محدودیتهای انرژی، بلای جان غول فولادی کشور
فولاد مبارکه اصفهان که تامینکننده اصلی ورق های موردنیاز خودروسازان داخلی است، این روزها به دلیل قطعی گاز با چالش توقف تولید در این بخش مواجه شده است.
غلامرضا سلیمی، معاون بهره برداری فولاد مبارکه با بیان اینکه بخش آهن اسفنجی و عملیات حرارتی که نیاز خودروسازان به ورق را تامین میکند به علت قطعی گاز فولاد مبارکه، ۱۰۰ درصد متوقف شده است، گفت: نورد گرم نیز با این فشار گاز امکان استارت ندارد و متوقف شده، بنابراین امکان عرضه ورق گرم در بورس را نداریم.
به گفته وی، محدودیت گازی از مهر ماه امسال به میزان ۲۵ درصد برای برخی شرکتهای هلدینگ مانند فولاد سفیددشت و فولاد هرمزگان، ایجاد شد.
سلیمی تاکید کرد: ما در حال تولید محصولات با همان چهار میلیون متر مکعب گاز در دسترس بودیم، اما روز سهشنبه اعلام شد باید مصرف گاز را به دو میلیون متر مکعب کاهش دهیم؛ در این شرایط، همه خطوط فعال باقیمانده باید متوقف شود، زیرا این میزان گاز تنها تامین کننده سیستمهای گرمایشی فولاد مبارکه و بویلرها است.
معاون بهرهبرداری فولاد مبارکه با بیان اینکه در حال حاضر همه مدولهای این شرکت متوقف شده، گفت: توقف تولید فولاد مبارکه به معنای توقف هزاران کارخانه مصرفکننده محصولات این شرکت است.
وی با تاکید بر اینکه فولاد مبارکه در چنین شرایطی، بابت عرضه محصولات به بورس دچار مشکل میشود و نمیتواند به تعهدات خود عمل کند، افزود: بنابراین بازار ملتهب میشود و به توزم دامن زده خواهد شد.
سلیمی این را هم گفت که فولاد مبارکه در حوزه برق نیز دچار محدودیت شده، به نحوی که از ساعت ۹ صبح تا ۱۰ شب امکان برداشت ۵۰۰ مگاوات را دارد و این میزان برق، پاسخگوی حداکثر نیمی از ظرفیت فولادسازی شرکت است.
اظهارات معاون بهرهبردای فولاد مبارکه نشان می دهد این غول فولاد کشور هنوز از شر ماجرای محدودیتهای برقی تابستان خلاص نشده، تقریبا بلافاصله وارد چالش دیگری به نام محدودیت گازی (در کنار تداوم نسبی محدودیت برقی) شده است.
فولاد مبارکه در تابستان امسال به دلیل محدودیت های برقی، با افت سنگین تولید مواجه شد، به نحوی که تولید این شرکت از 813 هزار تن فروردین، به 413 هزار تن در مرداد رسید.
بنابراین محدودیت های برقی، ضربه محکمی به تولید غول فولادی کشور در روزهای گرم امسال زد و حالا نیز این شرکت از محدودیتهای گازی آسیب دیده است. با توجه به اینکه کاهش یا توقف تولید در فولاد مبارکه، تنها گریبان این شرکت را نمی گیرد و برخی دیگر از صنایع به خصوص خودروسازی را نیز درگیر میکند، نیاز است وزارتخانه های نیرو و نفت و شرکت ملی گاز، تعامل بیشتری با این شرکت داشته باشند. قطعا زیبنده نیست که در سال جهش تولید، بزرگترین فولادساز کشور که غول صنعتی دیگری به نام خودروسازی را در پس خود می بیند، با توقف تولید مواجه شود.
تازه هنوز روزهای سردتر سال که مصرف گاز خانگی را افزایش خواهد داد، فرا نرسیده است، بنابراین مشخص نیست در آن مقطع تکلیف تامین گاز فولاد مبارکه و تولید این شرکت چه خواهد شد.
به هر حال، با توجه به گستردگی و پراکندگی فولاد مبارکه و محصولات این شرکت، به نظر می رسد نیاز به تعامل بیشتری با این شرکت از سوی وزارتخانه های نیرو و نفت و شرکت ملی گاز است، چه آنکه در غیر این صورت، بخشهای صنعتی بزرگ کشور دچار آسیب میشوند و با افت یا توقف تولید، بازار نیز ملتهب خواهد شد.