رویکرد فولاد سنگان در ارتقای بهرهوری تولید
ماشینآلات و تجهیزات یکی از مولفههای حیاتی فعالیتهای معدنی و صنعتی به شمار میآیند و با پیچیدهتر شدن فرآیندهای تولید، تعمیر و نگهداری آنها نیز دشوارتر و حساستر میشود.
بنابراین شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان خراسان که در تولید محصولات از تجهیزات بهروز و جدید استفاده میکند، رویکردهای جدیدی را برای ارتقای سطح آمادهبهکاری تجهیزات و بهروزرسانی آنها اتخاذ کرده است.
نتیجه این تحولات را میتوان در انجام علمیات نت در زمان و شرایط مناسب و با جدیدترین متدها در این مجموعه مشاهده کرد. شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان خراسان بومیسازی و مهندسی معکوس را نیز به عنوان اصل اساسی برای بهبود عملکرد مجموعه دنبال میکند که این مساله با صرفهجویی ارزی قابلتوجه برای این مجموعه صنعتی همراه بوده است.
در عصر امروز صنایع معدنی و فلزی به شدت در معرض تحولات تکنولوژیک و ارتقای کارآمدی فرآیندهای تولید قرار دارند و این شرایط پرتغییر و تحول به شکل مستقیم بر رشد کمی و کیفی تولید محصولات تاثیر میگذارد. به طور کلی ارتقای سطح کیفیت محصول و افزایش راندمان تولید در فعالیتهای صنعتی و معدنی به عوامل و پارامترهای مختلف بستگی دارد که در دسترس بودن ماشینآلات و تجهیزات و قابلیت اطمینان به آنها از مهمترین این عوامل به شمار میآیند.
آمادهبهکاری ماشینآلات و تجهیزات در هر واحد تولیدی به صورت مستقیم بر عملکرد بنگاههای صنعتی تاثیر میگذارد و شاید بتوان این مساله را از مهمترین مولفههای اساسی موثر در تحقق اهداف و چشماندازهای بنگاههای اقتصادی و صنعتی تلقی کرد.شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان خراسان که در نخستین حلقههای زنجیره ارزش قرار دارد، با اقدامات گسترده در خصوص حفظ سطح آمادهبهکاری تجهیزات و ماشینآلات خطوط تولید توانسته است کارنامهای پردستاورد را در حوزه فعالیت خود رقم بزند و علاوه بر تحقق برنامههای تولید، رشد کمی و کیفی محصول را در مجموعه محقق کند. آنجا که پیشرفت فناوریها و ظهور نسل چهارم صنعت به صورت مستقیم عملیات تعمیر و نگهداری را در کارخانهها متحول ساخته، شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان خراسان نیز برنامهریزی خاصی را برای بهبود سطح آمادهبهکاری تجهیزات کارخانه تولید گندله و کنسانتره داشته و این مساله با صرفهجویی ارزی چشمگیری برای این شرکت همراه بوده است.
برنامهریزی دقیق در فولاد سنگان
افزایش خرابی تجهیزات و استهلاک ماشینآلات در فرآیند تولید به صورت مستقیم بر کیفیت و کمیت محصول تاثیر میگذارد و برنامههای بنگاه را تحتالشعاع قرار میدهد. بر همین اساس شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان خراسان ایجاد تحولات در برنامهریزی عملیات نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه (PM) را با هدف افزایش بهرهوری، بهینهسازی فرآیندها و کاهش خرابی و توقفات به دلیل عملیات نت در دستور کار قرار داد.
به صورت کلی عملیات نت برای پایش دورهای وضعیت سیستمها و خطوط تولید انجام میشود و در این مجموعه صنعتی نیز انجام عملیات نت پیشگیرانه به صورت برنامهریزیشده و هدفمند به اجرا درآمده است که نتیجه آن را میتوان در افزایش ضریب اطمینان دستگاهها و کارآیی تجهیزات با برنامهریزی در مدیریت داراییهای فیزیکی مشاهده کرد.
در ساختار سازمانی شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان خراسان سیستم جامع نگهداری و تعمیرات برنامهریزی شده است که فعالیت هر واحد تولیدی به صورت مستمر و مجزا مورد پایش و ارزیابی قرار میگیرد.
همچنین در واحدهای تولید کنسانتره و گندله سنگآهن این شرکت، دفاتر فنی و پیشتیبانی تحت نظارت مدیریت دفتر خدمات فنی و پشتیبانی مرکزی در حوزه سفارشگذاری قطعات یدکی و تمرکز بر برنامهریزی تولید فعالیت میکنند تا هماهنگیهای لازم برای تحقق برنامههای تولید و به حداقل رساندن توقفات تولید انجام شود.
در این راستا آمادهبهکاری تجهیزات کارخانهها در ۹ماه نخست سال که تحتتاثیر توقفات اجباری ناشی از محدودیتهای مصرف گاز نیستند، اندازهگیری میشود و سپس برنامهریزی برای شاتداونها و توقفات در زمان محدودیتهای انرژی صورت میپذیرد.
در شرایط فعلی که محدودیتهایی نیز برای مصرف برق در فصل تابستان اعمال میشود، عملیات نت به گونهای برنامهریزی شده است که همزمان با محدودیتهای مصرف صورت پذیرد. شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان خراسان به منظور کاهش توقف تجهیزات، سیستم عملیات نت پیشگیرانه را راهاندازی کرده است تا بتواند بیشترین بهرهوری و کارآیی را در مجموعه حاصل کند. .
این شرکت در گام نخست تحولات اساسی را در ساختار مدیریت داراییهای فیزیکی و اصلاح گردش کارها و انجام اورهال تجهیزات انجام داده است. در گام دوم انجام تعمیرات اساسی را پس از برگزاری جلسات تخصصی نقد و بررسی به انجام میرساند که این مساله به شدت در بهبود عملکرد این شرکت در ماهها و سالها تاثیرگذار بوده است.
باید این نکته را نیز در نظر داشت که در صورتی که قطعهای دچار خرابی شود، در سیستم آنالیز خرابی نمونهای از آن قطعه وجود دارد و در صورتی که خرابی غیرطبیعی یا جدید باشد، جلسات تخصصی برای بررسی، ریشهیابی و انجام اقدامات اصلاحی برگزار میشود که این مساله دقت و سرعت عملیات نگهداری و تعمیرات را افزایش میدهد.شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان خراسان در حالی موفق به ثبت کارنامهای پربار در حوزه تولید و فروش در ماههای اخیر شد که ۲۵ روز با محدودیت مصرف برق مواجه بود. این شرکت با مدیریت دقیق ریسک (در شرایط محدودیتهای مصرف انرژی) و توجه به انجام امور نت موفق شده است بهرغم افزایش چالشها در محیط کسب و کار صنایع معدنی، رشد تولید را در ششماه نخست سال ۱۴۰۳ نسبت به سال گذشته محقق کند.
آمار تولید کنسانتره سنگآهن این مجموعه در بازه زمانی یادشده برابر با ۲ میلیون و ۱۷۰هزار تن بود که ۳.۳درصد نسبت به مدت مشابه قبل افزایش یافت. مجموع تولید گندله نیز در ششماه نخست سالجاری به بیش از ۲ میلیون و ۷۶۰هزار تن رسیده که ۱۵درصد رشد را نسبت به مدت مشابه سال قبل نشان میدهد.در واقع رشد تولید در شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان خراسان را میتوان مهر تاییدی بر موثر بودن رویکردهای این شرکت در حوزه حفظ آمادهبهکاری تجهیزات در شرایط پرچالش حاکم بر صنایع معدنی و فلزی کشور قلمداد کرد.
تبلور خودباوری
ساختار سازمانی و نظام مدیریت ریسک شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان خراسان با توجه به نیاز سازمان به پذیرش عملیات نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه سیستماتیک و همسو با اهداف سازمانی متحول شده و این مساله تحقق اهداف و چشماندازهای این شرکت در حوزه بومیسازی و مهندسی معکوس را در پی داشته است.
بومیسازی یکی از جنبههای مثبت عملکرد شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان خراسان در حوزه حفظ آمادهبهکاری تجهیزات محسوب میشود، چرا که در شرایط تشدید تحریمهای اقتصادی، تامین قطعات یدکی بهشدت دشوار شده و این شرکت با تمرکز بر انجام فرآیندهای مهندسی معکوس موفق به بومیسازی برخی قطعات استراتژیک شده که این مساله به طور قابلتوجهی مهارت و دانش فنی مجموعه را در حوزه تجهیزات و ماشینآلات افزایش داده و منجر به صرفهجویی ارزی و جلوگیری از خروج بیش از ۱۲ میلیون یورو ارز از کشور در سالهای ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۲ شده است. بومیسازی ۱۳۱ قطعه، ۵ تجهیز و ۱۷۴۵ نسخه مهندسی معکوس مهمترین دستاوردهای شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان خراسان در سال ۱۴۰۲بودهاند.با توجه به دستاوردهای چشمگیر این شرکت، در برنامههای بومیسازی سال ۱۴۰۳ این شرکت انجام ۱۷۰۰ نسخه مهندسی معکوس در بخشهای مختلف، بومیسازی ۱۴۵ قطعه و ۵ تجهیز و همچنین صرفهجویی ارزی ۲.۲ میلیون دلاری از این طریق هدفگذاری شده است.
از آنجا که در شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان خراسان همواره تمرکز بر رشد کیفی محصولات در اولویت قرار دارد، میتوان اقدامات لازم برای انجام آنالیزهای کنترل کیفی را نیز به عنوان یک عامل برای افزایش آمادهبهکاری تجهیزات و ماشینآلات و بهبود عملیات نت در نظر گرفت. البته این مساله به صورت مستقیم بر عملکرد بنگاه اقتصادی تاثیرگذار نیست.با این حال، هر گونه تغییر در کیفیت محصول میتواند نشانهای از خرابی احتمالی در تجهیزات خطوط تولید باشد. در فرآیند کنترل کیفی محصول در شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان خراسان از جدیدترین متدها استفاده میشود.در این راستا، ابتدا نمونهگیری مطابق با استانداردهای جهانی در هر مرحله از فرآیند انجام میشود و آنالیز نمونهها در آزمایشگاههای مکانیزه و با استفاده از ابزارهای دقیق صورت میپذیرد. در چنین شرایطی سنجش کیفیت محصول با نتایج دقیقی همراه است که میتواند به عیبیابی و اشکالات احتمالی دستگاهها کمک شایانی کند.