خیز بازار سرمایه برای صعود
بورس تهران پس از مدتها با بازدهی مثبت روبه رو شده و به نوعی بازار سهام توانسته در اولین هفته اسفندماه برخلاف پیش بینیها شرایط متعادل و نسبتا قابل قبولی را پشت سر بگذارد. این شرایط درحالی است که بازارهای موازی در این هفته روند صعودی خوبی را تجربه نکردند و در اغلب موارد شاهد اصلاح این بازارها بودیم، البته اصلاح در این بازارها چندان پر قدرت نبود و در موارد خاص به یک الی دو درصد میرسید که در ادامه روزها با نوسانهای مثبت ناچیز این روند جبران میشد و به نوعی بازارهای موازی اصلاح شدیدی را تجربه نکردند.

بسیاری از کارشناسان عقیده دارند که این سبز پوشی بازارسرمایه ناشی از عقب ماندگی نسبت به بازارهای موازی بوده و احتمالا چندروزی بازار مثبت شود و پس ازآن مجددا شاهد سرخ پوشی بازار باشیم. چراکه به آرامی تسویه حقوقیها آغاز شده و احتمالا به واسطه این تسویه بازار سرخ پوش شود. همچنین در ادامه مسیر به واسطه خروج نقدینگی سهامداران خرد از بازار سرمایه به دلایل مشخص انتهای سال احتمالا بازدهی بازار طی روزهای آتی منفی شود. بازارهای موازی بورس طی هفتههای گذشته بازدهی بسیار قابل قبولی از خود به نمایش گذاشتهاند و در مقابل بورس تهران شرایط چندان قابل قبول نداشت، بدینترتیب بخشی از نقدینگیها از بورس خارج شده بود و اکنون مجدد زمان بازگشت بورس تهران است که در آخرین هفتههای سال ۱۴۰۳ نقدینگی به این بازار بازگردد و شاهد رونق دوباره در بورس تهران باشیم.
اگر روند ورود نقدینگی به بازار سهام اغاز شود شاهد سبزپوشی معاملات در اولین ماه سال جدید نیز خواهیم بود و میتوان گفت در سال ۱۴۰۴ بازار سهام میتواند پرچمدار بازدهی در بازارهای مالی باشد، البته برای تجربه این شرایط جدید باید صبور بود و دید آیا بازار در روزهای پیش رو روند مثبت به خود میگیرد یا خیر؟
مسیر بورس سبز میماند؟
محمد غفوری، کارشناس بازار سرمایه درخصوص شرایط بازار نوشت: «اگرچه بازار در روزهای اخیر عملکرد مثبتی داشته، اما در آینده نزدیک با برخی ریسکها روبهرو خواهد شد. یکی از این چالشها، آغاز فرآیند تسویه حسابهای کارگزاریها از هفته آینده است. این موضوع میتواند باعث ایجاد فشار فروش در بازار شود و سرمایهگذاران باید به این مساله توجه ویژهای داشته باشند. موضوع دیگری که باید به آن توجه کرد، تأمین مالی شرکتهای بزرگ است. بسیاری از این شرکتها برای پرداخت حقوق و دستمزد و پاداش کارکنان خود نیاز به تأمین مالی دارند. این مساله در گذشته همواره باعث ایجاد نوساناتی در بازار شده و به نظر میرسد در آینده نزدیک نیز شاهد تأثیر آن بر بازار خواهیم بود. زمزمههای استیضاح وزیر اقتصاد یکی دیگر از عواملی است که میتواند بازار را تحت تأثیر قرار دهد. در صورت وقوع این اتفاق، احتمالاشاهد نوسانات منفی در بازار خواهیم بود. بنابراین، سرمایهگذاران باید این موضوع را نیز در تصمیمگیریهای خود مدنظر قرار دهند. به نظر من، بازار در اسفندماه روندی نوسانی خواهد داشت. برای اینکه بتوانیم از بازگشت پایدار روند مثبت اطمینان حاصل کنیم، نیاز است ورود نقدینگی به بازار حداقل به مدت یک هفته تداوم یابد. همچنین، نرخ بهره در بالاترین سطح خود قرار دارد و این موضوع میتواند مانعی برای رشد پایدار بازار باشد. در نهایت، سیاستهای آتی دولت و بانک مرکزی نقش تعیینکنندهای در جهتدهی به بازار خواهند داشت.»
تالار شیشهای معاملات در یک نگاه
شاخص کل در آخرین روز کاری هفته به رقم ۲ میلیون و ۸۴۳ هزار و ۹۷۹ واحد رسید و نسبت به آخرین روز معاملاتی هفته قبل ۱۱۱ هزار و ۷۵۱ واحد بالاتر ایستاد و بازدهی هفته شاخص بورس مثبت ۴ درصد شد. بر اساس آمار میانگین ارزش معاملات خرد بورس در هفتهای که گذشت ۸ هزار و ۵۶۲ میلیارد تومان بود. در اولین روز معاملات هفته اخیر شاخص کل بورس تهران ریزش کرد و ارزش معاملات خرد سهام نیز در سطح ۶ هزار میلیارد تومان ماندگار بود. روز یکشنبه شاخص رشد کرد و ارزش معاملات خرد به ۶ هزار و ۳۶۹ میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات خرد سهام روز دوشنبه ۷ هزار و ۱۴۷میلیارد تومان شد. سهشنبه ارزش معاملات خرد به ۱۱ هزار و ۳۹۰ میلیارد تومان رسید و در روز چهارشنبه نیز ارزش معاملات خرد سهام به رقم ۱۱ هزار و ۴۱ میلیارد تومان بالغ شد. همچنین در مجموع معاملات هفته اخیر بورس تهران هزار و ۲۸۷ میلیارد تومان پول حقیقی به بازار سهام وارد شد و میانگین روزانه ورود پول حقیقی ۲۵۷ میلیارد تومان بود.
بورس کالا در یک نگاه
آمار معاملات بازار فیزیکی بورس کالای ایران نشان میدهد در هفته منتهی به ۱۰ اسفند ماه بیش از ۳ میلیون و ۵۷۳ تن انواع کالا و محصول به ارزش ۵۳ هزار میلیارد تومان معامله شد. همچنین ارزش معاملات ۱۰ شرکت برتر به بیش از ۲۸هزار میلیارد تومان رسید.برترینهای بورس کالای ایران درهفته منتهی به ۱۰اسفند ماه براساس ارزش فروش شرکتها در بازار فیزیکی به شرح زیر است: فولاد مبارکه اصفهان با معامله ۲۹۶ هزار تن آرگون و ورق به ارزش ۱۱هزار و ۵۲۵ میلیارد تومان در رتبه نخست ایستاد. ملی صنایع مس ایران با فروش ۶ هزار و ۷۵۰ تن سولفور مولیبدن و مس کاتد و کم عیار به ارزش ۲ هزار و ۹۰۵میلیارد تومان دوم شد.
شرکت معدنی و صنعتی چادرملو با فروش ۲۶۰ هزار تن آهن اسفنجی، شمش بلوم و کنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش ۲ هزار و ۵۵۴میلیارد تومان رتبه سوم را به خود اختصاص داد. پالایش نفت بندرعباس با فروش ۸۱ هزار تن لوب کات و وکیوم باتوم به ارزش ۲ هزار و ۳۴۴میلیارد تومان رتبه چهارم را به خود اختصاص داد. معدنی و صنعتی گل گهر با فروش ۲۸۰ هزار تن کنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش هزار و ۶۲۵ میلیارد تومان تومان پنجم شد. فولاد خوزستان با معامله ۶۰ هزار و ۱۲۰ تن آرگون، آهن اسفنجی، تختال و شمش به ارزش هزار و ۵۰۸ میلیارد تومان ششم شد. پالایش نفت تهران با معامله ۵۰ هزار تن گوگرد گرانوله، لوب کات و وکیوم باتوم به ارزش هزار و ۴۷۲ میلیارد تومان هفتم شد.پالایش نفت اصفهان با فروش ۵۰ هزار تن لوب کات و وکیوم باتوم به ارزش هزار و ۴۴۲ میلیارد تومان رتبه هشتم را به خود اختصاص داد. مجتمع فولاد خراسان هم با معامله ۴۰ هزار تن میلگرد به ارزش هزار و ۴۳۱ میلیارد تومان نهم شد. سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران هم با معامله ۵۵۰ هزار تن خاک روی به ارزش هزار و ۲۸۵ میلیارد تومان دهم شد.