خواف با ذخایر سنگآهن، میداندار رونق اقتصاد
منطقه سنگان خواف با برخورداری از منابع غنی معدنی، قطب توسعه و رونق اقتصادی جنوب استان خراسان رضوی است که در سنوات اخیر و به ویژه در دولت سیزدهم گامهای مهمی برای بهرهگیری از این ظرفیت در مسیر توسعه و اشتغالزایی برداشته شده است.

مجتمع سنگ آهن سنگان خواف با بیش از یک میلیارد تن ذخیره یکی از ۱۰ معدن بزرگ سنگ آهن در جهان و تامین کننده خوراک اولیه برای تولید ۱۷ . ۵ میلیون تن کنسانتره، ۱۵ میلیون تن گندله و 5 میلیون تن سنگ آهن در ایران است.مجموعه کانسارهای سنگان با ۳۰ درصد ذخایر سنگ آهن کشور در گستره ای به طول ۲۲ کیلومتر و عرض ۱۰ کیلومتر در ۳۰۰ کیلومتری جنوب شرقی مشهد، ۴۰ کیلومتری جنوب شرقی شهر خواف و ۱۸ کیلومتری شمال شرقی سنگان در جنوب شرقی خراسان رضوی و نزدیک مرز افغانستان قرار دارد.بارزترین ویژگی های این معادن سنگ آهن امکان فعالیت های معدنکاری در طول ۱۲ ماه سال، وجود ماده معدنی در سطح زمین، کاهش هزینه های استخراج و معدنکاری و وجود عناصر نادر خاکی است که با مشارکت بخش دولتی و سازمان توسعه و نوسازی صنایع و معادن ایران (ایمیدرو)، فولاد سنگان، مجموعه اپال پارسیان، شرکت فراگیر توسعه سناباد و تعدادی دیگر از شرکت های بزرگ معدنی ایران الگوی موفق سرمایه گذاری و نمونه بسیار خوبی برای سایر نقاط کشور است.
توسعه کمی و کیفی طرح های صنعتی و معدنی در منطقه سنگان خواف، نیازمند مشارکت بیشتر سرمایه گذاران بخش خصوصی در زمینه های مختلف اقتصادی، عمرانی و خدماتی است و تقویت زیرساخت های حمل ونقل ریلی، هوایی، احداث فرودگاه و محورهای مواصلاتی از ضرورت های توسعه طرح های معدنی این منطقه است.
مشارکت شرکت های معدنی بسترساز رونق اقتصاد
مشارکت شرکت های معدنی در رونق اقتصادی و توسعه زیرساخت های منطقه ای و عمل به مسئولیت اجتماعی خود به یکی از مطالبات مهم مردم و دغدغه مسئولان خواف در چند سال گذشته تبدیل شده بود به طوری که بارها فرمانداران و امامان جمعه شیعه و سنی و نمایندگان منطقه در مجلس شورای اسلامی، خواستار توجه بیشتر این شرکت ها به توسعه و عمران این شهرستان شده اند.
مهدی عباسپور، فرماندار خواف در گفت گو با ایرنا اظهار کرد: بر اساس قانون، شرکت های معدنی باید هشت تا ۱۵ درصد سود حاصل از درآمد فعالیت های معدنی خود را در طول سال به خزانه دولت واریز کنند تا این سود صرف توسعه زیرساخت های منطقه و کشور شود، که این مبلغ سال ها بدین منظور تخصیص داده نمی شد، که با پیگیری های دولت سیزدهم و جدیت استاندار خراسان رضوی، از نیمه دوم سال گذشته برای نخستین بار این اقدام انجام شد و بخشی از اعتبارات حاصل از ۱۵ درصد حقوق دولتی معادن به توسعه زیرساخت های شهرستان خواف تخصیص یافت. وی گفت: سال قبل برای نخستین بار در خواف ۷۰۰ میلیارد ریال از محل حقوق دولتی برای توسعه زیرساخت ها و اجرای طرح های زیربنایی خواف اختصاص یافت.
وی ادامه داد: این اعتبار برای اجرای طرح های مختلف در زمینه احداث و بهسازی راه های منطقه، مسکن، آبرسانی، کشاورزی و مرمت قنوات آسیب دیده، حوزه فرهنگی و... منظور شد.
فرماندار خواف اظهار کرد: در راستای ایفای مسئولیت های اجتماعی معادن، ۴۰ طرح در زمینه توسعه و رفع مشکلات زیرساخت های این شهرستان با محوریت مجتمع سنگ آهن سنگان خواف و شرکت تامین و توسعه زیرساخت های شرق کشور با اعتبار ۷۶۰ میلیارد ریال در این شهرستان تعریف و در دستور کار قرار گرفته است.
وصول بیش از ۵۱ میلیارد ریال حقوق دولتی
محمد افشار مقدم، رئیس جمعیت هلال احمر خواف هم به ایرنا گفت: با پیگیری فرماندار این شهرستان، امسال ۵۱ میلیارد و ۳۷۱ میلیون ریال از محل سهم ۱۵ درصدی حقوق دولتی معادن، برای تامین تجهیزات امدادی و ساخت پایگاه امداد و نجات جاده ای در این شهرستان اختصاص یافته است.
وی افزود: از این میزان ۶ میلیارد و ۳۷۱ میلیون ریال برای تامین تجهیزات مورد نیاز امدادی و ۴۵ میلیارد ریال برای ساخت پایگاه امداد و نجات جاده ای در سه راهی نشتیفان و مجتمع انبارهای امدادی هلال احمر شهرستان خواف در نظر گرفته شد.
افشارمقدم ادامه داد: با صرف این میزان اعتبار، مقادیر زیادی تجهیزات امدادی مورد نیاز هلال احمر خواف در بخش های آوار، کوهستان، سیلاب و جاده ای تامین شد.
رئیس جمعیت هلال احمر خواف گفت: کمبود تجهیزات همواره یکی از مسائل و مشکلات جمعیت هلال احمر خواف در امدادرسانی و انجام وظایف محوله بود که با تامین این تجهیزات، مشکلات این بخش تا اندازه زیادی کاهش یافت.
بومی سازی قطعات گامی در جهت رشد تولید
بومی سازی و استفاده از ظرفیت های متخصصان داخلی در تولید قطعات در بخش های مختلف صنعتی و معدنی، ضرورت و زیربنای توسعه و پیشرفت به شمار می رود و ضمن کاهش وابستگی کشورمان به سایر کشورها، مسیر رونق اقتصادی و پیشرفت را هموار می کند.
رهبر معظم انقلاب در بیانات خود در سال های مختلف و به خصوص در نامگذاری سال ها به دفعات بر بهره گیری از توان داخلی برای تولید و توسعه و پیشرفت تاکید کرده اند.
علی امرایی، مدیرعامل شرکت فولاد سنگان خراسان اظهار کرد: بومی سازی و اتکای به توان متخصصان داخلی در تولید قطعات، راهبرد مهم این شرکت در سال های اخیر بوده است که این رویکرد در امسال هم با جدیت دنبال می شود.
وی افزود: طرح های اثربخشی مبتنی بر بومی سازی و تولید قطعات توسط متخصصان این شرکت اجرا شد و میزان قطعات تولیدی توسط متخصصان این شرکت در سال ۱۴۰۰ در مقایسه با سال قبل از آن ۱۰۳ درصد افزایش یافت.
امرایی اضافه کرد: بر این اساس شمار قطعات تولیدی توسط متخصصان شرکت فولاد سنگان خراسان که سال ۱۴۰۰ تنها ۵۲ قطعه بود در سال ۱۴۰۱ به ۱۰۶ قطعه رسید و تجهیز دستگاه ها هم از ۲ به پنج مورد افزایش یافت.
تکیه بر توان متخصصان داخلی
محمـد مدنی فر، مدیرعامل شـرکت صنعتی و معدنی توسـعه فراگیـر سـناباد خواف (سـیمیدکو) نیز به ایرنا گفت: این شرکت در سال گذشته با بومی سازی تجهیـزات و قطعات موفق بـه صرفه جویـی ارزی بـا تکیه بر توان متخصصان داخلی شد.
وی افزود: توسـعه صنعتـی یـک زنجیره به هم پیوسـته از شرکت های سـازنده، تأمین کننـده، مشـاورین فنی و... است کـه با بومی سازی قطعات و بـا حـذف وابسـتگی صنعتـی بـه خـارج از کشـور، به پویایـی و ظهـور شرکت های دانش بنیان در سـطح اسـتان و کشـور خواهد انجامیـد. مدنی فر گفـت: این شرکت یکـی از شرکت های پیشـرو بخش صنعتـی و معدنـی کشـور در فرآیند بومی سازی است کـه بـا اسـتفاده از تجربیـات و فعالیت هـای شرکت های دانش بنیان موفـق بـه بومی سازی ۲ هزار و ۵۰۰ قععه و تجهیزات در صنایع معدنی شده است و نمونه بارز آنها مهندسـی و سـاخت رول های ماشـین HPGR ریکلایمـر و اسـتکر دوار و فیلتراسـیون است.
بهره گیری از دانش بنیان ها و غلبه بر تحریم
اردشیر عسکری، مدیر مجتمع تولید گندله شرکت اپال پارسیان سنگان خواف نیز گفت: بومی سازی خطوط ساخت گندله در این شرکت که از سال ۱۳۹۷ آغاز شده است علاوه بر ایجاد حدود ۶ هزار نفر اشتغال در این منطقه از خروج ۲۰ میلیون یورو ارز از کشور طی یکسال گذشته نیز جلوگیری کرده است.
وی افزود: با بومی سازی طراحی خطوط تولید گندله شرکت اپال پارسیان سنگان توسط متخصصان توانمند داخلی توان سالانه تولید گندله این شرکت از 5 میلیون تن به بیش از ۶ میلیون تن افزایش یافت و به رکوردی جدید در تولید این محصولات، که نقش مهمی در تولید صنعت فولاد کشور دارد، دست یافته ایم. عسکری ادامه داد: طراحی خطوط گندله سازی از سال های قبل در اختیار شرکت های خارجی بود ولی با افزایش تحریم ها و خروج شرکت های خارجی فرصتی فراهم آمد تا با استفاده از فناوری های دانش بنیان، بومی سازی طراحی این خطوط با بهره گیری از توان شرکت ها و متخصصان توانمند داخلی در دستور کار قرار گیرد.
مدیر مجتمع تولید گندله شرکت اپال پارسیان سنگان گفت: با پیاده سازی دقیق جدیدترین سامانه های بهره برداری و نگهداری، بهترین رکوردهای تولیدی را نسبت به استانداردهای بین المللی به دست آوردیم. وی افزود: همچنین با توان متخصصان توانمند داخلی در زمینه ساخت بخشی از مهم ترین تجهیزات وارداتی همچون کوره گندله سازی، دیسک های گندله سازی، نوار نقاله های خاص ناحیه کوره مانند نوار نقاله توزیع کننده رفت و برگشتی و نوار نقاله عریض تغذیه کوره به خودکفایی دست یافتیم.
مهار تورم و رشد تولید لازمه توسعه و رونق اقتصاد
مهار تورم و رشد تولید که توسط رهبر معظم انقلاب به عنوان شعار امسال اعلام شده است از ارکان مهم توسعه و رونق و نیز کاهش مشکلات اقتصادی کشور است و رشد تولید، بستر مهار تورم را هموار می کند و در این صورت سرمایه گذاری موجب مهار تورم نیز خواهد شد،
مدیرعامل شرکت فولاد سنگان خراسان گفت: برای رشد تولید در بخش های مختلف و از جمله صنایع معدنی، به غیر از نرخ تقاضا، عوامل ملموس تر نظیر منابع انسانی، سرمایه فیزیکی، منابع طبیعی و فناوری نیز حائز اهمیت است که در فرآیند خلق سرمایه مالی و بازگشت آن یا سرمایه گذاری در تولید نقش مستقیم دارند.
وی اظهار کرد: رهبر انقلاب در نام گذاری امسال بر بهره گیری از همه ظرفیت ها برای کاهش معضل گرانی و شکوفایی تولید تاکید داشتند و یکی از عوامل بسترساز رشد تولید، افزایش سرمایه گذاری های داخلی و خارجی است.
وی اظهار کرد: لازمه مهم توسعه سرمایه گذاری، کاهش تصدی گری دولت و به جای آن تقویت جنبه نظارتی بخش دولتی در حوزه های اقتصادی و تولیدی و به خصوص صنایع معدنی است و ایجاد فرصت های مناسب، نیازمند تغییر نگرش به حوزه اقتصاد است.
اجرای چنین سیاست های کاربردی با رویکرد حضور در بازارهای جهانی و حرکت به سمت تولید رقابتی، منجر به ایجاد ارتباطات راهبردی اقتصادی دو و چندجانبه می شود که روند جذب سرمایه برای رونق تولید در همه بخش ها و به خصوص صنایع معدنی را روان سازی و سرعت می بخشد.
افزایش میزان بارگیری سنگ آهن
محمد گل محمدی، مدیر مجتمع سنگ آهن سنگان خواف هم گفت: میزان بارگیری سنگ آهن از این مجتمع به وسیله حمل ونقل ریلی طی پارسال نسبت به سال قبل از آن ۴۶۸ درصد افزایش یافت.
وی افزود: میزان بارگیری سنگ آهن از طریق ایستگاه راه آهن این شهرستان از ۸۲ هزار تن در سال ۱۴۰۰ به ۴۶۶ هزار تن در سال ۱۴۰۱ افزایش یافت.
مدیر مجتمع سنگ آهن سنگان خواف ادامه داد: میزان تحویل کلوخه سنگ آهن نیز توسط این مجتمع به سرمایه گذاران پهنه صنعتی و معدنی سنگان خواف در سال گذشته ۴۰ درصد رشد داشت.
گل محمدی گفت: افزون بر ۱۵ میلیون و ۳۰۰ هزار تن کلوخه سنگ آهن توسط این مجتمع به سرمایه گذاران مستقر در پهنه صنعتی- معدنی سنگان طی پارسال تحویل داده شد که نسبت به سال ۱۴۰۰ ، افزایش ۴۰ درصدی را نشان می دهد. مرکز شهرستان ۱۶۰ هزار نفری خواف با ۱۲۳ کیلومتر مرز مشترک با کشور افغانستان در ۲۸۷ کیلومتری جنوب شرقی مشهد قرار دارد.
منبع:ایرنا