بورس صعودی می‌ماند؟

در سایه کاهش ریسک و تنش‌های منطقه، شاخص کل بورس تهران به دو میلیونی رسید و نتوانست از محدوده خطر خارج شود. بازار سهام طی هفته‌های گذشته روند قابل قبولی از خود برجای نگذاشته و اغلب نزولی بوده است که این سرخ پوشی از زمان حمله اسراییل به لبنان و شهادت سید حسن نصرالله پیش آمد؛ اما از روز شنبه پس از اقدام رژیم صهیونیستی در حمله به برخی از مراکز نظامی سبزپوش شد و درمقابل روز شنبه سایر بازارهای مالی سرخ پوش شدند.

بورس صعودی می‌ماند؟

بورس تهران سومین روز کاری خود را نیز با سبزپوشی به پایان رساند و توانست با ورود نقدینگی تا حدودی شرایط خود را تغییر دهد. اگر این روند سبزپوشی و ورود نقدینگی به بازار سرمایه حتی با کمترین سرعت ممکن ادامه داشته باشد می‌توان به آینده بورس تا حدود زیادی امیدوار بود.

درحال حاضر ارزش معاملات ریالی و دلاری بازار سرمایه در کف خود قرار دارد و حداقل ماه‌ها باید بازار صعودی باشد تا این ارزش‌ها اصلاح شود. این درحالی است که دلار نیما هر روز روند افزایشی را طی می‌کند و روز اخیر به ۴۹ هزار تومان رسیده و فاصله چندانی با ۵۰ هزار تومان ندارد و احتمالا طی روزهای آتی به ۵۰ هزار تومان برسد. این افزایش قیمت دلار به صورت مستقیم روی صورت مالی شرکت‌ها تاثیر دارد و شرکت‌ها ملزوم به پرداخت فاصله دلار نیمایی و بازار آزاد از جیب خود نیستند. به نوعی کاهش فاصله قیمت دلار نیمایی و بازار را می‌توان در صورت مالی پاییز شرکت‌ها دید. البته این موضوع به شرطی است که قیمت دلار بازار آزاد صعودی نباشد و قیمت این ارز نیز تا حدودی آرام بگیرد.

در حال‌حاضر بازار از نظر ارزش دلاری به اوایل دهه‌۹۰ برگشته و یک مارکت‌کپ حدودا ۱۰۰‌میلیارد دلاری داریم که نسبت به پیک سال‌۹۹ حدودا ۷۵‌درصد کاهش پیدا کرده است. در بررسی فریم زمانی از اواسط دهه‌۸۰ خواهیم دید دوره‌های زمانی‌که بازار از نظر ارزش دلاری برگشت داشته و کف دلاری خود را می‌دیده و دوره جدیدی را برای رشد شروع می‌کرده، معمولا دوره‌های ۶ و ۷‌ساله است.

درحال حاضر بازار سرمایه در حال شرایط نسبتا قابل قبول نسبت به روزهای گذشته حرکت می‌کند. البته این حرکت قابل قبول به علت افزایش تنش‌های منطقه طی چند هفته اخیر بوده و اگر این تنش‌ها نبود شاید بازار سرمایه روزهای بهتری را سپری می‌کرد. این روزهای بهتر به معنای صعود و رشد ادامه نیست بلکه شاخص‌های بازار سرمایه می‌توانستند سبزهای بیشتری به خود ببینند. درحال حاضر آرامش نسبی در منطقه برقرار شده و اگر این روند طی روزها و هفته‌های آتی ادامه‌دار باشد و تحویل خاصی در جامعه بین‌الملل رخ ندهد به صورت آرام آرام شاهد رشد بورس خواهیم بود. البته این رشد بازار در کنار حمایت مسوولان از بازار سرمایه است، اگر حمایت واقعی و بدون دستکاری از بازار انجام شود آن زمان بازار سرمایه نیز به روندسودسازی بازخواهد گشت .

بورس تحت تاثیر اخبار سیاسی

رحمان سعادت کارشناس بازار سرمایه درخصوص شرایط بازار نوشت: «در طول بیش از سه ماه گذشته که آقای پزشکیان به عنوان رییس‌جمهور در دولت مستقر شدند شاهد ترور چندین شخصیت مهم محور مقاومت و تنی چند از فرماندهان ایرانی بوده‌ایم، این ترورها روی مسائل سیاست خارجی داخلی و منطقه اثرگذاشت و به تبع این وضعیت شاخص‌های اقتصادی نیز دچار افت وخیزهایی شدند که نمونه بارز آن اثرگذاری منفی روی بورس بوده است.

بخش قابل توجهی از ریزش‌های بورس ناشی از مسائل منطقه است، مسائل منطقه اثرات شدید و سریعی روی شاخص‌های اقتصادی به جا می‌گذارد مثل افزایش نرخ ارز یا ریزش مکرر سهام در بورس. به باور کارشناسان اقتصادی میزان قدرت و اثرگذاری تحولات منطقه‌ای به مراتب بیشتر از سیاست‌های اعمال شده توسط دولت است، پس در چنین شرایطی نباید منتظر وزارت اقتصاد یا بانک مرکزی بود، بلکه باید منتظر کارکرد و اثرگذاری دستگاه دیپلماسی و وزارت خارجه باشیم که آیا می‌تواند بحران منطقه را کنترل کند یا خیر؟

در کنار سیاست خارجی وزارت امور خارجه بحث حوزه نظامی هم در مسائل اقتصادی بسیار تاثیرگذار است به این معنا که مصاحبه و سخنان و اظهارات فرماندهان نظامی نیز طبیعتا روی اقتصاد تاثیرگذار است بنابراین همه مسائل دست به دست هم داد و منجر به تغییر معادلاتی شد که اقتصاد و بورس کشو‌ر را نیز از خود متاثر کرد.‌خبرهای یک هفته گذشته نشان می‌دهد ترامپ از هریس پیشی گرفته. با توجه به اینکه ترامپ بر حمله اسراییل به ایران تاکید دارد این موضوع در بی‌تعادلی بازارها بسیار اثرگذار است با این حال با توجه به اینکه در آستانه آغاز سال جدید میلادی هستیم و ممکن است برخی طرفین مناقشه مایل به کاهش تنش‌ها باشند لذا باید منتظر تحولاتی باشیم که درعرصه بین‌الملل رخ می‌دهد. وقتی شرایط با ثبات شود و آرامش برقرار شود آن زمان می‌توان درخصوص عملکرد دولتمردان اقتصادی نظر قطعی داد اما در شرایط فعلی عکس العملی که بازار نشان می‌دهد ناشی از سیاست‌های دولت نیست بلکه مرتبط با حوادث منطقه‌ای است.»

ارسال نظر