روند بازار سهام بررسی شد:

اصلاح ادامه‌دار تالار شیشه‌ای

با سقوط قیمت نفت بازار سرمایه نیز روند نزولی به خود گرفت و در نخستین روزهای کاری خود در سال جدید اصلاحی شد.یکی از مهم‌ترین دلایل ریزش بورس در سال جدید را می‌توان ادامه‌دار بودن بی‌اعتمادی در بازار سهام دانست.

اصلاح ادامه‌دار تالار شیشه‌ای

داستان بی‌اعتمادی به بازار سرمایه به تابستان سال ۹۹ و ریزش سنگین بازمی‌گردد که ازآن زمان تا به همین روز بورس تهران روزگار خوش به خود ندیده و در اغلب ماه‌های سال روند اصلاحی را تجربه است. این درحالی است که طی این حدودا پنج سال بازارهای موازی بازدهی بسیار خوبی را کسب کرده‌اند و در مقابل بورس تهران روند اصلاحی را تجربه کرده است. پس از گذشت مدت‌های طولانی سرمایه‌گذاران همچنان نسبت به بازار سرمایه بی‌اعتماد هستند. در اصل از سال ۹۹ تا به امروز بی‌اعتمادی به عنوان اصلی‌ترین رکن بازار سهام شناخته می‌شود و در کنار این موضوع نیز مسوولان تلاشی برای افزایش اعتماد در بازار نمی‌کنند و می‌توان گفت هر مولفه به افزایش بی‌اعتمادی در بازار کمک می‌کند.تا زمانی که بی‌اعتمادی در بازار سرمایه از بین نرود و اصلاح نشود، روند سرمایه‌گذاری همچنان منفی خواهد بود و در اغلب روزها نیز شاهد سرخ پوشی شاخص‌ها خواهیم بود.

 البته تنها مشکل بازار سرمایه سرخ پوشی شاخص‌ها نیست بلکه قیمت اغلب سهام موجود در بازار در کف قیمتی خود قرار دارد و به نوعی کمترین قیمت را تجربه می‌کنند. مثبت یا منفی شدن شاخص و همچنین افزایش قیمت سهام موجود در بازار در حیطه اقدامات سازمان بورس نیست اما این سازمان می‌تواند با عملکرد خود اعتماد سرمایه‌گذاران را نسبت به بازار سرمایه افزایش دهد و به نوعی شرایط بهتری برای بازار سرمایه رقم بزند. در اصل مجموعه اقدامات در راستای افزایش اعتماد سازمان بورس می‌تواند آرام آرام به افزایش قیمت سهام در بازار کمک کند و مثبت شدن شاخص‌های بازار سهام را در میان مدت فراهم سازد. درحال حاضر سرمایه‌گذاران امیدی به بورس ندارند و ترجیح می‌دهند سرمایه‌های خود را در سایر بازارهای مالی سرمایه‌گذاری کنند. بورس پیش از این آینه تمام‌نمای اقتصاد کشور بود اما از سال ۹۹ تا به امروز این آینه خرد شده است و به نوعی بازار سرمایه دیگر جایگاهی میان سرمایه‌گذاران ندارند. در اصل سال‌هاست که آینه تمام نمای اقتصاد کشور سرخ پوش شده است و شرایط خوبی ندارد.

 البته با وجود شرایط وخیم در بازار سهام همچنان برخی از سرمایه‌گذاران در بورس معامله می‌کنند و به نوعی تالار شیشه‌ای همچنان میزبان سرمایه‌گذاران قدیمی خود است. البته در میان سرمایه‌گذاران جدیدی وارد بورس نمی‌شود که این موضوع همواره به زیان بازار تمام می‌شود. در اصل تمامی بازارهای مالی همواره به دنبال سرمایه‌گذارهای جدید هستند و عدم ورود سرمایه‌گذاران جدید به بازار سهام می‌تواند همچنان روند این بازار را اصلاحی سازد و اجازه رشد به این بازار را ندهد. اگر شرایط بورس تا حدودی ترمیم یابد، شاهد ورود سرمایه‌گذاران جدید به بازار سهام خواهیم بود و این موضوع باعث رشد مجدد بازار و رسیدن به اوج می‌شود. البته در شرایط وخیم نیز می‌توان همچنان به برخی از تک سهم‌های بازار امیدوار بود؛ چراکه قیمت دلار روند صعودی دارد و این افزایش قیمت دلار می‌تواند به نفع صنایع دلارمحور بورس باشد. با وجود این شرایط بسیاری از کارشناسان عقیده دارند که در سال جاری برخی از سهام بازار پتانسیل رشد دارند و می‌توانند شرایط خوبی را تجربه کنند.

حمیدرضا جیهانی، کارشناس بازارهای مالی ضمن تشریح چشم‌انداز بورس در سال جاری، مناسب‌ترین گروه‌های سهامی برای سرمایه‌گذاری در صنایع ریالی و دلاری را اعلام کرد. درباره چشم‌انداز بازار سرمایه در سال ۱۴۰۴ باید این نکته مهم را در نظر داشته باشیم که با تغییرات و تحولات اخیر در حوزه‌های سیاست‌گذاری کشور که در دولت چهاردهم با روی کار آمدن پزشکیان به عنوان رییس‌جمهور شاهد آن بوده‌ایم، حاشیه سوددهی شرکت‌ها افزایش یافته است. وی افزود: با توجه به اینکه یکی از مهم‌ترین این سیاست‌ها حرکت به سمت کاهش قیمت‌گذاری دستوری و ایجاد بازار ارز توافقی به منظور بهره‌مندی شرکت‌های صادرات‌محور است، این اقدام باعث شده درآمدهای شرکت‌ها در ۱۴۰۴ قابلیت پیش‌بینی پیدا کند و از سوی دیگر حاشیه سود شرکت‌های ارزی یا همان شرکت‌های صادرات محور نیز افزایش یافته است. از سوی دیگر، فرآیند قیمت‌گذاری دستوری برای شرکت‌هایی که با ریال کار می‌کنند، کاهش یافته است و می‌توان امیدوار بود که درآمد و حاشیه سود شرکت‌ها در سال ۱۴۰۴ به لحاظ ریالی ومقداری رشد داشته باشد.

جیهانی گفت: البته بحث توان مالی، قدرت خرید و معیشت مردم و بازار شرکت‌ها را باید در نظر داشت. با توجه به این موضوع، برای سرمایه‌گذاری در صنایع ریالی باید به سمت صنایع تولید‌کننده کالاهای مصرفی‌تر و صنایعی که بین عموم مردم کاربرد و تقاضای بیشتری دارد، حرکت کرد. در صنایع دلاری وصادرات محور هم شرکت‌هایی که با چالش‌های تحریمی رو به رو نیستند گزینه‌های مناسب‌تری برای سرمایه‌گذاری محسوب می‌شوند.

طی دومین روز کاری هفته یعنی یکشنبه ۱۷ فروردین ۱۴۰۴، با روند نزولی همراه شد. در این روز شاخص کل بورس تهران با کاهش ۲۱ هزار و ۵۰۵ واحدی معادل ۰.۷۷ درصدی در تراز ۲ میلیون و ۷۷۳ واحدی قرار گرفت. همچنین شاخص کل هم وزن نیز نسبت به روز گذشته کاهش یک هزار و ۱۲۶ واحدی را تجربه کرد و در جایگاه ۸۱۰ هزار و ۳۸۹ واحدی ایستاد. در سوی دیگر معاملات نیز شاخص کل فرابورس مثبت شد و با افزایش ۳۳ واحدی به جایگاه ۲۴ هزار و ۸۴۱ واحدی رسید. براساس نقشه بازار سرمایه در این روز بیش از سه چهارم نمادها معادل ۷۷درصد به صورتی منفی و ۲۳ درصد نمادها به صورت مثبت معامله شدند.

 طی روز یکشنبه صنایع ماشین آلات الکترونیکی، سیمان آهک و گچ، نساجی، زغال سنگ، محصولات لبنی، حمل و نقل از طریق خطوط راه آهن، شیرینیجات، نرم‌افزار و خدمات، انبوه‌سازی املاک و مستغلات، خدمات رفاهی-برق، تجهیزات صنعتی و مواد شیمیایی در این روز مثبت بودند و در مقابل صنایع خودرو، قطعات خودرو، لیزینگ، تامین سرمایه، سایر محصولات غذایی، دارویی، کاشی و سرامیک، فعالیت مهندسی، سرمایه گذایر، بنادر و کشتیرانی و نوشیدنی نیز در این روز بازه منفی را تجربه کردند. همچنین صندوق‌های دیوان، ثروت، تاراز، مروارید، خلیج، سمان، سیمانو، سیمانا، صدف، پناه، هوشیار، فراز، فارمانی، ترمه، سیمانیا، خوشه، داریوش، پتروآبان، تمشک، رماس، چتر، اتو داریوش و هیوا در دومین روز کاری هفته بازه مثبت را کسب کردند.

ارسال نظر