۶۳میلیارد تومان رتبه چهارم را به خود اختصاص داد.
پالایش نفت اصفهان با فروش ۵۵ هزار تن لوب کات و وکیوم باتوم به ارزش هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان رتبه پنجم را به خود اختصاص داد. فولاد خوزستان با فروش ۵۰ هزار و ۱۲۰ تن آرگون، تختال و شمش بلوم به ارزش هزار و ۲۲۱ میلیارد تومان تومان ششم شد.
توسعه آهن و فولاد گل گهر با معامله ۷۵هزار تن آهن اسفنجی به ارزش هزار و ۱۶۵میلیارد تومان هفتم شد. معدنی و صنعتی گل گهر ۱۹۰ هزار تن کنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش هزار و ۶۶ میلیارد تومان فروخت و هشتم شد.
ذوب آهن اصفهان با معامله ۳۴ هزار و ۱۹۵ تن شمش، تیرآهن و میلگرد به ارزش ۹۱۳ میلیارد تومان نهم شد. پالایش نفت تهران نیز با فروش ۳۴ هزار و ۴۳۰ تن گوگرد گرانوله، لوب کات و وکیوم باتوم به ارزش ۷۸۹ میلیارد تومان رتبه دهم را به خود اختصاص داد.