11 سامانه آب شیرینکن بهرهبرداری شد
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور گفت: در دولت سیزدهم آبرسانی به ۱۰ هزار روستا در کشور محقق شد و ۱۱ سامانه آب شیرین کن به بهرهبرداری رسیده است. هاشم امینی با بیان اینکه شروع دولت سیزدهم مصادف با شروع سال آبی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ شد که خشکسالی سختی کشور ما را که یک کشور با اقلیم خشک و نیمه خشک است، در هم نوردید و تامین آب شرب و بهداشت جمعیت کل کشور در شهرها و روستاها را با مخاطره مواجه کرد اظهار کرد: بر این اساس وزارت نیرو باید برنامهریزی در خصوص تامین آب شرب و بهداشت مردم ارایه میکرد. این روند تقریباً تا انتهای دولت ادامه داشت.
وی با بیان اینکه بارشهایی را در اواخر سال ۱۴۰۲ و اوایل ۱۴۰۳ داشتیم ولی دو سال قبل با شرایط سختتری مواجه بودیم و با برنامهریزی که انجام شد توانستیم آن دورهها را سپری کنیم اظهار کرد: یکی از برنامههایی که بهطور مستمر در ابتدای سال آبی ۱۴۰۰ در خصوص آن اقدام کردیم، برنامه مدیریت شرایط اضطراری یا تنش آبی بود که علاوه بر بهرهبرداری از تاسیسات موجود در شهرها و روستاهای تحت پوشش، تامین آب انجام شد.
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور افزود: از طرفی باید کاهش سفرههای آب زیرزمینی یا کاهش آبهای سطحی را که ناشی از خشکسالی بود، جبران میکردیم که بر این اساس در قالب برنامههای حفر و تجهیز چاه، برنامههای ارتقای تصفیه خانههای موجود، چاههای موجود، ایستگاههای پمپاژ، خطوط انتقال و در حقیقت مخازن را تعریف کردیم. این برنامه را در ابتدای سال آبی در بازه زمانی ۴ ساله تعریف و از ابتدای مهرماه ۱۴۰۰ به صورت هفتگی تمام شهرهای کشور و میزان منابع و مصارف را رصد کردیم. در برخی شهرها مثل همدان، شهرکرد، سیستان و بلوچستان یا تهران به علت شرایط خاص با اقدامات وزارت نیرو مشکلات حل شد تا چالش جدی در حوزه خدماتی اجتماعی و امنیتی نداشته باشیم.
امینی با تاکید بر اینکه برای شهرهایی که به لحاظ میزان آب، ناترازی داشتند، بر اساس همین سرفصلها برنامه تعریف و تا پایان سال ۱۴۰۲ و ابتدای ۱۴۰۳ بخش عمدهای از آن برنامه را محقق کردیم و باعث شد که در اکثر نقاط کشور چالشی در حوزه تامین آب نداشتیم گفت: در برخی شهرها مثل همدان، شهرکرد، سیستان و بلوچستان یا تهران به علت شرایط خاص با اقدامات وزارت نیرو مشکلات حل شد تا چالش جدی در حوزه خدماتی اجتماعی و امنیتی نداشته باشیم. وی با بیان اینکه یکی از بخشهای اساسی برنامه ۴ ساله مدیریت شرایط اضطراری حفر، تجهیز و بهینه سازی چاهها بود که ما در این دوره ۳۲ ماهه حدود ۲ هزار و ۱۰ چاه حفر و تجهیز کردیم، گفت: اگر دبی هر چاهی را حدود ۲۰۰ متر بر ثانیه در نظر بگیریم حدود ۴۰ مترمکعب تامین آب در شرایط اضطراری برای شهرها و روستاها انجام شد. حدود ۲۱۰۰ کیلومتر خطوط انتقال اجرا شد. بخشی از این خطوط انتقال برای انتقال به شهر و روستا و بخشی به جهت توزیع بهینه آب رینگهای دور شهر و روستاها بود.
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور افزود: همچنین حدود یک میلیون مترمکعب مخزن برای شرایط اضطراری اضافه کردیم. در حوزه ارتقای کیفی که مثالهای متعددی در قالب چاه و تصفیه خانه بوده، ۱۰۱ پروژه ارتقای کیفی در سطح کشور داشتیم و ۱۹۵ ایستگاه پمپاژ را در این برنامه شرایط اضطراری در ۳۲ ماه اجرا کردیم و در اختیار مردم قرار دادیم.
امینی در پاسخ به این سوال که چه تعداد از جمعیت تحت پوشش شبکه فاضلاب شهری و روستایی هستند؟ گفت: در حوزه شهری حدود ۹۹.۹ جمعیت خود را تحت پوشش آب شرب و بهداشت داریم و روستاها که در ابتدای دولت بررسی کردیم، حدود ۸۲ درصد جمعیت روستایی تحت پوشش آب شرب و بهداشت هستند و مابقی روستاها تحت پوشش نیستند.
به گفته وی هدفگذاری در ابتدای دولت انجام شد که ۸ درصد به جمعیت تحت پوشش روستایی اضافه کنیم. این برنامه را با تدبیری که وزیر نیرو انجام داد در قالب جهاد آبرسانی تعریف کردیم که مقرر شد برای ۱۰ هزار روستا آب پایدار تامین کنیم. این آب پایدار با ایجاد تاسیسات چاه، ایستگاه پمپاژ، مخازن یا آبشیرین کن، ایجاد تصفیه خانه تامین میشد. تا انتهای سال ۱۴۰۲ آب پایدار ۴۹۸۳ روستا را تامین کردیم.
امینی ادامه داد: یک برنامه منسجمی در ۱۴۰۳ تعریف کردیم که بتوانیم ۱۰ هزار روستا را به اتمام برسانیم. برنامه خیلی فشردهای است و کار شبانه روزی و جهادی باید صورت بگیرد که بتوانیم آن برنامه را محقق کنیم البته تا انتهای ۱۴۰۲ جمعیت تحت پوشش روستایی را ۵.۱ اضافه کردیم یعنی ۸۲ درصد، اکنون ۸۷.۱ درصد ارتقا پیدا کرده و انشاءالله بتوانیم در سال ۱۴۰۳ عدد را به ۹۰ درصد برسانیم. وی در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه اقدامات ویژهای در حوزه استفاده از پساب توسط وزارت نیرو صورت گرفته و موضوع استفاده از منابع آبی نامتعارف پساب یا بازچرخانی آب در بند «ع» تبصره ۸ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ عنوان شده است.
شرکت آبفا چه اقداماتی در این زمینه انجام داده است؟ اظهار کرد: یکی از اقداماتی که مجموعه شرکتهای آب و فاضلاب انجام میدهند بحث جمع آوری، انتقال و تصفیه فاضلاب انسانی از درب منازل مردم به تصفیه خانه فاضلاب و تبدیل آن به پساب فاضلاب است که تا سال ۱۴۰۰ تقریباً میتوان گفت بخشی از این پسابها صرف کشاورزیهایی شد که به صورت مجاز یا غیرمجاز مصرف میشد و یک برنامه ویژهای را مجموعه وزارت نیرو به جهت اینکه استفاده بهینه در راستای بهره وری بیشتر از منابع آب و جلوگیری از مخاطرات زیست محیطی این پسابها انجام داد.