الگوی کارآمدی و تولید ارزش‌افزا؛

شرکت فولاد اکسین خوزستان، استوار در مسیر ارتقای بهره‌وری

رقابت‌پذیری و رشد جایگاه در فضای پیچیده امروز کسب‌و‌کارها، پیش‌نیازهای بسیاری را می‌طلبد که بی‌تردید ارتقای بهره‌وری از مهم‌ترین آن‌ها است. این موضوع در صنعت فولاد به عنوان صنعتی مادر که به طور مستقیم بر پیشبرد فعالیت‌ها در بسیاری از صنایع دیگر و در نهایت توسعه صنعتی و اقتصادی کشور تاثیر‌گذار است، اهمیت ویژه‌ای دارد

شرکت فولاد اکسین خوزستان، استوار در مسیر ارتقای بهره‌وری

شرکت فولاد اکسین خوزستان با تولید محصولات ارزش‌افزای فولادی، نقش منحصر‌به‌فردی در حلقه نهایی زنجیره فولاد ایران ایفا می‌کند. این شرکت گام‌های استواری را در راستای ارتقای بهره‌وری تولید و تاثیرپذیری حداقلی از چالش‌ها و موانع موجود برداشته؛ مسیری که با دستاوردهای قابل‌توجهی نیز برای این شرکت همراه بوده است.

آنچه که صنعت فولاد را از سایر صنایع متمایز می‌کند، نقش آن در تامین مواد و محصولات مورد نیاز فعالیت‌های صنعتی و تولیدی و نیز پتانسیل‌های بالای آن برای خلق ارزش ‎‌افزوده و استفاده حداکثری از مزیت‌های نسبی و ظرفیت‌های خدادادی کشور است. در این بین، موضوعی که باید توجه داشت، این است که با توجه به طیف وسیع صنایع مصرف‌کننده فولاد، حلقه‌های انتهایی این صنعت از پتانسیل‌های بالایی برای تولید محصولات استراتژیک و ویژه برخوردار هستند که اهتمام به تولید آن‌ها می‌تواند میزان خلق ارزش در این صنعت را حتی تا چند برابر افزایش دهد. این موضوع نه تنها درآمدها و سودآوری شرکت‌های تولیدکننده محصولات فولادی را افزایش می‌دهد بلکه اقدام مهمی در جهت تامین نیاز بسیاری از صنایع سنگین و استراتژیک به این محصولات نیز محسوب می‌شود.

شرکت فولاد اکسین خوزستان نیز با هدف تکمیل حلقه پایانی زنجیره فولاد و تامین نیاز صنایع به ورق‌های عریض فولادی و (API) پا به عرصه تولید گذاشت. اگرچه زمان زیادی از فعالیت شرکت فولاد اکسین خوزستان نمی‌گذرد اما این شرکت تاکنون به دستاوردهای بسیاری در حوزه فعالیت خود دست یافته است. این شرکت تنها تولید‌کننده ورق‌های عریض خاص (API) در کشور به شمار می‌آید؛ ورق‌هایی که تا پیش از این صرفا از محل واردات تامین می‌شدند و امروز ایران از واردات آن‌ها بی‌نیاز شده است. با نگاهی به کارنامه شرکت فولاد اکسین خوزستان به نظر می‌رسد که این شرکت با بهره‌گیری از فناوری منحصر‌به‌فرد خود و ارتقای بهره‌وری تولید، در راستای نقش‌آفرینی پررنگ‌تر در توسعه صنعتی و خودکفایی کشور حرکت می‌کند.

تعهد راسخ

با توجه به اینکه شرکت فولاد اکسین خوزستان تنها تولیدکننده ورق‌های عریض خاص (API) در کشور به شمار می‌آید و نقش تعیین‌کننده‌ای در تامین نیاز صنایع استراتژیکی مانند نفت، گاز و پتروشیمی به این محصولات ایفا می‌کند، ارتقای بهره‌وری تولید در این شرکت از اهمیت به‌سزایی برخوردار است. در همین راستا، شرکت فولاد اکسین خوزستان در چند سال اخیر با استفاده از آخرین روش‌های فنی و تخصصی، در جهت ارتقای بهره‌وری تولید خود گام برداشته است. یکی از این روش‌ها که تاثیر قابل‌‎توجهی بر افزایش بهره‌وری در این حوزه دارد، تکنیک پیشرفته نورد به روش Batch (نورد هم‌زمان سه اسلب) است. از این رو، شرکت فولاد اکسین خوزستان نیز پس از بررسی‌ها و ارزیابی‌های متعدد، برای نخستین بار عملیات نورد همزمان سه‌ تایی را در چرخه تولید خود پیاده‌سازی کرد. گفتنی است که استفاده از روش «Batch» برای نورد اسلب‌هایی که با این روش سازگار باشند، می‌تواند بازده تولید را تا حدود ۳۵ درصد افزایش دهد.

در سال‌های اخیر عوامل متعددی از جمله افزایش قیمت حامل‌های انرژی، محدودیت منابع فسیلی، رشد بالای مصرف سالانه انرژی و … سبب شده‌اند که مدیریت مصرف انرژی و ارتقای بهره‌وری آن به ضرورتی جدی در کشور تبدیل شود. اهمیت این موضوع در صنعت فولاد نیز بسیار پررنگ است زیرا این صنعت در کل زنجیره خود، از بزرگ‌ترین مصرف‌کنندگان انرژی به حساب می‌آید. این مسئله افزایش بهره‌وری مصرف انرژی را در صنعت فولاد ضروری می‌کند. اهمیت موضوع مدیریت مصرف انرژی با توجه به معضل ناترازی انرژی در کشور که در چند سال اخیر، عملکرد تولید صنایع و به خصوص صنایع فولادی را تحت تاثیر قرار داده است، دو چندان جلوه می‌کند. در همین راستا، شرکت فولاد اکسین خوزستان نیز همواره توجه ویژه‌ای به بحث مدیریت انرژی داشته و این موضوع با دستاوردهای بسیاری برای این شرکت همراه بوده است.

نگاه ویژه و اقدامات موثر شرکت فولاد اکسین خوزستان در راستای مدیریت مصرف انرژی سبب شده است که این شرکت گواهینامه انطباق معیار مصرف انرژی را از سوی سازمان ملی استاندارد ایران در سال جاری دریافت کند. در واقع بر اساس استاندارد ملی ایران به شماره ۹۶۵۳ و قانون اصلاح الگوی مصرف، میزان مصرف انرژی در شرکت فولاد اکسین خوزستان در سال ۱۴۰۲ با معیارهای تعیین‌ شده در استاندارد منطبق بوده است. گفتنی است که بر اساس مصوبات مجلس شورای اسلامی، واحدهای تولیدی که فرایند تولید آن‌ها مشمول مقررات اجرای استاندارد اجباری شده است، همه ساله توسط سازمان ملی استاندارد ایران مورد بازرسی قرار می‌گیرند. در این بازرسی، میزان مصرف انرژی ویژه «Specific Energy Consumption» که شاخصی جهانی در این حوزه محسوب می‌شود، مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. گفتنی است که مقدار مصرف انرژی ویژه در دو بخش الکتریکی (SECe) و حرارتی (SECth) در شرکت فولاد اکسین خوزستان به ترتیب برابر با ۱۰۶٫۹۴ کیلووات ساعت بر تن و ۱٫۵۹ گیگا‌ژول بر تن بوده است.

شرکت فولاد اکسین خوزستان همچنین در رویداد تولید مسئولانه و بهره‌وری که فرصت مناسبی برای تبادل تجربه‌ها و ارتقای سطح آگاهی در زمینه تولید مسئولانه بود، لوح دستاورد مطلوب را دریافت کرد. این موضوع به روشنی حاکی از تعهد بالای شرکت فولاد اکسین خوزستان به اصول تولید پایدار، مسئولیت‌پذیری اجتماعی و مسائل زیست‌محیطی است. این شرکت همچنین بر تداوم تلاش‌ها در راستای کاهش آثار منفی زیست‌محیطی و ارتقای بهره‌وری تاکید ویژه‌ای دارد؛ رویکردی که می‌تواند جایگاه شرکت فولاد اکسین خوزستان را در حوزه بهره‌وری و تولید مسئولانه بیش از پیش ارتقا دهد. ناگفته نماند که شرکت فولاد اکسین خوزستان با پیاده‌سازی ساز‌و‌کارهای سازمان جهانی استاندارد (ISO)، گواهینامه بین‌المللی ارتقایافته مربوط به سیستم مدیریت انرژی (ISO 50001) را نیز با موفقیت اخذ کرده است.

راهبرد پر‌ثمر

چنانکه پیش‌تر نیز اشاره شد، ناترازی انرژی و به دنبال آن، اعمال محدودیت مصرف انرژی یکی از عواملی است که عملکرد تولید صنایع و به طور خاص صنایع فولادی را در چند سال اخیر تحت تاثیر قرار داده و عدم‌النفع‌های سنگینی را برای آن‌ها به دنبال داشته است. در این میان، تدابیر اندیشیده‌ شده در شرکت فولاد اکسین خوزستان سبب شده است که این شرکت تاثیرپذیری بسیار کمتری از این موضوع داشته باشد و از این طریق، در جهت ارتقای بهره‌وری خود نیز حرکت کند. شرکت فولاد اکسین خوزستان با توجه به بازه‌های زمانی اعمال محدودیت انرژی برای این شرکت، برنامه‌ریزی‌های بسیار دقیقی را برای تولید و مصرف انرژی انجام داده؛ به طوری که در چند سال اخیر انجام فرایند تعمیرات و اورهال خود را به بازه‌های زمانی اعمال محدودیت انرژی منتقل کرده است.

 تعمیرات اساسی یا اورهال، یکی از مهم‌ترین، حساس‌ترین و در عین حال پرهزینه‌ترین اقدامات در صنعت فولاد به شمار می‌آید که باید بر اساس دستورالعمل‌ها و استانداردها و با توجه به مدت زمان کارکرد واحد انجام شود. گفتنی است که این اقدام با ارتقای بهره‌وری، کاهش حوادث احتمالی، تقویت عملکرد تجهیزات و افزایش آماده‌به‌کاری آن‌ها همراه است و همچنین توقف در فرایند تولید را به حداقل می‌رساند. در واقع شرکت فولاد اکسین خوزستان از این طریق، تهدید بزرگی که پیش روی تولید در این شرکت قرار داشته است را به فرصتی برای ارتقای بهره‌وری تولید در بازه‌های زمانی‌ای که امکان استفاده از انرژی فراهم بوده، تبدیل کرده است.

نمود این راهبرد در ثبت ۴۰ روز تولید بدون توقف و همچنین رکورد ۹۴ درصدی آماده‌به‌کاری تجهیزات در این شرکت قابل مشاهده است. گفتنی است که میزان آماده‌به‌کاری عملیاتی شرکت فولاد اکسین خوزستان بالاتر از استانداردهای جهانی بوده؛ به طوری که استاندارد آماده‌به‌کار بودن خطوط تولید بر اساس اعلام شرکت سازنده این مجموعه صنعتی (شرکت دانیلی ایتالیا)، در سطح ۷۲ درصد قرار دارد. راهبرد یاد شده در شرکت فولاد اکسین خوزستان، همچنین در آمار و ارقام تولید این شرکت نیز نمود یافته است. گفتنی است که این شرکت علی‌رغم رو‌یارویی با محدودیت‌های انرژی در سال گذشته، مجموع تولید محصولات فولادی خود را به بیش از ۷۲۰ هزار تن رساند که دومین رکورد تولید در تاریخ این شرکت به شمار می‌آید. اهمیت این عملکرد درخشان تولید در شرکت فولاد اکسین خوزستان زمانی پررنگ‌تر می‌شود که باید توجه داشت، سهم عمده (۹۰ درصد) تولیدات این شرکت به محصولات «API» و با ارزش افزوده بالا اختصاص داشته است. گفتنی است که اهمیت رشد تولید در شرکت فولاد اکسین خوزستان به این موضوع نیز محدود نمی‌شود؛ به طوری که جهش تولید رخ‌ داده، زمینه‌ساز رشد صادرات و کسب عنوان صادرکننده نمونه کشوری توسط این شرکت نیز شده است.

رویکردها و اقدامات شرکت فولاد اکسین خوزستان در راستای ارتقای بهره‌وری، دستاوردهای بسیاری را برای این شرکت به همراه داشته که کسب عنوان طرح برتر از دوازدهمین جشنواره ملی بهره‌وری در سال ۱۴۰۱ از آن جمله است. گفتنی است که در این جشنواره، پروژه‌های موفق انجام‌ شده در شرکت‌های مختلف داخلی بررسی، ارزیابی و در نهایت در سطح ملی و بین‌المللی مورد تقدیر قرار گرفتند که عنوان طرح برتر کشوری به طرح «مهندسی معکوس سیستم کنترل احتراق و ساخت نرم افزار پایش مصرف سوخت» این شرکت اختصاص یافت و حائز دریافت لوح تقدیر نیز شد. همچنین به هر یک از سه طرح دیگر ارائه‌ شده از سوی شرکت فولاد اکسین خوزستان نیز لوح سپاس جشنواره ملی بهره‌وری تعلق گرفت.

این طرح‌ها شامل اصلاح و به‌روزرسانی نرم‌افزار و «Firmware» بردهای کنترلی درایوهای (ABB)، افزایش راندمان تولید ورق‌های آلیاژی و (API) و همچنین ارتقا و بومی‌سازی سیستم اتوماسیون ماشین برش هوا گاز «Oxycutting Machine» بود. شرکت فولاد اکسین خوزستان همچینن در بیست‌ و‌ ششمین همایش معرفی ۵۰۰ شرکت برتر کشور که در سال گذشته برگزار شد نیز در میان ۱۰۰ شرکت برتر قرار گرفت. گفتنی است که بهره‌وری یکی از مهم‌ترین شاخص‌های مورد ارزیابی در این رویداد بوده است.

ارسال نظر