حضور پررنگ تولیدکنندگان چینی در صنعت توربینهای بادی اروپا
یکی از تولیدکنندگان توربینهای بادی چینی در ماه جولای ۲۰۲۴ توانست اولین سفارش بزرگ محصولات تولیدی خود را به یکی از مشتریان در آلمان تحویل دهد؛ مسئلهای که منجر به افزایش نگرانیها مبنی حضور پررنگ تولیدکنندگان چینی در صنعت توربینهای بادی در کشورهای عضو اتحادیه اروپا شده است.
تنشها میان چین و اتحادیه اروپا به عنوان بزرگترین تولیدکنندگان توربینهای بادی جهان افزایش یافته است؛ چراکه کمیسیون اروپا قصد دارد فرایند تحقیقاتی در خصوص استفاده احتمالی تولیدکنندگان توربینهای بادی چینی مستقر در کشورهای عضو اتحادیه اروپا از یارانههای دولتی در تولید محصولات خود را آغاز کند. با این وجود، به نظر میرسد اتحادیه اروپا از اقدام خود در یک دهه گذشته یعنی درست زمانی که سیاستگذاران در قاره سبز محدودیتهایی را بر روی واردات سیستمهای خورشیدی تولید چین وضع کردند که به موجب آن بسیاری از تولیدکنندگان این سیستمها در قاره سبز با خطر ورشکستی مواجه شدند، درس گرفته باشد. تولیدکنندگان چینی از جمله شرکتهای «Goldwind»، «Mingyang Smart Energy» و «Windey» تاکنون کمتر از یک درصد از ظرفیت تولید توربینهای بادی در اروپا را به خود اختصاص دادهاند اما دادههای ارائه شده از سوی شرکت «WindEurope» نشان میدهد که حجم تحویل سفارشهای این شرکتها تنها در سال ۲۰۲۳ به ۱/۲ گیگاوات (GW) معادل رقمی که در گذشته نصب آن یک دهه به طول میانجامید، رسید.
در حال حاضر حجم سفارش توربینهای بادی ساخت شرکتهای چینی از سوی کشورهای اروپایی به ۵۴۶ مگاوات رسیده است. از جمله مهمترین این سفارشها میتوان به درخواست شرکت «Luxcara» در آلمان از شرکت «Mingyang» به منظور تحویل و نصب تعدادی توربینهای بادی با ظرفیت مجموعا ۲۹۶ مگاوات اشاره کرد. این اولین محموله سفارشی توربینهای بادی ساخت کشور چین از آلمان به عنوان بزرگترین اقتصاد اروپا محسوب میشود. در همین رابطه، دولت مرکزی آلمان اعلام کرد که قرارداد میان دو شرکت مذکور را زیر ذرهبین قرار داده است. مقامات مسئول صنعت توربین بادی اروپا بر این باورند که شرکتهای چینی در نظر دارند تا سهم بازار محصولات خود را در بازار اروپا افزایش دهند و به هر روشی جایگاه خود را در این بازار مستحکم کنند.
ولفرام آکستلم، مدیرعامل انجمن انرژی بادی آلمان «BWE» معتقد است هنگامی که فضا برای حضور شرکتهای خارجی در اروپا فراهم میشود، امکان ایجاد محدودیت فعالیت و یا حضور آنها در بازار قاره سبز نسبت به قبل بسیار دشوارتر خواهد شد. وی افزود: ایجاد ظرفیت مازاد در بازار توربینهای بادی اروپا بدین معنی است که احتمال تسخیر این بازار توسط شرکتهای رقیب یعنی تولیدکنندگان چینی را باید در نظر گرفت. آکستلم خاطرنشان کرد: تولیدکنندگان چینی توربینهای بادی مشوقهایی از جمله امکان خرید قسطی را برای فروش محصولات خود ارائه میدهند و حتی محصولات خود را حدود ۵۰ درصد کمتر از قیمت محصولات تولیدی رقبای اروپایی عرضه میکنند.
بر اساس گزارش شورای جهانی انرژی بادی، ظرفیت تولید توربینهای بادی توسط شرکتهای چینی در حدود ۸۲ گیگاوات اعلام شده که بیش از آن چیزی است که بازار داخلی اروپا در سال ۲۰۲۴ قادر به جذب آن بود و نزدیک به چهار برابر ظرفیت تولید توربینهای بادی در اروپا محسوب میشود. انجمن انرژی بادی چین طی بیانیهای اعلام کرد که دولت این کشور به تولیدکنندگان توربینهای بادی چینی یارانهای اختصاص نمیدهد. در این بیانیه ذکر شده که اروپا نیازمند به خرید تجهیزات مورد نیاز برای تولید توربینهای بادی از چین است و در صورتی که این کار انجام نشود، دسترسی به اهداف تعیین شده به منظور توسعه انرژی بادی در کشورهای عضو اتحادیه اروپا میسر نخواهد شد و شکاف ظرفیت تولید برق از طریق نیروگاههای بادی در قاره سبز به طور قابلتوجهی افزایش مییابد.
کین هایان، دبیرکل انجمن انرژی بادی چین در همین راستا اظهار داشت: مقوله رقابتپذیری توربینهای بادی تولید شده توسط شرکتهای چینی مبتنی بر مقیاس بازار هدف و صرفه اقتصادی این محصولات و عرضه آنها در بازار با قیمتهایی کمتر است. وی عنوان کرد: موضوع آغاز تحقیقات ضد انحصارگرایی از سوی اتحادیه اروپا پیرامون شرکتهای تولیدکننده توربینهای بادی چینی به منظور دستیابی به اهداف توسعه انرژی بادی قاره سبز و همچنین در جهت دستیابی به اهداف جهانی تغییرات اقلیمی، بازخوردی مثبت نخواهد داشت. توسعهدهندگان بزرگ پروژه نیروگاههای بادی مانند شرکتهای «EnBW» و «BayWa» تاکنون از بهکارگیری توربینهای تولید شرکتهای چینی اجتناب کردهاند. سوون اوترمولن، مدیر بخش نیروگاههای بادی فراساحلی شرکت «RWE» طی پستی در شبکه اجتماعی لینکدین در اوایل ماه جولای ۲۰۲۴ مطرح کرد: از تاسیسات تولید شرکت چینی «Mingyang» بازدید کردهایم تا از نزدیک محصولات تولیدی این شرکت را ارزیابی کنیم.
در همین رابطه، سخنگوی شرکت «RWE» به عنوان دومین توسعهدهنده بزرگ نیروگاههای بادی فراساحلی جهان تاکید کرد که به همکاری خود با دیگر شرکتهای شناخته شده و فعال در این صنعت ادامه خواهد داد. وی در ادامه تصریح کرد: توسعه بازارهای هدف، نیازمند ارزیابی توانایی تامینکنندگان آسیایی در زمینه ارائه فناوریهای مرتبط و تولید قطعات باکیفیت، ایمن و مقرون به صرفه است.
شرکت «Luxcara» طی بیانیهای که اخیرا متن آن منتشر شد، اعلام کرد که طبق بررسیهای انجام شده شرکت چینی «Mingyang» تنها شرکتی بوده که قادر به تحویل توربینهای بادی با ظرفیت تولید انرژی به میزان ۱۸/۵ مگاوات تا سال ۲۰۲۸ است. در بیانیه مذکور به قابلیت تامین برق برای حدود ۳۰ هزار خانوار از طریق توربین بادی فراساحلی با ظرفیت ۱۸ مگاواتی اشاره شده است.
سخنگوی شرکت «RWE» اظهار داشت: جاهطلبیهای شرکتهای چینی را میتوان در ظرفیت تولید آنها مشاهده کرد. لازم به ذکر است شرکت «Mingyang» توربینهای بادی فراساحلی با قطر ۲۶۰ متر را تولید میکند که یکی از بزرگترین توربینهای تولید شده در صنعت انرژیهای بادی به شمار میرود.