شاخص بورس در کانال جدید

روند صعودی قیمت‌ها در بازار سهام همچنان ادامه‌دارد و شاهد رشد ناهماهنگ شاخص‌های بازار سرمایه هستیم. از سوی دیگر همچنان نقدینگی به سرعت کم وارد معاملات می‌شود و امید می‌رود که سرعت ورود نقدینگی به بازار سهام تا حدودی افزایش یابد.

شاخص بورس در کانال جدید

درحالی شاخص‌های بازار سرمایه رشد خوبی را تجربه و از سقف‌ سال‌های اخیر عبور کرده‌اند که این موضوع اعتماد در بازار سهام را افزایش می‌دهد. نکته قابل توجه اینجاست که در کنار افزایش بورس، بازارهای موازی همانند سکه و دلار نیز رشد قابل توجهی دارند و این موضوع خصوصا رشد دلار برای بازار سیگنال قوی به حساب می‌آید. قیمت طلا در بازار به بیش از ۵ میلیون تومان رسیده که برخی از کارشناسان عقیده دارند این افزایش قیمت ناشی از مناسبت‌هاست و به مرور قیمت طلا کاهشی خواهد شد؛ اما در سوی دیگر قیمت دلار افزایش قابل توجهی داشته است.

 چندی پیش بود که وزیر اقتصاد خبر حذف دلار نیمایی را داد و دلار توافقی جایگزین آن شد، بر همین اساس اغلب بازارهای مالی خصوصا بورس نسبت به این موضوع واکنش مثبت نشان دادند و تا حدودی صعودی شدند. براساس آخرین قیمت‌ها دلار در بازار توافقی به ۶۵ هزار و ۹۱۶ تومان رسید. قیمت دلار در بازار توافقی بعد از عبور از ناحیه قیمتی ۶۰ هزار تومان در هفته آخر آذر ماه اکنون و در اوایل دی ماه به مرز ۶۶ هزار تومان نزدیک شده است.

هرچه قیمت دلار به بازار آزاد نزدیک‌تر شود و این فاصله قیمتی از دوش مردم برداشته شود اقتصاد کشور نیز آرام آرام به ثبات خواهد رسید و سرمایه‌گذاری در بازارها نیز سودده خواهد شد. از بورس همواره به عنوان آینه تمام نمای اقتصاد کشور یاد می‌شود اما حدود چهار سالی می‌شود که این آینه مخدوش شده و در نتیجه می‌توان گفت که شرایط اقتصاد کشور نیز همین‌گونه است. حال با آزاد شدن نرخ دلار و ثبات و آرامش در بازارهای مالی خصوصا بورس اقتصاد کشور نیز از رانت نجات خواهد یافت و احتمالا به زودی شرایط بهتری برای مردم تجربه شود.

از سوی دیگر به عقیده کارشناسان، حذف دلار نیمایی به افزایش نرخ تورم منجر خواهد شد، ارزش جایگزینی دارایی‌های شرکت‌ها (مانند زمین، ساختمان و تجهیزات) افزایش پیدا می‌کند و رشد تورم انتظاری، تقاضا برای سهام شرکت‌های دارای دارایی‌های ارزی یا وابسته به کالا‌های اساسی را افزایش می دهد. این نکته نیز حائز اهمیت است که به احتمال قوی هزینه‌های شرکت‌های صادراتی از نرخ خوراک پتروشیمی‌ها و... هم می‌تواند تغییر یابد، اما با حفظ حاشیه سود در مجموع به نفع شان است. صنایعی که برای تأمین مواد اولیه و تجهیزات، وابسته به واردات هستند (مانند خودروسازی، داروسازی و صنایع غذایی) ممکن است با افزایش هزینه‌ها مواجه شوند. با حذف ارز نیمایی و جایگزینی ارز توافقی با آن عملا اثر اصلاح قیمت میانگین ۳۰ درصدی که چندی پیش در خودرو‌های داخلی اعمال شد، از بین رفت.

بورس صعودی می‌ماند؟

احسان عسکری، کارشناس بازار سرمایه در صفحه خود نوشت: «اخبار مثبت درباره صنایع، حذف دلار نیما و جایگزینی آن با ارز بازار توافقی باعث شد که سود شرکت‌های صادراتی به صورت اهرمی بیشتر شود و وضعیت آنها بهبود پیدا کند. همچنین مباحثی درمورد حذف قیمت‌گذاری دستوری وجود دارد که می‌تواند برای صنایع بسیار مثبت باشد. حتی مطرح شد که قرار است قیمت خوراک به نفع شرکت‌های پالایشی اصلاح شود. کلیت بازار با وجود اینکه ناترازی انرژی همچنان وجود دارد و نرخ بهره به نسبت بالاست و همچنین با توجه به قیمت دلار و تصمیمات دولت درباره شرکت‌ها نشان می‌دهد که شرکت‌ها در سال ۱۴۰۴ وضعیت به نسبت بهتری خواهند داشت.

 با دید سرمایه‌گذاری یک الی دو ساله اگر اتفاقات سیاسی غیر قابل پیش‌بینی رخ ندهد و همه‌چیز به صورت شرایط حال حاضر تداوم داشته باشد، شرکت‌ها در سال ۱۴۰۴ به واسطه افزایش سودآوری و کاهش ریسک‌های بازار با قیمت‌های خیلی بهتری نسبت به الان معامله خواهند شد. احتمالاً صنعت بانکداری، صنعتی خواهد بود که با توجه به قیمت ارز بازار توافقی می‌تواند تاثیر خوبی داشته باشد. همچنین عملکرد بعضی از بانک‌ها نسبت به دوره‌های گذشته قابل قبول‌تر بوده و شرکت‌ها در صنعت بانکداری می‌توانند به دید مجمع و تقسیم سود سهامداری کنند. در بخش دوده صنعتی وضعیت به شکلی بوده که بازدهی خوبی برای این صنعت ثبت شده و به نظر می‌رسد با عرضه کالا در بورس کالا و قیمت دلاری که الان در بازار توافقی است و تست داوری، سهام آنها رو به رشد باشد.

در صنعت خودروسازی بحث واگذاری و تجدید ارزیابی، دوباره مطرح شد که اگر این اتفاقات محقق شود، به دلیل دارایی‌های ارزشمند آنها، اتفاقات خوبی برای صنعت خودرو خواهد افتاد.صنعت پتروشیمی که در کنار صنعت پالایشگاهی بزرگ‌ترین صنعت ما به شمار می‌رود، اگر نرخ خوراک انرژی آنها با فرمول‌های بلندمدت تعیین شود، با توجه به قیمت ارز بازار توافقی و P/E فوروارد پایین بسیاری از شرکت‌ها، سرمایه‌گذاری توجیه‌پذیر خواهد بود. کلیت بازار را با فرض عدم اتفاق سیاسی خاص، مثبت ارزیابی می‌کنم. باید توجه داشت که با تشکیل یک پرتفوی متنوع از شرکت‌ها چه به صورت دلاری و چه به صورت ریالی، سرمایه‌گذاران می‌توانند بازدهی بسیار خوبی را داشته باشند.»

ارسال نظر