بورس به دنبال سودسازی
برودت هوا باعث تعطیلی بسیاری از کسب و کارها شده است، اما بورس تهران در روزهای تعطیلی نیز با قدرت مسیر خود را ادامه میدهد و مسیر سودسازی نسبتا قابلتوجهی را تجربه میکند. بازارهای موازی نیز این روزها روند صعودی پرقدرتی ندارند و بر همین اساس قیمت دلار در بازار آزاد کاهش پیدا کرد و به حدود ۹۲ هزار و ۵۰ تومان رسید که نشاندهنده کاهش قابلتوجهی نسبت به روزهای گذشته است.

قیمت طلا نیز کاهش داشت و هر گرم طلای ۱۸ عیار به حدود ۶ میلیون و ۶۵۰ هزار تومان رسید، درحالی که اونس جهانی طلا اندکی رشد کرده و به حدود ۲ هزار و ۹۰۰ دلار رسید.
به گفته کارشناسان، وضعیت بازار سرمایه همچنان بهشدت به نوسانات قیمت دلار در بازار آزاد و طلا بستگی دارد. روزهایی که این دو بازار شاهد رشد باشند، معمولا بازار سرمایه شرایط خوبی ندارد، اما در روزهایی که قیمتها در این بازارها ثابت میمانند، بازار سرمایه وضعیت بهتری را تجربه میکند. درحال حاضر تالار شیشهای معاملات روزهای سبزی را سپری میکند که برخی فعالان بورسی این موضوع را ناشی از نوسان رو به پایین نرخ دلار میدانند و عقیده دارند که بازار بالاخره به آرامش خواهد رسید؛ ولی نکته قابل توجه اینجاست که طبق سنت بورس تهران در آخرین ماه سال روند اصلاحی به خود میگیرد و سرخپوش میشود، درنتیجه نمیتوان انتظار سبزپوشی از بازار سهام داشت و در تنها در آخرین ماه سال بازار به حیات خود ادامه میدهد.
بررسی دادههای تاریخی بازار سرمایه نشان میدهد که عملکرد شاخص کل در پنج سال اخیر (به استثنای سال ۹۹ که به دلیل رشد حبابی از تحلیل خارج شده) الگوهای فصلی مشخصی را دنبال کرده است. بر این اساس، سهماهه اول سال همواره با بازدهی بالایی همراه بوده و فروردین ماه به عنوان قویترین ماه این دوره، حداقل ۸ درصد بازدهی شرطی را ثبت کرده است. همچنین، اردیبهشت و خرداد ماهها اگرچه با کاهش احتمال بازدهی نسبت به فروردین مواجه بودهاند، اما همچنان انتظارات مثبت در این دوره حاکم بوده و بازدهی انتظاری مثبت را نشان دادهاند.
در مقابل، نیمه دوم سال الگوی متفاوتی را به نمایش گذاشته است. مرداد و اوایل مهر به عنوان ماههایی با کمترین احتمال بازدهی شناخته شدهاند و حتی بازدهی شرطی آنها در این دوره منفی بوده است. با این حال، آذر ماه به عنوان نقطه قوت نیمه دوم سال، همواره بالاترین احتمال بازدهی و بازدهی شرطی را داشته و موج مثبتی را در بازار ایجاد کرده است. از سوی دیگر، از اواخر دی ماه، بازدهی شرطی کاهش یافته که نشاندهنده اصلاح طبیعی بازار در بهمن ماه است.
اما در میان تمامی این دادهها، اسفند ماه به عنوان یکی از عجیبترین ماههای بازار سرمایه شناخته میشود. آمارها حاکی از آن است که دو هفته اول اسفند معمولا با رکود یا بازدهی منفی همراه بوده، اما در دو هفته دوم، رشد چشمگیر بازار معاملهگران را غافلگیر کرده است. این روند که در چندین سال متوالی تکرار شده، نشاندهنده خروج بازار از رکود در نیمه دوم اسفند است. بهطور کلی، تحلیل دادههای تاریخی بازار سرمایه نشان میدهد که شناخت الگوهای فصلی میتواند به سرمایهگذاران در اتخاذ تصمیمات آگاهانهتر کمک کند. با این حال، همواره باید به عوامل کلان اقتصادی و سیاسی نیز توجه داشت، چراکه این عوامل میتوانند روندهای تاریخی را تحتتاثیر قرار دهند.
درنتیجه باید توجه داشت بیش از هر عاملی شرایط اسفند ماه میتواند بورس را به دام نزول و اصلاح بکشاند و به نوعی شرایط غیرقابل قبول برای این بازار رقم بزند. اصولا بازارها در آخرین ماه سال شرایط نوسانی را تجربه میکنند و بورس نیز در حیطه همین بازارها قرار دارد و به واسطه فشار اخر سال شرایط بدی را تجربه میکنند. البته تجربه نشان داده است که همواره بازار طلا و دلار در این بازه زمانی میتوانند سودده باشند و به نوعی شرایط نوسانی روبه بالا را تجربه کنند.
برخی کارشناسان عقیده دارند که فرا رسیدن فصل بهار شرایط بورس را تغییر خواهد داد و شاهد بهار دوباره در بورس تهران خواهیم بود. البته باید به این نکته توجه داشت که رسیدن بهار نمیتواند شرایط بازار سرمایه را به صورت دایم تغییر دهد و باید بهطور کل مولفههای تاثیرگذار روی بازار سهام تقویت شوند و آن زمان انتظار تغییر از بازار را داشت. درحال حاضر بازار به واسطه فشارها و تنشها سرخپوش شده و یک سیگنال مثبت میتواند وضعیت بازار را تغییر دهد و بهار را مجدد به این بازار برگرداند. باید صبور بود و دید تا پایان ماه این ماه چه اتفاق سیاسی و اقتصادی رخ میدهد و بازار در پایان معاملات سال چه وضعیتی به خود میگیرد که درنتیجه پس از آن میتوان درباره بورس و بهار آن پیش بینی هرچند خرد کرد. البته تجربه گذشته نشان میدهد که تالار شیشهای معاملات در اولین هفته معاملات در سال جدید سبزپوش میشود و احتمالا این روند در سال پیش رو نیز ادامهدار باشد و شاهد شرایطی مثبت در بازار باشیم.