وابستگی بورس به سیاست‌ها

سهامداران میان سبزها و قرمزها ایستاده‌اند و هر روز بازار یک رنگ جدید به خود می‌گیرد و در پایان معاملات روز گذشته نیز شاهد سرخ‌پوشی بازار سرمایه بودیم. برخی از کارشناسان علت این سرخ پوشی بازار سرمایه را انصراف بایدن می دانند و برخی دیگر نیز اعلام می‌کنند که سرخ پوشی بازار سرمایه ربطی به انصراف بایدن ندارد و تا مشخص شدن وضعیت دولت چهاردهم بازار به همین شکلی باقی خواهد ماند.

وابستگی بورس به سیاست‌ها

جو بایدن رییس‌جمهور ۸۱ ساله امریکا سرانجام پس از بحث های بسیار بر سر نامزدی او در انتخابات روز یکشنبه به وقت محلی (۲۱ جولای ۲۰۲۴ برابر با ۳۱ تیرماه ۱۴۰۳) از رقابت های انتخابات ریاست جمهوری این کشور کنار کشید و همین موضوع باعث شد که بازار رمز ارزها منفی شود.

نکته قابل توجه اینجاست که بازارهای بورس جهانی نیز سرخ پوش شد و به عقیده برخی این موضوع سیگنال منفی به بازار سرمایه داده است. بازار آسیا پس از کاهش نرخ بهره چین و خروج بایدن از رقابت انتخابات ریاست‌جمهوری امریکا سقوط کرد. براساس این گزارش، پس از اینکه بانک خلق چین (PBoC) تصمیم گرفت نرخ اولیه وام یک ساله و پنج ساله خود (LPR) را ۱۰ واحد پایه کاهش دهد، شاخص‌های عمده سهام در منطقه آسیا و اقیانوسیه کاهش یافتند.

سرمایه‌گذاران همچنین تاثیر قطعی جهانی فناوری به دلیل آخرین به‌روزرسانی CrowdStrike که فرودگاه‌ها، بانک‌ها و سیستم‌های پرداخت را فلج کرد نیز ارزیابی کردند. همچنین جو بایدن، رییس‌جمهور ایالات‌متحده به تلاش برای انتخاب مجدد خود پایان داد و کامالا هریس، معاون خود را به عنوان نامزد دموکرات‌ها تایید کرد. شاخص سهام استرالیا ۰.۸۱درصد کاهش یافت. کوسپی کامپوزیت کره‌جنوبی یک دقیقه بعد ۱.۲۸ درصد نزول کرد.

هانگ سنگ هنگ کنگ ۰.۴۸ درصد کاهش یافت، در حالی که کامپوزیت شانگ‌های و شنژن کامپوزیت به ترتیب ۰.۳۶ و ۰.۰۹ درصد کاهش یافتند و نیکی ۲۲۵ ژاپن ۰.۹۸ درصد در ساعت سه و۵۷ دقیقه به وقت اروپا افت کرد. مارکت گزارش کرد، دلار در برابر ین ۰.۰۷ درصد افزایش یافت و به ۱۵۷.۵۴۶۰ ین رسید.

تاثیر انتخابات روی بورس

کارشناسان عقیده دارند که انصراف بایدن باعث می شود که بازارها منفی شود و این موضوع فقط مختص بازارهای جهانی نیست و بورس تهران نیز درگیر این موضوع می شود. به عقیده بسیاری انصراف بایدن مساوی با پیروزی ترامپ است و این موضوع می‌تواند تاثیر منفی بر اقتصاد ایران و بازار سرمایه داشته باشد. از سوی دیگر برخی از کارشناسان عقیده دارند که انتخابات امریکا نمی‌تواند روی بازار سرمایه و اقتصاد ایران تاثیرگذار باشد و سرخ‌پوشی بازار به دلایل دیگر است.

طی یکی الی دو هفته اخیر گمانه‌زنی‌ها درباره‌ی نامزدهای انتخابات امریکا شدت گرفته و در حال حاضر این‌طور به نظر می‌رسد که ترامپ نماینده حزب جمهوری‌خواه است و بر اساس مناظره اخیر بایدن و ترامپ و سوء قصدی که چند روز پیش به ترامپ شد، پیش‌بینی می‌شود که احتمال ریاست جمهوری وی بالا باشد. بنابراین با توجه به سیاست‌های افراطی گرایانه ترامپ نسبت به ایران، این احتمال، تهدیدی جدی برای بازار سرمایه محسوب می‌شود. درست است اکنون بایدن انصراف داده اما اتفاقات و مناظرات برای بازارها مهم است.

در عمل اما از آنجایی‌که ایران تقریبا هیچ مراوده مالی با امریکا و حتی اروپا ندارد، نباید این موضوع به‌طور مستقیم بر شاخصه‌های مالی و بازار بورس، تاثیر چندانی بگذارد. با این حال سیاست امریکا مطمئنا روی شرکای تجاری آسیایی ایران، تاثیرگذار است و باید دید که آیا چالش‌های جدید اقتصادی برایمان رخ خواهد داد یا خیر. با همه این تفاسیر، سایه ریاست جمهوری ترامپ مطمئنا از نظر روانی هم که شده، کمی مهم خواهد بود، اما بورس طی چند وقت اخیر نشان داده که واکنش شدید به اخبار مختلف نشان نمی‌دهد. از طرفی این احساس وجود دارد که دولت جدید ایران و مسعود پزشکیان، به دنبال چالش با امریکا و رییس جمهور آن هر کس که باشد، نخواهد بود.

درست است تمامی این مولفه روی بازار سرمایه تاثیر دارد؛ اما به‌طور کلی اقتصاد کشور و بورس تهران در انتظار تشکیل کابینه دولت جدید تا بتواند مسیر پیش روی خود را ترسیم کند. به نظر می رسد باتوجه به صحبت‌های دولت چهاردهم بازار سرمایه بتواند حداقل طی شش ماه الی یک سال آینده روند به بالایی در پیش بگیرد و زیان‌های گذشته خود را تا حدودی جبران کند. اکنون بازار سرمایه باید زیان‌های خود از سال ۱۳۹۹ تا به امروز جبران کند و پس از آن روند رشد و توسعه‌ای به خود بگیرد.

 

منبع: تعادل
ارسال نظر