بورس به دنبال روزهای خوش
برخلاف اولین هفته مهر ماه که بورس تهران روزهای بسیارپر رونقی داشت؛ هفته دوم سراسر تنش و استرس بود و بازار با روند منفی روبه رو شد. در این هفته با وجود محدودیت دامنه نوسان شاهد خروج نقدینگی و اصلاح شاخص بودیم و همین عوامل باعث سقوط ارزش معاملات بازار سرمایه شد.
گروه بورس: کشور طی ۱۰ روز گذشته شاهد اتفاقات و تحولات بسیار مهمی بود که با حمله اسراییل به لبنان آغاز شد و در این حمله سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزب سیاسی حزبالله لبنان به شهادت رسید و پس از آن ایران در حملهای هوایی پاسخ جنایات اسراییل را داد.
این حمله موشکی یا وعده صادق ۲ باعث شد که بازارهای مالی درحال دفاعی فرو بروند و به نوعی تغییر شرایط بدهند. بازارهای مالی در ایران نیز همین شرایط را داشتند، شبانه و در ساعات نبود معاملات شاهد افزایش قیمتها بودیم؛ اما زمانی که معاملات آغاز شد بازارها آرامش و تقریبا حالت دفاعی معامله کردند تا دچار زیان سنگین نشوند.
فشار تنشها باعث شده روند بورس نزولی شود و اگر این روند ادامهدار باشد شاهد خروج اعتماد از بازار سرمایه خواهیم بود. به عقیده کارشناسان عامل اصلی این افتهای پیدرپی را باید فراتر از معادلات اقتصادی و در تنشهای سیاسی و توفانهای بینالمللی دید که همچون زلزلهای بیوقفه، بنیانهای لرزان بازار را از تعادل خارج میکند. وقایع اخیر در لبنان، تنها یکی از حلقههای این زنجیره ناگوار بود که به طرز غیرمنتظرهای بار دیگر سهامداران ایرانی را به وحشت انداخت. چنین رویدادهایی به جای آنکه با تحلیلهای منطقی و استراتژیهای بلندمدت هضم شوند، به آتش واکنشهای هیجانی دامن زده و قیمتها را مثل برگهای خشک در باد به این سو و آن سو میبرد. این موجهای شوکآور، دیگر نه اتفاقی نادر، بلکه بخشی از روال آشنای بازار شدهاند؛ گویا بازار سهام ایران هر بار از سقوطی تازه استقبال میکند.
فشار جنگ و تنش در منطقه باعث شده که بازار سرمایه نتواند شرایط خوبی را تجربه کند و هر روز شاهد سرخ پوشی، زیانسازی و عدم ورود نقدینگی به این بازار باشیم. درحال حاضر بورس نتوانسته با این ریسک سیستماتیک کنار بیایید و همچنان بازار سهام قابلیت هضم وقایع و ریسکهای سیستماتیک را ندارد و نسبت به موضوعات واکنش بسیار سری نشان میدهد، به همین علت مسوولان امر در شرایط خاص در وهه اول دامنه نوسان را محدود میکنند تا فروش و ریزش بسیار سنگین جلوگیری شود و پس از به فکر راهکار هستند.
محدود کردن دامنه نوسان یک راهکار موقت است و نمیتواند بازار سرمایه را از چاله نجات بدهد و برای نجات بورس از چاله باید راهکارهای بهتری اندیشه شود. مسوولان طی چهارسال اخیر بهترین راهکار برای نجات بازار سرمایه را محدود کردن دامنه نوسان بیان میکردند؛ اما محدودیت دامنه نوسان نیز پاسخگو نبود و بازار سرمایه شرایط بدی را تجربه کرد و در نتیجه بهتر است در روزهای تلخ مسوولان امر یک راهکار بهتری برای بازار سهام داشته باشند.
با وجود این روند منفی همچنان شاهد مخابره سیگنال مثبت به بازار هستیم و انتظار میرود که بورس تهران هفته آینده شرایط بهتری را تجربه کند؛ چراکه قیمت دلار نیمایی به ۴۶ هزار و ۵۸۰ تومان رسیده و در این مدت افزایش بسیار خوبی را تجربه کرده تا به دلار بازار آزاد برسد و اگر این روند ادامهدار باشد میتوان صورت مالی بورس را طی ماههای آتی بسیار درخشان دید.
در مجموع میتوان گفت که اگر فشار جنگ و تنشهای ایجاد شده از روی بورس برداشته شود، با توجه به تغییرات پیش آمده از جمله افزایش نرخ ارز نیمایی میتوان انتظار داشت که بازار سهام در میان مدت رشد خوبی داشته باشد و شاهد افزایش حجم معاملات و ورود نقدینگی با حجم بالا به تالار شیشهای معاملات باشیم.
بورس در یک نگاه
بورس تهران در هفتهای که گذشت بازدهی منفی داشت و شرایط بدی برای سهامداران برجای گذاشت. چهارشنبه هفته گذشته شاخص کل بورس تهران روی عدد دو میلیون و ۱۵۵ هزار واحدی بود و این هفته به عدد دو میلیون و ۱۱۴ هزار واحدی رسید و بازدهی منفی ۱,۸ درصدی داشت. همچنین شاخص کل هم وزن هفته گذشته روی عدد ۷۰۶ هزار و ۹۹۸ واحد بود در پایان معاملات این هفته نیز به رقم ۷۰۰ هزار و ۴۰۲ واحدی رسید. و کمتر از یک درصد یعنی معادل ۰.۹ درصد کاهش را تجربه کرد.کاهش حجم معاملات، میانگین ارزش معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی را نیز پایین آورد؛ بهطوری که میانگین هفتگی این رقم از دو هزار و ۵۳۳ میلیارد تومان عبور کرده است. تراز پول حقیقی هفتگی را منفی شد و طی پنج روز کاری بیش از ۴ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان پول حقیقی از سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی خارج شده است. این روند در روز یکشنبه وخیمتر از سایر روزهای هفته بود و بیش از یک همت پول از بورس خارج شده بود.
بورس کالا د ر هفتهای که گذشت
آمار معاملات بازار فیزیکی بورس کالای ایران نشان میدهد در در دومین هفته مهرماه بالغ بر ۲.۸ میلیون تن انواع کالا و محصول به ارزش ۳۳.۲ هزار میلیارد تومان معامله شد همچنین ارزش معاملات ۱۰ شرکت برتر به ۱۴.۲ هزار میلیارد تومان رسید.
برترینهای بورس کالای ایران در در دومین هفته مهرماه براساس ارزش فروش شرکتها در بازار فیزیکی به شرح زیر است: ملی صنایع مس ایران با معامله ۵ هزار و ۵۴۵ تن سولفور مولیبدن، اکسید مولیبدن، کنسانتره و انواع مس به ارزش ۲ هزار و ۷۹۵میلیارد تومان در رتبه نخست ایستاد.
معدنی و صنعتی گهرزمین با فروش ۳۸۵ هزار تن کنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش ۲ هزار و ۳۶ میلیارد تومان دوم شد. فولاد هرمزگان جنوب با فروش ۶۰ هزار تن تختال به ارزش هزار و ۳۱۸ میلیارد تومان سوم شد.فولاد خوزستان با فروش ۶۶ هزار و ۲۲۰ تن آرگون، آهن اسفنجی؛ تختال و شمش بلوم و ثبت ارزش هزار و ۲۸۰ میلیارد تومان چهارم شد. پالایش نفت بندرعباس با فروش ۷۳ هزار تن سلاپس واکس، لوب کات و وکیوم باتوم به ارزش هزار و ۲۵۸ میلیارد تومان در جایگاه پنجم ایستاد.
جهان فولاد سیرجان با فروش ۶۱ هزار تن آرگون، آهن اسفنجی، شمش بلوم و میلگرد به به ارزش ۹هزار و ۱۹۶میلیارد تومان رتبه ششم را به خود اختصاص داد. ذوب آهن اصفهان با فروش ۳۷ هزار و ۷۵۶ تن تیرآهن و میلگرد به ارزش هزار و ۱۶۵ میلیارد تومان تومان هفتم شد.
فولاد مبارکه اصفهان با معامله ۳۲ هزار تن آرگون و ورق به ارزش هزار و ۱۴۶ میلیارد تومان هشتم شد. پالایش نفت اصفهان ۵۵ هزار تن لوب کات و وکیوم باتوم به ارزش هزار و ۴۱ میلیارد تومان فروخت و نهم شد. معدنی و صنعتی گل گهر نیز با معامله ۱۹۰ هزار تن کنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش هزار و ۳۱ میلیارد تومان دهم شد.