رونمایی از دستورالعمل تأمین مالی با پشتوانه در بورسهای کالایی
وزیر اقتصاد در ششمین جلسه شورای ملی تأمین مالی، در سخنانی، تأمین مالی تولید را یکی از دغدغههای اصلی رییسجمهور اعلام کرد و با اشاره به علایق مشترک مسوولان دو قوه مقننه و مجریه، خواستار برنامهریزی به منظور برگزاری همایشی با موضوع تأمین مالی تولید در آینده نزدیک شد. بنا بر این گزارش، بررسی پیش نویس آیین نامه اجرایی نحوه تاسیس و فعالیت شرکتهای اعتبارسنجی موضوع ماده (۱-۵-۳) بند (ب) ماده (۲) قانون تأمین مالی تولید و زیر ساختها، اولین دستور جلسه ششمین جلسه شورای تأمین مالی بود.
در ادامه، گزارش پیش نویس شیوه نامه تأمین مالی قراردادهای بالادستی نفت و گاز موضوع جزو (۱-۲) بند (ب) ماده (۲) قانون تامین مالی تولید و زیرساختها را نماینده وزارت نفت، ارایه کرد که مورد بررسی قرار گرفت. ارایه گزارش وضعیت موجود پایگاه داده اعتباری کشور توسط نماینده بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران هم بخش دیگری از جلسه امروز شورای تأمین مالی را به خود اختصاص داد. بنا بر این گزارش، ارایه گزارش عملکرد سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص مواد (۱۹) و (۲۰) قانون تأمین مالی تولید و زیر ساختها توسط رییس این سازمان و ارایه دستور العمل بند (الف) ماده (۲۰) برای ابلاغ توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی بخش دیگری از دستور جلسه ششمین جلسه شورای تأمین مالی بود.
همچنین، در ادامه جلسه، موضوع اصلاح ماده (۶) دستوارالعمل نحوه برگزاری جلسات شورای ملی تأمین مالی و نیز تقاضای شرکت «بلند پایه » در خصوص بند ب ماده (۲۸) قانون تأمین مالی تولید و زیر ساختها را اعضاء مورد بررسی قرار دادند. در خاتمه این جلسه از دستورالعمل تأمین مالی در زنجیره تأمین به پشتوانه اسناد اعتباری در بورسهای کالایی با حضور وزیر امور اقتصادی و دارایی رونمایی شد. این دستورالعمل که با توجه به نیاز اساسی شرکتها و تولیدکنندگان تدوین شده، امکان صدور اسناد اعتباری عمومی را برای تولیدکنندگان و خریداران در بورس کالا فراهم میکند.
اجراکنندگان و مخاطبان اصلی این دستورالعمل، خزانهداری وزارت امور اقتصادی و دارایی، بانک مرکزی و سازمان بورس هستند.
توضیحات وزیر اقتصاد
وزیر امور اقتصادی و دارایی چهارشنبه (۹ آبان ماه) در مراسم رونمایی از «دستورالعمل تأمین مالی در زنجیره تأمین به پشتوانه اسناد اعتباری در بورسهای کالایی» در حاشیه ششمین جلسه شورای ملی تأمین مالی، با بیان اینکه « تأمین مالی در زنجیره تأمین به پشتوانه اسناد اعتباری در بورسهای کالایی » یک طرح غیر تورمی برای افزایش تولید است، گفت: این ابزار، راهکار خوبی برای آن دسته از واحدهای تولیدی است که نیاز به نقدینگی دارند اما تاکنون نتوانستهاند که این نقدینگی را از بانکها دریافت کنند.
عبدالناصر همتی با بیان اینکه رونمایی امروز در جهت روانسازی معاملات بورس کالا است، توضیح داد: پیش از این، تقریبا ۵۰ درصد معاملات بورس کالا به صورت نقدی و ۵۰ درصد به صورت غیر نقدی انجام میشد.
وزیر اقتصاد تاکید کرد: اما رونمایی که امروز بر مبنای «ماده ۲۰ قانون تأمین مالی تولید و زیرساخت » صورت گرفت، این اجاره را میدهد تا بورس کالا بتواند از ابزارهایی استفاده کند که این مبادلات به صورت غیر نقدی اما آنلاین انجام شود.
همتی با بیان اینکه سه ابزار مالی «اوراق گام »، «ال.سی داخلی » و «برات الکترونیک » به عنوان پشتوانه معاملات بورس کالا داریم، اضافه کرد: اوراق گام چند سال پیش ایجاد شده و در بانکها منتشر میشود و اکنون نیز در حال استفاده در بورس کالا است.
او با اشاره به اینکه ال سی داخلی نیز توسط بانکها صادر میشود، ادامه داد: سامانه برات الکترونیکی نیز در وزارت اقتصاد است.
وزیر اقتصاد یادآور شد: با ابلاغ «دستورالعمل تأمین مالی در زنجیره تأمین به پشتوانه اسناد اعتباری در بورسهای کالایی »، معاملات در بورس کالا بسیار روان شده و بر اساس تضمینهایی که داده میشود دیگر نیازی به انجام نقدی معاملات نیست و به این ترتیب تحول مهمی در معاملات بورس کالا رخ میدهد.
همتی درباره مزایای این نوع تامین مالی برای بخش تولید گفت: این ابزار میتواند به رفع مشکل تامین مالی زنجیره تولید کمک کند. او با یادآوری اینکه مشکل واحدهای تولیدی ما معضل نقدینگی است، ادامه داد: این ابزار مالی که اکنون رونمایی شد، کمک زیادی به رونق تولید میکند، زیرا افرادی که در زنجیره تولید، نیاز به تامین مالی دارند میتوانند از این ابزارها استفاده کنند.
وزیر اقتصاد تاکید کرد: ابزاری که امروز رونمایی شد، یک اقدام غیر تورمی برای افزایش تولید است که بسیار برای بخش تولید کشور مفید است.
خودرو در مسیر بورس کالا
عبدالناصر همتی وزیر امور اقتصادی و دارایی در تازهترین اظهارنظر خود در این باره، ضمن ابراز حمایت کامل خود از طرح عرضه خودرو در بورس کالا تاکید کرد: عرضه خودرو در بورس کالا به هماهنگی سازمان بورس واوراق بهادار، وزارت صنعت، معدن و تجارت و همچنین شورای رقابت نیاز دارد. وزیر اقتصاد با اشاره به لزوم هماهنگی بین ۳ ضلع تصمیمگیر در این حوزه توضیح داد: این ۳ دستگاه، یعنی سازمان بورس، وزارت صمت و شورای رقابت، میبایست برای انجام برنامه عرضه خودرو در بورس کالا هماهنگ شوند.
او در عین حال افزود: اگر برنامه عرضه خودرو در بورس کالا نهایی شود، وزارت اقتصاد از این طرح استقبال میکند و با آن موافق است.
همتی با اشاره به لزوم فراهم شدن مقدمات انجام کار تاکید کرد: البته میبایست قبل از عرضه، پیشنیازها و زیرساختهای اجرای طرح عرضه خودرو در بورس کالا، در حوزه مسوولیتهای وزارت صمت فراهم شود.
وزیر اقتصاد اعلام کرد: اگر وزارت صمت آمادگی خود را برای عرضه خودرو در بورس کالا اعلام کند از نظر وزارت اقتصاد و سازمان بورس هیچ مانعی برای انجام این کار وجود ندارد. حجتالله صیدی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار هم گفت: عرضه دوباره خودرو در بازار سرمایه و بورس کالا در دست پیگیری است.
تلاش میکنیم خودرو در بورس کالا عرضه شود. رییس سازمان بورس با اشاره به دیدگاههای وزیر اقتصاد مبنی بر لزوم هماهنگی بین ۳ دستگاه دخیل در عرضه خودرو در بورس کالا تاکید کرد: اگر وزارت صمت بستر لازم برای انجام این کار را فراهم کند، بورس کالا از آمادگی لازم برای عرضه دوباره خودرو برخوردار است. صیدی با اشاره به ضلع سوم مورد اشاره در صحبتهای وزیر اقتصاد، یعنی شورای رقابت، توضیح داد: تلاش میکنیم شورای رقابت را هم برای عرضه خودرو در بورس کالا قانع کنیم.
او در پاسخ به اشاره یکی از خبرنگاران مبنی بر مخالفت شورای رقابت با عرضه خودرو در بورس کالا، در دوره گذشته، تاکید کرد: اگر شورای رقابت مخالف باشد با آنها وارد مذاکره میشویم تا قانع شوند. اساسا بورس به معنای «رقابت »است و در نتیجه، طبیعتا شورای «رقابت »، نمیتواند با آن مخالف باشد. رییس سازمان بورس با اشاره به مزیتهای کشف قیمت خودرو در بورس کالا و اثر آن بر کاهش هزینه مبادله در بازار خودرو، گفت: مکانیزم بورس حراج و مزایده است، در بورس رقابت ایجاد میشود و کالا با بهینهترین قیمت به فروش میرسد . در نتیجه، این روش کشف قیمت باعث ایجاد تعادل در قیمت و بازار خودروها خواهد شد، هرچند لزوما ممکن است باعث کاهش قیمت نشود اما رانتها را از بین میبرد.