روزهای خوش بورس تهران
تالار شیشهای بازار سهام مجددا توانست هفته پررونقی را پشت سر بگذارد و تمامی شاخصهای بازار در این هفته سبزپوش شدند. سهام خرد و کوچک بازار سهام پس از ماهها کم لطفی مورد اقبال سرمایهگذاران قرار گرفت و با سبزپوشی همراه بود و در مقابل در برخی از روزها سهام شاخصها در آستانه سرخپوشی قرار گرفتند.
درحال حاضر اعتماد و نقدینگی به یک سرعت نسبتا مشخص در حال وارد شدن به بازار سرمایه است و ادامهدار بودن این روند میتواند آینده این بازار را در مقایسه با سایر بازارهای موازی تضمین سازد. تالار شیشهای معاملات در چهارسال گذشته با کمبود اعتماد و نقدینگی مواجه شد و به واسطه همین مولفه تا حدود زیادی نسبت به بازارهای موازی عقب ماند و اکنون زمان جبران شرایط رسیده است.
در این هفته سیگنالهای مثبت وزیر اقتصاد، تغییرات نرخ نیما باعث شدند که بازار روزهای بهتری را تجربه کند و درحال حاضر شاخص کل بورس تنها حدود ۳ درصد با سقف تاریخی خود فاصله دارد .کاهش ۴۵ درصدی نسبت p/s و ۳۹درصدی p/e نسبت به اردیبهشت ۱۴۰۲ نشان میدهد بازار همچنان از نظر بنیادی جذاب است و این بدان معناست که اگر هفته جاری نیز بازار سرمایه بتواند رشد خوبی داشته باشد بورس تهران سقف شکن خواهد شد.
شهرام عجمی، کارشناس بازار سهام درخصوص شرایط این روزها نوشت: «بازار سرمایه واکنش مثبتی را به گفتوگوی روز گذشته و حمایت تیم اقتصادی دولت و شخص آقای همتی نشان داد. رشد نیما نیز در حال حاضر میتواند به عنوان یکی از محرکهای اصلی بازار عمل کند. همچنین نسبت به هفته گذشته شفافسازی خودروسازان را شاهد بودهایم که تا پایان امسال افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی را در برنامه خود دارند. دولت تا به این جای کار نشان داده که در حرف و عمل از بازار سرمایه حمایت میکند و به این بازار به عنوان یک بازار مولد که بر زندگی مردم اثرات تخریبی ندارد، اهمیت میدهد. با توجه به رزومه وزیر اقتصاد و سابقه مسوولیت در بانک مرکزی، ایشان به خوبی با مکانیزم بازار سرمایه آشناست و این بازار نیز قرار است به سهامداران خود و نه نوسانگیران تا پایان سال بازدهی خوبی را عرضه کند. در صورتی که اتفاق سیاسی خاصی رخ ندهد، پیش بینی میشود که با توجه به ارزندگی موجود، بازار بتواند در قیاس با سایر بازارها بازدهی بالاتری داشته باشد.
این احتمال وجود دارد که در مقاطع مختلف، اصلاح قیمتی را شاهد باشیم، اما با توجه به ارزندگی و جاماندگی بازار سرمایه نسبت به سایر بازارها، به هیچ عنوان ریزشی را مشابه اتفاقات سالهای گذشته تجربه نخواهیم کرد؛ مگر اینکه برخی ریسکهای خارج از پیش بینی همچون تنشهای سیاسی و نظامی منطقه را شاهد باشیم که منجر به ریزش بازار شوند، اما به نظر میرسد شاخص با اصلاحاتی که شاید در این مسیر پیش رو داشته باشد از سایر بازارها بازدهی بسیار بیشتری را ایجاد کند. سازمان بورس به عنوان تنظیمگر بازار میتواند از طریق قابلیتهای متفاوتی که در اختیار دارد، سرمایههای مختلفی را جذب کند و با توجه به صندوق پروژه میتواند نقدینگی خوبی را از سطح اقتصاد کشور جمعآوری کرده و به سمت تولید و صنایع بورسی تزریق کند و شرکتها که دچار کمبود سرمایه در گردش هستند از طریق بازار سرمایه بتوانند تامین مالی مناسبی را صورت دهند.»
تالار شیشهای معاملات در هفته اخیر
شاخص کل بورس تهران چهارشنبه هفته گذشته یعنی ۷ آذر ۱۴۰۳، برابر با ۲ میلیون و ۴۲۶ هزار واحد بود و در پایان هفته نیز به عدد ۲ میلیون و ۵۰۱ هزار واحدیرسید و در مجموع بازدهی ۱,۸ درصدی را در کارنامه خود به ثبت رساند. همچنین شاخص کل هم وزن نیز در هفته گذشته یعنی ۷ آذر در تراز ۷۶۶ هزار و ۸۶۴ واحدی قرار داشت و در پایان این هفته یعنی ۱۴ آذر به عدد ۸۰۲ هزار و ۳۵۳ واحدی رسید و بازدهی بیش از ۴ درصدی را ثبت کرد. بررسی معاملات بازار سرمایه نشان میدهد که این هفته سرمایهگذاران بورسی خریداران تک سهمهای خرد بودند.
در اولین روز معاملات هفته اخیر ارزش معاملات خرد سهام با رشد ۱۴ درصدی نسبت به روز پیشین به رقم ۱۲ هزار و ۳۹۶ میلیارد تومان افزایش یافت و روز یکشنبه به ۸ هزار و ۶۶۶ میلیارد تومان رسید. دوشنبه نیز ارزش معاملات خرد سهام ۹ هزار و ۱۵ میلیارد تومان بود. سهشنبه ارزش معاملات خرد به ۱۳ هزار و ۶۲ میلیارد تومان رشد کرد و در روز چهارشنبه نیز ارزش معاملات خرد سهام به رقم ۱۱ هزار و ۸۳ میلیارد تومان رسید.
بورس کالا در یک نگاه
آمار معاملات بازار فیزیکی بورس کالای ایران نشان میدهد در هفته منتهی به ۱۶ آذرماه بالغ بر ۲ میلیون و ۴۹۲ هزار تن انواع کالا و محصول به ارزش بیش از ۲۸ هزار میلیارد تومان معامله شد همچنین ارزش معاملات ۱۰ شرکت برتر به بیش از ۱۱.۵هزار میلیارد تومان رسید.
برترینهای بورس کالای ایران درهفته منتهی به ۱۶ آذرماه براساس ارزش فروش شرکتها در بازار فیزیکی به شرح زیر است: ملی صنایع مس ایران با معامله ۶ هزار و ۶۰۰تن سولفور مولیبدن و انواع مس به ارزش ۲ هزار و ۵۸۷ میلیارد تومان در رتبه نخست ایستاد. فولاد مبارکه اصفهان با فروش ۶۲ هزار و ۶۰۰ تن تختال و انواع ورق به ارزش ۲هزار و ۳۸۷ میلیارد تومان دوم شد. فولاد خوزستان با فروش ۶۳ هزار و ۸۲۰ تن آرگون، تختال و شمش بلوم به ارزش هزار و ۵۵۸ میلیارد تومان در جایگاه سوم ایستاد.
شرکت معدنی و صنعتی چادرملو با فروش ۱۹۵ هزار تن شمش بلوم، کنسانتره و گندله سنگآهن به ارزش هزار و ۲۳۳میلیارد تومان رتبه چهارم را به خود اختصاص داد. پالایش نفت تهران با فروش ۳۷هزار تن گوگرد گرانوله و لوبکات به ارزش ۷۹۴ میلیارد تومان رتبه پنجم را به خود اختصاص داد.
معدنی و صنعتی گل گهر با فروش ۱۴۰ هزار تن کنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش ۷۸۴میلیارد تومان تومان ششم شد. آهن و فولاد ارفع با معامله ۲۸ هزار تن آهن اسفنجی و شمش بلوم به ارزش ۵۹۷ میلیارد تومان هفتم شد. پتروشیمی تندگویان ۱۰ هزار و ۸۴۶ تن مواد پلیمری به ارزش ۵۷۳ میلیارد تومان فروخت و هشتم شد. ذوب آهن اصفهان با معامله ۱۸ هزار و ۲۵۶ تن تیرآهن، شمش و میلگرد به ارزش ۵۱۴ میلیارد تومان نهم شد.پتروشیمی امیرکبیر نیز با فروش هزار و ۹۰۸ تن پلی اتیلن به ارزش ۵۱۴ میلیارد تومان رتبه دهم را به خود اختصاص داد.