دستگاه آب شیرین کن کشاورزی دست دوم؛ انتخابی ارزان اما ریسک پذیر

آب شیرین کن کشاورزی یکی از کاربردی ترین تجهیزات برای جداسازی املاح از آب های شور و آماده سازی آن برای آبیاری مرازع و باغات است. این تجهیزات از نظر مدل و ظرفیت و قطعات داخلی تنوع زیادی داشته و برخی از آنها به صورت سفارشی تولید شده و گروه دیگر دست دوم و کارکرده به فروش می رسند. در ادامه به طور کامل مزایا و معایب هر یک از انواع آب شیرین کن های کشاورزی دست دوم و نو را با هم مقایسه کرده و در نهایت نتیجه گیری می کنیم که کدام یک انتخاب بهتری است. 

دستگاه آب شیرین کن کشاورزی دست دوم بهتر است یا نو

دستگاه آب شیرین کن کشاورزی چیست؟

باتوجه به خشکسالی در اغلب شهرهای ایران و کمبود آب، خرید آب شیرین کن صنعتی یکی از بهترین گزینه ها است. آب شیرین کن کشاورزی یکی از انواع آب شیرین کن است که به روش اسمز معکوس  RO با استفاده از غشاهای نیمه ‌تراوا، آب شور را به آب شیرین تبدیل می ‌کنند. در این فرایند، آب تحت فشار از غشا عبور کرده و نمک‌ و ناخالصی ‌ها را از خود جدا می ‌کند. اجزای اصلی این سیستم ‌ها شامل انواع فیلتر پیش‌ تصفیه (مانند فیلتر شنی و کربنی)، پمپ‌ های فشار قوی، واحد های غشایی یا ممبران و تابلوهای کنترل اتوماتیک هستند. این تجهیزات در صنایع کشاورزی، شرب، و فرآوری مواد غذایی برای تأمین آب با کیفیت بالا کاربرد دارند.​

ساختار آب شیرین کن کشاورزی

آب شیرین کن کشاورزی برای اجرای روش اسمز معکوس و چند مرحله پیش تصفیه و تصفیه برای جداسازی املاح و نمک و آلاینده ها از آب از چند بخش تشکیل شده است. در این دستگاه اجزا و قطعات گوناگونی به کار رفته و هر یک کاربرد خاصی دارند و عبارتند از:

پمپ فشار قوی

پمپ فشار قوی مهم ‌ترین قطعه در دستگاه اسمز معکوس است که آب ورودی را تحت فشار زیاد به ممبران وارد می ‌کند. این فشار باعث می ‌شود تا آب از میان غشاهای نیمه‌ تراوا عبور کند و نمک و ناخالصی‌ از آن جدا شوند. در حالت طبیعی آب شیرین به سمت آب شور بدون نیاز به فشار هدایت می شود. برای حرکت آب شور در خلاف جهت نیاز به فشار جانبی است که به کمک پمپ تامین می شود.

فیلترهای پیش ‌تصفیه

ممبران های اسمز معکوس با گذشت زمان خیلی زود مسدود ششده و آلاینده و گل و لای روی آنها تجمع می کنند. برای جلوگیری از این روند تا حد امکان چند مرحله پیش تصفیه در دستگاه اجرا می شود. فیلترهای پیش ‌تصفیه نقش مهمی در حفظ کارایی و عمر طولانی ‌تر غشاها دارند. این فیلترها شامل فیلتر شنی، کربنی و فیلترهای میکرونی هستند که ذرات بزرگتر، مواد شیمیایی، و کلر را از آب حذف می‌ کنند.

ممبران اسمز معکوس

غشاها یا ممبران در واقع هسته سیستم اسمز معکوس است و مسئول تصفیه اصلی آب به حساب می ‌آیند. این غشاها با عبور دادن آب و جدا کردن آلاینده ‌ها، باعث تولید آب شیرین می ‌شوند. ممبران های RO از مواد پلی ‌آمید یا فایبرگلاس ساخته می‌ شوند و در انواع مختلفی موجود هستند که بسته به میزان نیاز به تصفیه و حجم آب، انتخاب می ‌شوند.

سیستم کنترل و مانیتورینگ

سیستم کنترل و مانیتورینگ برای تنظیم عملکرد دستگاه و نظارت بر پارامترهای مختلف نظیر فشار، دمای آب، و کیفیت آب تصفیه‌ شده طراحی شده ‌اند. این سیستم ‌ها به صورت دیجیتال یا آنالوگ در دسترس است و شامل انواع سنسور، نمایشگر lcd و هشداردهنده هستند. در صورت بروز اختلال در قطعات داخلی دستگاه این بخش هشدارهای لازم را با آژیر یا چراغ های چشمک زن ارائه می دهد.

سختی گیر آب

در برخی از این دستگاه ها برای کاهش درجه سختی آب از سختی گیر رزینی استفاده می شود. سختی گیر آب در مرحله پیش تصفیه و قبل از اسمز معکوس قرار می گیرد و نقش مهمی در بالا بردن طول عمر و کارایی ممبران ها دارد. چون از تشکیل لایه های رسوب روی ممبران جلوگیری می کند.

ساختار آب شیرین کن کشاورزی

مزایای آب شیرین کن کشارزی دست دوم

دستگاه های آب شیرین کن موجود در بازار در دو گروه دست دوم و نو قرار می گیرند. البته مدل های نو بیشتر به صورت سفارشی تولید می شوند و برای ساخت آنها ابتدا باید به سازنده سفارش دهید. مدل های دست دوم به دلایل مختلف با استقبال برخی از  افراد مواجه شده اند. از مهم ترین مزایای آب شیرین کن های کشاورزی دست دوم می توان به موارد زیر اشاره کرد:

ححتمت

با توجه به اینکه این دستگاه ها قبلا استفاده شده اند، در نتیجه فروشنده با قیمت ارزان تر آنها را ارائه می دهد. در برخی از پروژه های کشاورزی که با کمبود بودجه مواجه هستند، این نوع از آب شیرین کن با استقبال مواجه می شود.

آماده فروش

آب شیرین کن های کشاورزی به محض خرید توسط مشتری به محل مورد نظر ارسال می شوند. اما مدل های نو ابتدا باید به فروشنده سفارش داده شوند و بعد از طی مراحل طراحی و ساخت به مشتری تحویل داده می شود.

معایب آب شیرین کن کشاورزی دست دوم

در کنار مزایای متعدد، این نوع از آب شیرین کن ها با محدودیت ها و نقاط منفی نیز مواجه هستند و برخی از آنها عبارتند از:

·         کاهش کارایی: دستگاه‌ های دست دوم ممکن است به مرور زمان دچار فرسودگی شده باشند و کارایی کمتری نسبت به دستگاه‌ های نو داشته باشند. این مساله مخصوصا برای ممبران ها و فیلترهای پیش تصفیه اهمیت بیشتری دارد و با گذشت زمان کارایی خود را تا حد زیادی از دست می دهند.

·         نیاز به تعمیر و نگهداری بیشتر: احتمال دارد که دستگاه‌ های دست دوم نیاز به تعمیرات بیشتری داشته باشند و هزینه ‌های اضافی را به همراه دارد. در زمان خرید ممکن است برخی از اشکالات در قطعات داخلی و بدنه دستگاه قابل مشاهده نباشد و به مرور زمان خودش را نشان دهد.

·         عدم گارانتی و خدمات پس از فروش: دستگاه ‌های دست دوم فاقد گارانتی و خدمات پس از فروش هستند و می ‌تواند مشکلات زیادی برای کشاورزان ایجاد کند.

مزایای آب شیرین کن کشارزی نو

به دلایل مختلف آّب شیرین کن کشاورزی نو علیرغم اینکه قیمت بالاتری دارد، برای بسیاری از مزارع کشاورزی در اولویت قرار می گیرد. مهم ترین مزایای این دستگاه ها عبارتند از:

·         دستگاه‌ آب شیرین کن کشاورزی نو به صورت سفارشی و براساس شرایط محیطی، نوع آب و مقدار املاح موجود در آن طراحی و ساخته می ‌شوند. این قابلیت به کشاورزان اجازه می ‌دهد تا دستگاهی کاملا متناسب با نیازهای خود داشته باشند، که به بهبود کیفیت آب و عملکرد دستگاه کمک می‌ کند.

·         یکی از بزرگ‌ ترین مزایای دستگاه ‌های نو، داشتن گارانتی معتبر و خدمات پس از فروش است. این ویژگی به کشاورزان اطمینان می‌ دهد که در صورت بروز هرگونه مشکل، دستگاه قابل تعمیر و نگهداری خواهد بود و هزینه ‌های اضافی تعمیرات و خرابی‌ های غیرمنتظره را کاهش می ‌دهد.

·         دستگاه‌ های نو به دلیل استفاده از تکنولوژی ‌های جدیدتر و قطعات سالم، کارایی بالاتری نسبت به دستگاه ‌های دست دوم دارند. این آب شیرین کن ‌ها قادر به تصفیه آب با کیفیت بالا و بدون کاهش عملکرد هستند.

·         به دلیل استفاده از قطعات جدید و طراحی بهینه، دستگاه‌ های نو عمر طولانی ‌تری دارند و نیاز به تعمیرات کمتری دارند. در نتیجه، هزینه‌ های عملیاتی در دراز مدت کمتر می ‌شود و کشاورزان  می توانند بدون نگرانی از خرابی‌های مکرر از دستگاه استفاده کنند.

·         دستگاه‌های نو راندمان بالاتری داشته و مصرف انرژی آن ‌ها کمتر است.

مزایای آب شیرین کن کشارزی نو

معایب آب شیرین کن کشاورزی نو

در کنار تمام مزایایی که اشاره شد، قیمت بالا و روند ساخت طولانی را می توان از محدودیت های آب شیرین کن کشاورزی نو در نظر گرفت. استفاده از قطعات جدید و تست های متعدد و طراحی سفارشی باعث افزایش قیمت دستگاه و بالا رفتن زمان ساخت آن شود.

آب شیرین کن کشاورزی دست دوم بهتر است یا نو؟

به طور قطعی نمی توان گفت آب شیرین کن کشاورزی دست دوم بهتر است یا نو و تا حد زیادی به شرایط پروژه و میزان بودجه شما بستگی دارد. اگر برای شیرین سازی آب کشاورزی با کمبود بودجه مواجه هستید، مدل های دست دوم گزینه مناسب تری برای شما هستند. اما اگر محدودیت در این زمینه ندارید، به دلیل طراحی سفارشی و کارایی بالا و استفاده از قطعات جدید مدل های نو را به شما پیشنهاد می دهیم.

 

ارسال نظر