ادامه رکوردشکنی بورس

بورس تهران هفته پررونقی را پشت سر گذاشت و توانست به قله‌های جدید دست پیدا کند و در شرایط ثابت احتمالا روند صعودی بازار سرمایه همچنان ادامه دار باشد. البته باید به این نکته توجه داشت که تمامی بازارها خصوصا بورس تهران در تمامی روندهای صعودی نیاز به استراحت دارند و ممکن طی هفته جاری و روزهای پیش رو شاخص چند روزی بایستد و تا حدودی استراحت داشته باشد تا مجدد بتواند یک روند صعودی برای خود بسازد.

 ادامه رکوردشکنی بورس

بازار سهام شرایط خوبی دارد اما همچنان در مقایسه با سایر بازارهای موازی عقب است و همچنان از رقابت باز می‌ماند. طی چهارسال گذشته بورس تهران روند نزولی داشته و در مقایسه عقب ماندگی شدیدی دارد حال باید بازار چندین ماه صعود سنگین داشته باشد تا بتواند نیمی از مسیر چهارسال گذشته را جبران کند.طی چهارسال اخیر مشکل بورس همواره نبود نقدینگی بوده و اکنون با ورود نقدینگی نیز با همین مشکل مواجه است و تا زمانی که بازار با بمباران نقدینگی مواجه نشود شاهد روزهای اوج بازار سهام نخواهیم بود. مهمترین رکن هر بازار مالی را می‌توان نقدینگی و اعتماد دانست که این دو مولفه طی چند هفته گذشته درحال ورود به بورس هستند و اگر میزان و سرعت این دو مولفه در بورس افزایش یابد شرایط نیز روز به روز بهتر خواهد شد.از سوی دیگر همچنان دامنه نوسان بازار سرمایه محدود است و به واسطه همین موضوع نمی‌توان مثبت های سنگینی را برای بازار متصور بود. به نظر می رسد که مسوولان سازمان بورس فراموش کرده‌اند که دامنه نوسان بازار در ابتدا بر روی چه عددی بوده و اکنون مشمول محدودیت است. مصطفی صفاری، کارشناس بازار سرمایه درخصوص محدودیت دامنه نوسان نوشت: «این سیاست محدودیت دامنه نوسان در این مدتی که به کار گرفته شد مؤثر بوده است؛ ولی باید گفت که در هیچ جای دنیا برای بازار سرمایه‌شان این سیاست را اعمال نمی‌کنند؛ ولی ما با توجه‌ به مسائلی که در این ما‌ه‌های اخیر داشتیم مجبور شدیم این سیاست را اتخاذ کنیم.»به عقیده کارشناسان محدود شدن دامنه نوسان به مثبت و منفی سه درصد به لحاظ مالی رفتاری سبب ایجاد محرک های احساسی در تصمیم گیری‌های معامله گران می شود. همچنین با تزریق اندک پولی بازار مثبت می شود و شاهد صف های خرید و قفل شدن بازار می شویم؛ این رشد شارپی، نهایتا یک ریزش شارپی را نیز به همراه خواهد داشت . ادامه‌دار شدن محدودیت دامنه نوسان سه درصد سبب خارج شدن چارت بازار از تحلیل است؛ چون سقف‌های قبلی بازار با دامنه نوسان و شرایط دیگری شکل گرفته و اکنون شرایط دیگری بر روی چارت پدیدار شده است. در نتیجه کم شدن نقد شوندگی اکثر سهام ها، خود سبب ایجاد ریسک سرمایه‌گذاری بیشتر می کند و افراد برای گرفتار نشدن در صف های فروش، زودتر اقدام به فروش سهام خود می کنند. بدین سبب رشد شارپ گونه بازار با یک ریزش شارپ‌گونه همراه خواهد بود که این اتفاق موجب از دست رفتن بیشتر اعتماد عمومی به بورس خواهد شد.

بورس تهران در یک نگاه

شاخص کل بورس تهران طی معاملات هفته گذشته یعنی ۱۴ آذر ۱۴۰۳، شاخص کل بورس به عدد ۲ میلیون و ۵۰۱ هزار واحدی رسید و در پایان معاملات این هفته نیز به عدد دو میلیون و ۵۴۳ هزار واحدی رسید و در مجموع بازدهی ۱,۶ درصدی را در کارنامه خود ثبت کرد. همچنین شاخص کل هم وزن نیز از محدود ۸۰۲ هزار و ۳۵۳ واحد در هفته گذشته به عدد ۸۱۵ هزار و ۶۹۸ واحدی در پایان این هفته رسید و بازدهی ۱.۶ درصدی را کسب کرد.شاخص های بازار سرمایه در این هفته رکورد شکن بودند و شرایط خوبی را پشت سر گذاشتند.میانگین روزانه حجم معاملات خرد در هفته سوم آذر امیدوار کننده بود و به ۲۶,۶۶ میلیارد برگه سهم رسید. میانگین روزانه ارزش معاملات خرد هم به ۱۱ هزار و ۴۹۰ میلیارد تومان رسید که رقم قابل توجهی در مقایسه با ماه‌های گذشته است و نوید روزهای بهتر را به سهامداران می‌دهد. در مجموع معاملات هفته اخیر ۵۳۱ میلیارد تومان پول حقیقی به بازار سهام وارد شد و میانگین روزانه ورود پول حقیقی ۱۰۶ میلیارد تومان بود.

بورس کالا در هفته‌ای که گذشت

آمار معاملات بازار فیزیکی بورس کالای ایران نشان می دهد در هفته منتهی به ۲۳ آذر ماه بالغ بر ۲ میلیون و ۶۳۲ هزار تن انواع کالا و محصول به ارزش بیش از ۳۷هزار میلیارد تومان معامله شد همچنین ارزش معاملات ۱۰ شرکت برتر به بیش از ۱۹.۵هزار میلیارد تومان رسید. برترین های بورس کالای ایران درهفته منتهی به ۲۳ آذرماه براساس ارزش فروش شرکت ها در بازار فیزیکی به شرح زیر است:فولاد مبارکه اصفهان با معامله ۲۴۹ هزار و ۶۴۰ تن آرگون و انواع ورق به ارزش ۸ هزار و ۳۶۱ میلیارد تومان در رتبه نخست ایستاد. ملی صنایع مس ایران با فروش ۹ هزار و ۸۵۰ تن اکسید مولیبدن، سولفور مولیبدن و انواع مس به ارزش ۳هزار و ۲۳۹میلیارد تومان دوم شد.فولاد خوزستان با فروش ۷۰ هزار و ۱۰۰ تن آرگون، تختال و شمش بلوم به ارزش هزار و ۷۱۶ میلیارد تومان در جایگاه سوم ایستاد. شرکت معدنی و صنعتی گل گهر با فروش ۲۶۵ هزار تن کنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش هزار و ۳۵۰میلیارد تومان رتبه چهارم را به خود اختصاص داد.پالایش نفت بندرعباس با فروش ۴۷ هزار و ۸۰۰ تن لوب کات و وکیوم باتوم به ارزش هزار و ۱۰۷ میلیارد تومان رتبه پنجم را به خود اختصاص داد. شرکت معدنی و صنعتی چادرملو با فروش ۱۰۰ هزار تن شمش بلوم، کنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش ۸۵۹ میلیارد تومان تومان ششم شد.پالایش نفت اصفهان با معامله ۳۸ هزار تن گوگرد کلوخه، لوب کات و وکیوم باتوم به ارزش ۸۳۸ میلیارد تومان هفتم شد. صنایع تولیدی دنیای مس کاشان هزار و ۲۴۰ تن سیم و مفتول مسی و مس مفتول به ارزش ۷۳۴ میلیارد تومان فروخت و هشتم شد.مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب با معامله ۳ هزار و ۵۰۰ تن شمش به ارزش ۶۶۲ میلیارد تومان نهم شد. پالایش نفت تهران نیز با فروش ۳۱ هزار و ۴۲۰ تن گوگرد گرانوله، لوب کات و وکیوم باتوم به ارزش ۶۶۰ میلیارد تومان رتبه دهم را به خود اختصاص داد.همچنین بررسی ارزش معاملات بازارهای مالی و مشتقه و مقایسه آن با ارزش کل معاملات بورس کالای ایران حاکی از آن است که طی سال های اخیر، سهم بازارهای مالی و مشتقه نسبت به بازار فیزیکی روند رو به رشدی را دنبال کرده و این روند افزایشی نشان می دهد که روند توسعه ای بورس کالا از مسیر اوراق بهادارسازی می‌گذرد. سهم بازارهای مالی و مشتقه از ۵ درصد ارزش کل معاملات بورس کالا در سال ۱۴۰۰ به ۱۸ درصد در ۹ ماهه منتهی به ۱۹ آذر ماه امسال و رقم آن از ۳۴ همت به ۲۶۰ همت رشد داشته است.با توجه به رفع چالش مالیاتی معاملات گواهی سپرده کالایی پیوسته کالاهای صنعتی و راه‌اندازی گواهی سپرده و قرارداد آتی شمش نقره و توسعه آن تا انتهای سال و همچنین ورود انواع کالاهای صنعتی به بازار مالی و مشتقه، طی سال های آینده شاهد افزایش سهم معاملات اوراق بهادار مبتنی بر کالا در بورس کالای ایران خواهیم بود.

ارسال نظر