بهترین صندوق سرمایه‌گذاری بورس کدام است؟

نوید سالک، تحلیلگر بازارهای مالی، در پاسخ به این سوال که متناسب با شرایط این روزها چگونه در بازارسرمایه سرمایه‌گذاری کنیم که احتمال سودآوری قابل قبولی را طی یکسال آینده داشته باشیم؟ به مدار اقتصادی گفت: یک سری اصول بدیهی سرمایه‌گذاری وجود دارد که در تمام زمان‌ها و در هر شرایطی باید رعایت شوند؛ از جمله اینکه نباید تمام سبد سرمایه‌گذاری خود را در یک نوع دارایی سرمایه‌گذاری کرد. جدای اصل کلی سرمایه‌گذاری که مطرح شد، باید برای پاسخ به این سوال، به بررسی هر کدام از گزینه‌های سرمایه‌گذاری در شرایط حاضر نیز پرداخت و با پیش‌بینی عواملی که بر آن نوع سرمایه‌گذاری موثر هستند، دید مناسبی از حداقل یکسال آینده پیدا کرد.

بهترین صندوق سرمایه‌گذاری بورس کدام است؟

این کارشناس بازارسرمایه، به چشم‌انداز اصلی‌ترین گزینه سرمایه‌گذاری یعنی بازارسهام اشاره کرد و گفت: به شکل کلی قیمت سهام با سودآوری شرکت‌ها افزایش می‌یابد و افزایش سودآوری نیز یا براساس افزایش نرخ فروش یا براساس افزایش میزان فروش محصولات محقق می‌شود. اما باتوجه به شرایط اقتصادی و کاهش سطح سرمایه‌گذاری در توسعه فروش محصولات شرکت‌های بورسی، نمی‌توان انتظار افزایش میزان فروش شرکت‌ها در یکسال آینده را داشت.

نوید سالک، ادامه داد: از سوی دیگر، با توجه به کسری بودجه، تحولات منطقه‌ای، انتخاب رییس‌جمهور جدید امریکا و برآورد شرایط اقتصادی، دولت چهاردهم اقدامات مهم و قابل توجهی را در برای کاهش هزینه‌های خود و مشخصا به حداقل رساندن یارانه‌های پنهان شروع کرده است. انتظار می‌رود این اقدامات در یکسال آینده ادامه پیدا کند و در محصولاتی که یارانه پنهان به آنها تعلق می‌گیرد، افزایش قیمت رخ دهد. از جمله این محصولات می‌توان به افزایش نرخ برق صنعتی و بالطبع تاثیر مثبت آن بر حاشیه سود شرکت‌های صنعت نیروگاهی و برخی دیگر از فرآورده‌های پالایشگاهی و پتروشیمی اشاره کرد.

او افزود: از طرفی افزایش قیمت نرخ دلار نیمایی و کاهش فاصله آن با دلار آزاد، اقدام درست دیگری است که طی یک ماه اخیر با شدت بیشتری انجام می‌شود و امیدواریم این روند ادامه داشته باشد. این اقدام دولت نه تنها فرصت استفاده از رانت ارز نیمایی را از بین می‌برد، بلکه به افزایش سودآوری شرکت‌های صادرات محور همچون معدنی‌ها منجر می‌شود که محصولات خود را با نرخ دلار نیمایی صادر می‌کنند و نهایتا افزایش ارزش سهام آنها را در پی دارد.

این تحلیلگر بازارهای مالی، ادامه داد: انتشار اوراق بدهی یکی دیگر از اقدامات مورد انتظار یکسال آینده از سوی دولت است. اما دولت اکنون تمایل دارد با حداقل نرخ‌بهره ممکن، به انتشار اوراق بدهی اقدام کند. از طرفی با توجه به آمارهای پولی و بانکی منتشر شده مبنی بر کنترل و تا حدی کاهش تورم سال‌های ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲، بانک‌مرکزی از طریق بانک‌ها به خرید این اوراق بدهی و کاهش نرخ‌بهره اقدام می‌کند. این اتفاق، تقاضا برای خرید سهام را افزایش می‌دهد و منجر به رشد بازارسهام می‌شود.

نوید سالک، با بیان اینکه پس انتظار می‌رود بازارسهام در یکسال آینده رشد کند، گفت: اما این بازار از شرکت‌های مختلف با ویژگی‌های متفاوت تشکیل شده است. لذا برای سرمایه‌گذاری در بورس یا باید وضعیت مالی صنایع و شرکت‌های مختلف موجود را به‌طور دقیق تحلیل کرد یا راهکار بهتر آن است که از صندوق‌های سرمایه‌گذاری در سهام استفاده کرد. درحال حاضر با وجود تنوع قابل قبول انواع صندوق‌های سرمایه‌گذاری، نه تنها بهتر است افرادی که فرصت کافی یا تخصص مناسب ندارند، سرمایه‌گذاری‌های خود را از طریق صندوق‌ها انجام دهند؛ بلکه لازم است افراد حرفه‌ای بازارسرمایه نیز بخش قابل توجهی از سبد دارایی خود را به خرید انواع متفاوت صندوق‌ها اختصاص دهند.

او در پاسخ به این سوال که برای انتخاب صندوق سرمایه‌گذاری در سهام باید به چه عواملی توجه کرد؟ گفت: صندوق‌های سرمایه‌گذاری طی سال‌های اخیر تنوع قابل توجهی پیدا کرده و انتخاب این صندوق‌ها، خود نیاز به کسب مهارت دارد. سهولت نقدشوندگی از مهم‌ترین مواردی است که در انتخاب صندوق سهامی مهم است. برخی از این نوع صندوق‌ها دارای نماد بورسی هستند و همانند سهام در بورس معامله می‌شوند. در میان همین دسته قابل معامله صندوق‌های سهامی، معاملات برخی بیشتر و نقدشوندگی آن راحت‌تر است و برخی دیگر معامله‌کنندگان کمتر و نقدشوندگی کمتری دارد.

نوید سالک، ادامه داد: همچنین عملکرد گذشته صندوق (‌این عملکرد در سایت fipiran.ir موجود است)، بیانگر میزان مهارت مدیران صندوق است. نکته دیگر در انتخاب صندوق مناسب توجه به اختلاف قیمت معامله بر روی تابلوی معاملات و خالص ارزش دارایی‌های هر واحد آن (NAV) است. برخی از صندوق‌ها زمان‌هایی به دلایلی از جمله عرضه و تقاضا کمتر از ارزش واقعی خود معامله می‌شوند. این اتفاق می‌تواند به عنوان یکی از ملاک‌های انتخاب صندوق مناسب مدنظر قرار گیرد.

این تحلیلگر بازارهای مالی، افزود: در نهایت باید به ترکیب دارایی‌های هر صندوق نیز توجه کرد، با توجه به مطالب گفته شده در خصوص بازارسهام، انتظار می‌رود برخی از صنایع سودآوری بیشتری نسبت به سایرین داشته باشند. لذا سرمایه‌گذاری در صندوق‌هایی که عمده دارایی‌های خود را به سهام این صنایع اختصاص می‌دهند مانند صندوق‌های بخشی می‌تواند پرسودتر باشد.

او ادامه داد: یکی دیگر از گزینه‌هایی که همواره به منظور کاهش ریسک سرمایه‌گذاری مطرح می‌شود، صندوق‌های درآمد ثابت است. البته با انتظار کاهش نرخ‌بهره طی یکسال آینده، بازدهی این صندوق‌ها نیز نسبت به قبل کاهش می‌یابد و می‌تواند سهم کمتری را در سبد سرمایه‌گذاری افراد به خود اختصاص دهد. با این حال تخصیص بخشی از دارایی به این صندوق‌ها راهکار مناسبی برای کاهش ریسک سرمایه‌گذاری است.

نوید سالک، افزود: اما در انتخاب صندوق‌های درآمد ثابت نیز بهتر است مواردی را مدنظر قرار داد از جمله اینکه صندوق‌های درآمد ثابتی که دارای نماد بورسی هستند و مانند سهام معامله می‌شوند، امکان خرید و فروش راحت‌تری را برای سرمایه‌گذاران فراهم می‌کنند. یا اینکه برخی از صندوق‌های درآمد ثابت میزانی از سود به دست آمده از دارایی‌های خود را ذخیره می‌کنند تا در صورتی که ارزش دارایی‌آنها در آینده رشد کمتری کرد، این ذخایر را آزاد و کاهش رشد ارزش دارایی‌های صندوق را جبران کنند. با این تفاسیر صندوق‌هایی که ذخیره قابل توجهی از این روش کسب کرده باشند می‌توانند گزینه مطمئن‌تری برای سرمایه‌گذاری باشند.

او ادامه داد: همچنین صندوق‌های درآمد ثابتی که در دوره نرخ بهره بالا (‌انتهای سال گذشته و اوایل امسال) آغاز به کار کرده‌اند، اکثر منابع کسب شده خود را در آن دوره به اوراق بدهی تبدیل کرده و پتانسیل رشد قیمت بالاتری نسبت به سایر صندوق‌ها دارند. ممکن است صندوق‌های درآمد ثابت قدیمی‌تر در دوره‌های نرخ بهره پایین اقدام به خرید اوراق بدهی کرده باشند و این امر پتانسیل رشد ارزش دارایی‌های این صندوق‌ها را کاهش می‌دهد. اما در مجموع باید بخشی از سبد سرمایه‌گذاری را به منظور کاهش ریسک به صندوق‌های درآمد ثابت اختصاص داد.

ارسال نظر