در نشست رسانه‌ای مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه مطرح شد؛

بومی‌سازی بیش از ۹۰ درصد تجهیزات و مواد مصرفی در «فولاد»

روز سه‌شنبه ۱۸ دی ماه ۱۴۰۳، نشست خبری مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه با اهالی رسانه در حاشیه نخستین روز از ششمین دوره جشنواره ملی فولاد در برج میلاد برگزار شد.

بومی‌سازی بیش از ۹۰ درصد تجهیزات و مواد مصرفی در «فولاد»

محمدیاسر طیب‌نیا طی نشست خبری که روز سه‌شنبه ۱۸ دی ماه با حضور اهالی رسانه در حاشیه نخستین روز از جشنواره ملی فولاد کشور در برج میلاد برگزار شد، بیان کرد: شرکت فولاد مبارکه اصفهان از جمله بنگاه‌های صنعتی موفق در سال‌های اخیر به شمار می‌آید که نقش بسزایی در توسعه زیرساخت‌های اساسی کشور ایفا کرده است و امروز اگر شاهد خودکفایی نسبی در بخش تولید و صنعت هستیم، بخش اعظم آن مرهون زحمات و دستاوردهای فولادمردان داخلی و به ویژه شرکت فولاد مبارکه اصفهان بوده است.

وی با اشاره به اینکه تولیدکنندگان فولاد در کشور به خوبی مقابل تحریم‌های ظالمانه اقتصادی ایستادگی کرده‌اند و توانسته‌اند به خودکفایی در تولید این فلز پراهمیت دست پیدا کنند، افزود: در حال حاضر بالغ بر ۹۰ درصد تجهیزات و مواد مصرفی مورد نیاز شرکت فولاد مبارکه در کشور بومی‌سازی شده است که نشان از به خودکفایی رسیدن بزرگ‌ترین فولادساز کشور در سال‌های اخیر دارد. مسئله حائز اهمیت بعدی، خودتامینی در کارخانه‌های فولادی است که در این زمینه، تولیدکنندگان با چالش‌های متعددی اعم از تامین پایدار مواد اولیه، ناترازی انرژی و نیز حمل‌ونقل مواجهند و ناترازی‌های موجود هزینه‌های تولید را به شدت افزایش داده است.

گام‌های بلند «فولاد» در مسیر تامین پایدار حامل‌های انرژی

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه در ارتباط با معضل ناترازی انرژی، اظهار داشت: بحث ناترازی‌ها در صنعت فولاد تنها مربوط به برق و گاز نیست و با توجه به اینکه فولاد یک صنعت آب‌بر بوده، تامین پایدار آب نیز به یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های فولادسازان تبدیل شده است. محدودیت‌های آب در تابستان برای بنگاه صنعتی نظیر فولاد مبارکه، چالشی جدی به شمار می‌رفت و هر بار که بحث حمل‌و نقل پیش می‌آمد، مشکلات مربوط به جابه‌جایی مواد اولیه خود را نشان می‌داد. تا اینکه در گذر زمان به ناترازی برق و گاز رسیدیم که تمامی چالش‌های قبلی را تحت‌الشعاع قرار داد و امروز به مهم‌ترین چالش پیش‌روی فولادسازان کشور تبدیل شده است.

طیب‌نیا در همین راستا ادامه داد: در شرکت فولاد مبارکه پروژه‌هایی را در حوزه تامین پایدار آب آغاز کردیم و به جمع‌آوری پساب فاضلاب شهرهای اطراف پرداختیم. در ادامه با بهینه‌سازی در سیستم‌ها، مصرف آب را به ۲.۲ مترمکعب به ازای هر تن تولید رساندیم که این موفقیت، حاصل تصفیه پساب فاضلاب بوده است. در حال حاضر بزرگ‌ترین خط انتقال آب دریا که قادر است ۷۰ میلیون متر مکعب آب شیرین برای رفع نیاز صنایع استان اصفهان فراهم کند را باید به برکت وجود بنگاه‌های فولادی همچون فولاد مبارکه دانست. این دستاوردها، نشانه‌ای از برکات صنایع فولادی بوده و نقش این صنایع در تامین ۶ درصد از تولید ناخالص داخلی و زیرساخت‌های صنایع کشور غیرقابل انکار است.

وی با تاکید بر اینکه ما یک‌سری برنامه‌های کلی برای رفع معضل ناترازی انرژی (برق و گاز) در گروه فولاد مبارکه تعیین کرده‌ایم و احداث نیروگاه‌های مختلف اعم از سیکل ترکیبی، خورشیدی، بادی و… را در برنامه قرار داده‌ایم، گفت: در زمینه ناترازی گاز نیز مذاکراتی را آغاز کرده‌ایم و توافقات نهایی با وزارت نفت در حال انجام است. اگر این قرارداد امضا شود، گروه فولاد مبارکه می‌تواند نیازهای خود را به شکل موثری تامین کند.

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه در ادامه به اهمیت تولید فولاد سبز در کارخانه‌های فولادی اشاره کرد و گفت: تولید فولاد سبز امروز در دستور کار شرکت‌های مطرح فولادی جهان قرار گرفته و شرکت فولاد مبارکه به عنوان بزرگ‌ترین فولادساز ایران نیز به واسطه تعهد خود به محیط زیست پیرامون و هم‌راستا با رقبای بین‌المللی خود، گام‌های موثری در این زمینه برداشته است؛ ضمن اینکه ما با توجه به تکنولوژی که در خطوط تولید خود استفاده می‌کنیم، یک گام جلوتر از رقبای خود در راستای تحقق تولید سبز هستیم. در همین راستا، احداث نیروگاه خورشیدی ۶۰۰ مگاواتی را در برنامه داریم که خود می‌تواند دستاورد مهمی جهت تامین انرژی پاک باشد. از طرفی، مطالعالت لازم جهت جایگزینی هیدروژن با گاز طبیعی در واحدهای احیامستقیم را آغاز کرده‌ایم و به نتایج خوبی نیز در این زمینه دست یافته‌ایم.

نیازمند نظارت دقیق دولت بر سیاست‌های کلان هستیم

به گفته طیب‌نیا، سیاست‌های اقتصادی و صنعتی دولت برای سرمایه‌گذاران و تولیدکنندگان باید قابل پیش‌بینی باشد. اگر می‌خواهیم ناترازی‌ها را رفع کنیم و آلایندگی‌ها را به واسطه تحقق صنعت سبز کاهش دهیم، باید مشوق‌های مالیاتی و قیمتی مشخصی تعریف کنیم تا فعالان معدنی و فولادی کشور بتوانند با اطمینان خاطر بیشتری اقدام به سرمایه‌گذاری کنند. به عنوان مثال، تصمیمات اخیر انگلستان در زمینه مشوق‌های مالی و تعرفه‌های مالیاتی برای فولادسازان می‌تواند الگوی مناسبی برای فولادسازان داخلی در مسیر تولید فولاد سبز باشد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه رقابت در صنعت فولاد روزبه‌روز در حال افزایش بوده و این در حالی است که تولیدکنندگان فولاد کشور با دغدغه کمبود خوراک در آینده مواجهند، خاطرنشان کرد: با این وجود، شرکت فولاد مبارکه با راه‌اندازی شرکت‌هایی همچون شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان، تملک معادن کوچک و متوسط مقیاس و… تمهیدات لازم جهت تامین پایدار خوراک مورد نیاز خود را اندیشیده و ضمن توسعه فعالیت‌های خود در بالادست، به دنبال حضور پررنگ‌تر در صنایع پایین‌دستی است.

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه با اشاره به اینکه در ۶ ماهه نخست امسال، میزان سودآوری شرکت فولاد مبارکه بیش از ۱۶ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافت و این در حالی بود که معضل ناترازی برق در تابستان تشدید امسال تشدید شد و سودآوری شرکت‌های بزرگ فولادی را تحت تاثیر قرار داد، گفت: محصولات فولاد مبارکه با کیفت عالی و قیمت مناسب در اختیار مشتریان داخلی قرار می‌گیرد و اگر معضلات موجود در کل زنجیره فولاد کشور اعم از نوسان نرخ ارز و… که قیمت محصولات فولادی را تحت تاثیر قرار داده مرتفع شود، چالش خاصی در خصوص قیمت‌ محصولات فولاد مبارکه و تامین نیاز بازارهای داخلی و صادراتی وجود ندارد.

طیب‌نیا با تاکید بر اینکه در حال حاضر هزینه‌های تولید اعم از نیروی انسانی، حمل‌ونقل و… به شدت در کشور افزایش یافته و این مسئله منجر به کاهش توان رقابت فولادسازان داخلی در بازارهای بین‌المللی شده است، یادآور شد: امیدواریم معضل ناترازی انرژی با توجه به پیگیری‌های وزیر محترم صمت رفع شود تا بتوانیم با دغدغه خاطر کمتری به فعالیت خود در حوزه تولید و صادرات به عنوان بزرگ‌ترین فولادساز کشور ادامه دهیم.

وی در پایان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه رفع چالش‌های موجود در حوزه صادرات فولاد کشور را مستلزم چه عواملی می‌دانید، خاطرنشان کرد: همان‌طور که پیش‌تر اشاره شد، سیاست‌های اقتصادی دولت برای تولیدکنندگان باید قابل پیش‌بینی باشد و این مهم در حوزه صادرات و تبیین دستورالعمل‌ها و بخشنامه‌های مرتبط با حوزه تجارت خارجی نیز صدق می‌کند. در واقع ما نیازمند نظارت دقیق دولت در سیاست‌‌گذاری‌های کلان به ویژه در حوزه صادرات هستیم و امیدواریم با هموارسازی مسیر صادرات برای فولادسازان کشور، شاهد رشد ارزآوری و شاخص‌های اقتصادی در آینده باشیم.

ارسال نظر