تهدیدی بزرگ برای صنایع بزرگ در تایوان
گذار دشوار تایوان به انرژیهای تجدیدپذیر فشار زیادی به صنعت این کشور وارد کرده و با افزایش ناگهانی قیمت برق و خطرات فزاینده قطعی برق، شرکتهایی همچون بزرگترین شرکت نیمههادی آسیا، TSMC (شرکت تولید نیمههادی تایوان)، با مشکلات جدی مواجه شدهاند.
پس از چندین افزایش قیمت، اکنون شرکت TSMC انتظار دارد در کشور خود بیشتر از سایر کشورهایی که در آنها فعالیت دارد، هزینه برق بپردازد. این غول جهانی صنعت تراشه کارخانههایی در آمریکا و ژاپن دارد و در حال احداث یک کارخانه در آلمان نیز است.
وندل هوانگ، مدیر مالی TSMC، ماه گذشته به سرمایهگذاران گفت: «در سالهای اخیر قیمت برق عملاً دو برابر شده است. بنابراین ما انتظار داریم که سال آینده قیمت برق برای ما در تایوان بالاتر از سایر مناطقی باشد که در آنها فعالیت میکنیم.»
برق ارزانقیمت یکی از مزیتهای رقابتی تایوان بوده که بههمراه مشوقهای دیگر مانند تخفیفهای مالیاتی و زمین ارزان، به جذب تولیدکنندگان کمک کرده است. اما اکنون، ادامه دادن به این سطوح پایین قیمت دیگر غیرقابلتحمل شده است؛ چرا که افزایش جهانی قیمت سوختهای فسیلی از زمان حمله گسترده روسیه به اوکراین و کمبود منابع انرژی جایگزین باعث شده شرکت دولتی تایوان پاور با زیانهای رو به افزایش مواجه شود. تایپه از سال ۲۰۲۲ تاکنون چهار بار قیمت برق را افزایش داده است.
برای کنترل تورم و جلوگیری از تأثیرات شدید بر بخشهای آسیبپذیر اقتصاد، دولت بار اصلی را بر دوش صنایع گذاشته و مصرفکنندگان بزرگ و صادرکنندگان بخشهای در حال رشد بیشترین سهم این بار را تحمل میکنند. در ماه آوریل، قیمت برق بهطور متوسط ۱۱ درصد افزایش یافت، اما بزرگترین مصرفکنندگان صنعتی از جمله TSMC با افزایشی ۲۵ درصدی مواجه شدند. ماه گذشته نیز، دولت قیمت برق را برای خانوارها و شرکتهای فعال در صنایع در حال افول یا دارای مصرف کمتر ثابت نگه داشت، اما برای مصرفکنندگان صنعتی بزرگ در بخشهای سالم اقتصادی، ۱۴ درصد دیگر افزایش داد.
جِنگ رویه، تحلیلگر ارشد موسسه تحقیقات اقتصادی چونگ-هوا، که یک اندیشکده دولتی است، گفت: «در گذشته، مانند بیشتر اقتصادهای توسعهیافته، قیمت برق برای خانوارها بیشتر از صنایع بود، چرا که هزینه تأمین برق برای خانوارها به دلیل نیاز به تبدیل از ولتاژ بالا به ولتاژ پایین بیشتر است. اما اکنون این موضوع برعکس شده است.»
هرچند سرعت افزایش قیمت برق تایوان از سال ۲۰۲۲ همچنان کمتر از برخی دیگر از اقتصادهای پیشرفته واردکننده انرژی مانند فرانسه و کره جنوبی است، پژوهشگران دولتی انتظار دارند که هزینه برق صنعتی از ژاپن و کره جنوبی، نزدیکترین رقبای صادراتی تایوان، فراتر رود.
در حالی که تایوان در حال سرمایهگذاری سنگین بر روی انرژی بادی دریایی است و هدف دارد تا سال ۲۰۳۰ بین ۲۷ تا ۳۰ درصد از برق خود را از انرژیهای تجدیدپذیر تأمین کند، این کشور در این زمینه بسیار دیر وارد عمل شده است. همزمان، تایوان شروع به حذف تدریجی انرژی هستهای کرده است که در دهه ۱۹۸۰ نیمی از برق مورد نیاز این کشور را تأمین میکرد، اما اکنون تنها ۶ درصد آن را تأمین میکند و با خاموش شدن آخرین رآکتور در ماه مه آینده، بهطور کامل حذف خواهد شد.
این شرایط باعث میشود که زغالسنگ و گاز طبیعی مایع، که هر دو وارداتی هستند، بیش از ۸۰ درصد از تامین انرژی کشور را تشکیل دهند، در حالی که انرژیهای تجدیدپذیر تنها ۹.۵ درصد را پوشش میدهند.
افزایش قیمت برق مشکل مالی قابل توجهی برای TSMC ایجاد نمیکند. این شرکت انتظار دارد که این افزایش قیمت، حاشیه سود ناخالص آن را تنها ۱ درصد کاهش دهد که در مقایسه با حاشیه سود ناخالص ۶۰ درصدی این شرکت، تأثیر ناچیزی دارد.
در صنعت الکترونیک، برق تنها ۱.۵ درصد از هزینههای عملیاتی را تشکیل میدهد و هزینههای اصلی مربوط به تجهیزاتی مانند ماشینهای لیتوگرافی پیشرفته و هزینههای تحقیق و توسعه است. اما افزایش قیمتها بخشی از یک مشکل بزرگتر انرژی برای صنعت تایوان است.
به گزارش مؤسسه S&P Global، در بلندمدت، کمبود عرضه برق ممکن است از گسترش تولید تراشه TSMC در تایوان جلوگیری کند و هشدار داده که برق برای این شرکت بهطور فزایندهای به یک ریسک اعتباری تبدیل شده است.
در طول ۱۰ سال گذشته، ذخیره عملیاتی برق تایوان بارها به زیر هدف ۱۵ درصدی دولت کاهش یافته و منجر به قطع برقهای بیشتر شده است. در حالی که به صادرکنندگان مهمی مانند TSMC در بازگرداندن سریعتر برق اولویت داده میشود، این فشارها در بدترین زمان ممکن برای صنعت فناوری به وجود آمده است.
تقاضا برای انرژی جهت تولید پیشرفتهترین نیمههادیها بهطور سرسامآوری در حال افزایش است، بهطوریکه نیاز به انرژی تقریباً دو برابر نسلهای پیشین شده است. در مورد TSMC، سال گذشته برای تولید یک لایه ماسک ویفر ۱۲ اینچی معادل، به ۴۰.۵ کیلووات ساعت نیاز بود که تقریباً دو برابر مقدار مورد نیاز در سال ۲۰۱۷ است.
تایوان همچنین باید برق مورد نیاز مراکز داده عظیمی را تأمین کند که توسط ارائهدهندگان خدمات ابری مانند گوگل در این کشور در حال ساخت و گسترش است، زیرا رشد هوش مصنوعی نیاز به ظرفیت سرورها را افزایش میدهد.
اتاق بازرگانی آمریکا در تایوان امسال در یک مقاله سفید اعلام کرد که تأمین برق پایدار و مقرونبهصرفه در مواجهه با کاهش پیشبینیشده زغالسنگ و انرژی هستهای، یک “چالش فوری” است.