نقش کلیدی فولاد مبارکه در تولید تختالهای استراتژیک ویژه خطوط نفت و گاز
مدیر برنامهریزی فروش و حمل محصولات فولاد مبارکه در پنل تخصصی نخستین رویداد تکمیل چرخه تولید لوله در صنعت گاز گفت: اگرچه حوزه نفت و گاز از ابتدای بهرهبرداری جزو مشتریان فولاد مبارکه بوده است ولی با توجه به شرایطی که طی سالهای اخیر ایجاد شد و ضرورتی که در تأمین داخلی فولادهای استراتژیک، خاص و گریدهای بالای API جهت انتقال خطوط گاز و نفت وجود داشت، تمرکز ویژهای از سوی فولاد مبارکه در حوزه نفت و گاز جهت پاسخ گویی به این نیازی شکل گرفت.
نخستین رویداد تکمیل چرخه تولید لوله در صنعت گاز، چهارشنبه، ۲۸ شهریور ماه ۱۴۰۳ با حضور سعید توکلی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، رضا نوشادی مدیر عامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران و جمعی از مدیران ارشد صنعت گاز، جمعی از مدیران فولاد مبارکه و مدیرعامل فولاد اکسین و مدیرعامل شرکتهای لولهسازی کشور در ساختمان مرکزی شرکت ملی گاز برگزار شد.مجید فخاری، مدیر برنامهریزی فروش و حمل محصولات فولاد مبارکه به نمایندگی از مجموعه فولاد مبارکه در پنل تخصصی این رویداد حضور یافت و در خصوص نقش کلیدی فولاد مبارکه در تولید انواع محصولات فولادی در کشور گفت: فولاد مبارکه با ظرفیت سالانه تولید ۱۰.۳ تن فولاد خام و دارا بودن زنجیره کامل محصولات فولادی نیاز طیف گستردهای از صنایع کشور به انواع محصولات نهایی و نیمه نهایی تخت فولادی را تأمین مینماید. رویکرد فولاد مبارکه همواره بهرهگیری از امکانات نرمافزاری و سختافزاری بروز دنیا جهت تأمین حداکثری نیاز صنایع مختلف کشور است و سرمایهگذاریهای صورت گرفته در توسعه محصول و ظرفیتهای تولیدی در فولاد مبارکه مبتنی بر پاسخگویی حداکثری و متوازن به نیاز حوزهها و بخشهای مختلف صنعت کشور است.فخاری ادامه داد: صنعت نفت و گاز به عنوان مشتریان بخش انتقال سیالات فولاد مبارکه در کنار سایر مشتریان در صنایع ساختمان، خودروسازی، لوازم خانگی و … توانستهاند نیاز خود را از منبع پایدار و مطمئنی نظیر فولاد مبارکه تأمین نمایند. اگرچه حوزه نفت و گاز از ابتدای بهرهبرداری جزو مشتریان فولاد مبارکه بوده است. ولی با توجه به شرایطی که طی سالهای اخیر ایجاد شد و ضرورتی که در تأمین داخلی فولادهای استراتژیک، خاص و گریدهای بالای API جهت انتقال خطوط گاز و نفت وجود داشت، تمرکز ویژهای از سوی فولاد مبارکه در حوزه نفت و گاز جهت پاسخ گویی به این نیازی شکل گرفت. گفتنی است که این نیاز پیشتر از طریق منابع خارجی تأمین میشد.مدیر برنامهریزی فروش و حمل محصولات فولاد مبارکه با اشاره به همکاری فولاد مبارکه با دیگر شرکتهای تولیدکننده زنجیره تولید لولههای انتقال نفت و گاز توضیح داد: توسعههای تجهیزاتی نظیر نصب و راه اندازی تجهیز RH-TOP در فولادسازی شرکت فولاد مبارکه و دانش فنی تحصیل شده از طریق مشارکتهای شکل گرفته در زنجیره تولید لولههای انتقال نفت و گاز با همراهی شرکت فولاد اکسین به عنوان تولید کننده پلیت و شرکتهای لولهساز تجربه خوبی را برای کشور رقم زد، از جمله این اقدامات باید به تولید تختال APIX۶۰ گاز ترش اشاره کرد که به کشور کمک کرد بتواند ۱۱۰۰ کیلومتر پروژه ملی خط انتقال نفت سرویس ترش گوره به جاسک را با موفقیت تکمیل نماید. این تجربه موفق سبب شد تا ساختار همکاریهای میان فولادساز، نورد کار و و لوله سازها به نحوی مطلوبی شکل بگیرد.
به گفته فخاری پروژههای متعدد توسعه دیگری توسط فولاد مبارکه در حال انجام است که در آینده نزدیک به مرحله بهره برداری میرسد، وی در این باره بیان داشت: با توجه به نیازی که در حوزه صنعت نفت و گاز کشور در خصوص تولید ورقهایی فولادی مورد نیاز جهت پروژههای انتقال نفت و گاز وجود دارد، فولاد مبارکه طرحهای توسعه متعددی جهت تولید تختالهای آن در دست اقدام دارد که به یاری خداوند در سال جاری بخشی از آن به بهرهبرداری خواهد رسید، پروژههایی نظیر ارتقای سخت افزاری و نرم افزاری داینامیک سافت ری داکشن (DSR) در فولادسازی، پروژه الکترومگنتیک بریک (EMBR) و الکترومگنیک استرینگ (EMS). این پروژهها در جهت کاهش جدایش انجمادی و همچنین کاهش ناخالصیها در فولادسازی و تولید تختال مطابق مشخصات فنی اعلام شده از طریق وزارت نفت است تا بتوانیم به زودی تختال APX۶۵ سرویس ترش را جهت پروژههای مورد نیاز تولید کنیم.فخاری اضافه کرد: علاوه بر این تولید تختالهای ضخامت ۲۵۰ و ۳۰۰ میلی متر یکی دیگر از اقداماتی بود که در فولاد مبارکه صورت گرفت. این قابلیت در خط ریختهگری پنج فولاد مبارکه در جهت پاسخ گویی به نیاز صنعت نفت و گاز کشور ایجاد شد که به لطف خدا اکنون متناسب با درخواست موجود در پروژههای انتقال گاز و نفت تولید تختال آن انجام میشود. در سال گذشته حدود ۳۰۰ هزار تن محصول برای پروژههای نفت و گاز کشور که بخش عمده آن مربوط به پروژههای گازی بوده در فولاد مبارکه به صورت تختال یا کلاف گرم تولید و تحویل مشتریان شد. بحمدالله تختال APIX70 نیز با موفقیت در مجموعه فولاد مبارکه تولید شده است و تولید آزمایشی APIX80 نیز در فولاد مبارکه انجام شده است که اکنون پروسه تست و آزمایش آن در حال انجام است.در ادامه فخاری ضمن اشاره به مشارکت شرکتهای مختلف در حوزه نفت و گاز اظهار کرد: تمامی این اقدامات با مشارکت شرکت ملی گاز، شرکت مهندسی و توسعه گاز، شرکت مهندسی و توسعه نفت و همین طور شرکت فولاد اکسین و فولاد مبارکه صورت گرفته است. جلسات جدیدی نیز در جهت اصلاح استاندارها متناسب با نیاز کشور شروع شده شده که اتفاق خوبی است تا بتوانیم محصولی را با شرایط جدید تولید کنیم که پاسخگوی نیاز کشور باشد. امیدواریم این جلسات ادامه داشته باشد و فولاد مبارکه نیز همکاری کامل را در این خصوص خواهد داشت.
شایان ذکر است در پایان نخستین رویداد تکمیل چرخه تولید لوله در صنعت گاز نیز از محمدیاسر طیبنیا، مدیرعامل فولاد مبارکه به واسطه اقدامات مؤثر این مجموعه به واسطه اقدامات مؤثر و نقش برجسته در به ثمر نشستن پروژهای شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با اهدای لوح تقدیر صورت گرفت و مجید فخاری، مدیر برنامهریزی فروش و حمل محصولات فولاد مبارکه به نمایندگی از مجموعه فولاد مبارکه این لوح را دریافت نمود.