گرفتار بحران بیبازگشت انرژی شدهایم
کارشناس ارشد دیپلماسی انرژی گفت: در دولت سیزدهم خاموشی کل ۳.۵ برابر و از ۶ هزار مگاوات ساعت به ۲۱ هزار ۲۰۰ مگاوات رسیدیم و خاموشی صنایع ۷ برابر شد. یعنی از نیم تراواتساعت به ۳.۵ تراواتساعت رسیدیم. مهدی عربصادق در گفتوگو با ایلنا، در ارزیابی ریشه ناترازی برق در کشور با بیان اینکه بحران انرژی در کشور ما بحران اقتصادی ایجاد خواهد کرد، اظهار داشت: شرایطی که اکنون داریم ناشی از بحرانهای سیاسی یعنی ناکارآمدی انباشته و قانونگذاری اشتباه و البته توام با عدم نظارتهای دقیق مجلس و توبیخ وزرای قبل است، در کشوری که بیشترین منابع طبیعی را دارد، ۲۵ درصد کمبود دایمی تولید برق و بیش از ۳۳درصد کمبود تولید گاز ناشی از افت فشار داریم.
ما از ناترازی در کشوری صحبت میکنیم که دومین دارنده گاز دنیاست، این دیگر ناترازی نیست، ناترازی نامیدن این بحران در حوزه انرژی آدرس غلط است، برخی نادانسته از سر تکرار و برخی هم به عمد این را جا انداختهاند؛ بنابراین ناترازی نامیدن این بحران یک اشتباه است، اکنون به شرایط بحرانی رسیدهایم و در شرایط کنونی کشور با این چیدمان مسوولان راهکار برونرفتی برای این پدیده که موقتی هم نیست، وجود ندارد. وی با بیان اینکه با ادامه چنین روندی باید جدول روشنایی جیرهبندی شده بدهیم و نه جدول خاموشی، گفت: اکنون یکسوم نیاز مصرف گاز را نمیتوانیم تامین کنیم و تا ۸ سال آینده فقط یکسوم را میتوانیم تامین کنیم و این نگرانکننده است.
این کارشناس ارشد دیپلماسی انرژی گفت: پیک تولید عملیاتی نیروگاهی ۶۲ هزار مگاوات بوده اما نیروگاه نصب شده بیش از ۹۴ هزار مگاوات است یعنی ضریب بهرهبرداری ما از نیروگاهها زیر ۶۷ درصد است، تولید ماکزیمم انرژی در کشور حدود ۳۸۰ تراواتساعت است اما ظرفیت نیروگاهی نصب شده ۹۰ گیگاوات ساعت است یعنی تولید انرژی ما نسبت به ظرفیت نصب شده ۴ برابر است اما کشور امریکا ۴۰۰ گیگاوات ساعت توان منصوبه دارد بیش از ۴۵۰۰ تراوات ساعت تولید انرژی یعنی ضریب بیش از ۱۰ دارد، وقتی این شاخصها را مقایسه کنیم به این معناست که در دولت قبل به سمت بحرانی شدن رفتیم.
وی تصریح کرد: اگر بپذیریم که تمام عوامل مشکلات وضع موجود شخص وزیر نیروی دولت سیزدهم بوده باید محاکمه شود نه اینکه مسوول پروژههای ویژه در شورای عالی امنیت ملی شود، مسوولان نظام هیچوقت پاسخگو نبوده و مواخذه نشدهاند و با رویکرد سیاسی و نه رویکرد مسوولیتمحوری و نگاه تخصصی به مشکلات دامن زدهاند، اکنون ناترازی و بحران فعلی صنعت برق ناشی از تحریم و ناکارآمدی انباشته بوده به جرات و با شاخصهای دقیق میتوان اثبات کرد به زیرساختهای کشور خیانت کردهاند و اکنون افراد باید پاسخگو باشند نه اینکه مسوولیت جدید بپذیرند دلیل آن نیز این است که سیستمهای نظارتی و امنیتی در موضوع خود را به خواب زدهاند.
عربصادق با تاکید بر لزوم پاسخگو بودن وزیر نیروی دولت قبل گفت: در دولت گذشته اعلام شد که ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه وارد مدار میشود اما ۴۵۰۰ مگاوات وارد مدار شد و بیش از ۱۲۰۰ مگاوات آن در دوره روحانی به تولید رسیده بود، یعنی دولت سیزدهم حدود ۱۰۰۰ مگاوات وارد مدار کرد و از ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر وعده داده شده نیز تنها یک درصد تحقق پیدا کرد. وی گفت: دولت قبل بسیار تلاش کرد که خاموشی را پنهان کند بهطوری که خاموشی را از خانه به کارخانه برد، وقتی به یک لامپ یک انرژی یک کیلوواتساعتی میرسد کمتر از ۱۰ سنت هزینه میشود اما وقتی این انرژی در صنعت به لامپ نمیرسد ۱۰ دلار به شاخص GDP کشور آسیب وارد میشود، دولت سیزدهم بالغ بر ۵۰ میلیارد دلار به زیرساختهای صنعت کشور آسیب وارد کرد و تا زمانی که انرژی رایگان در اختیار بهرهبرداران قرار داده شود ما شاهد تداوم این مشکلات خواهیم بود.
خاموشی ۳.۵ برابر شد
وی گفت: من معتقدم در دوره قبلی وزارت نیرو به کشور خیانت شد، خوب است محرابیان محاکمه علنی شود و از او آدرس ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه را بپرسیم، اگر جرم محرابیان اثبات نشد، بنده را اعدام کنید. این فعال سیاسی اصولگرا با بیان اینکه استخراج رمزارز و فیلترینگ نیز نمونههایی از بیتدبیری دولت سیزدهم است، افزود: برخی نهادهای خصولتی به ماینینگ مبتلا شدهاند و این قدرت را دارند که نهادهای نظارتی را دور بزنند. وی گفت: اکنون نیز مدیران عالی وزارت نیرو از دولت قبل باقی مانده و دو شغله هستند و در اندیشکدههای وابسته به ستاد جلیلی فعالیت میکنند. عربصادق خاطرنشان کرد: مجلس یازدهم نیز شریک ماجرای بحران برق در کشور است، برنامه هفتم توسعه در مجلس یازدهم تدوین شد که تماما در حوزه انرژی اشتباه است و ما را به قهقرا میبرد، در خوشبیانهترین حالت اگر به همه تکالیف برنامه هفتم عمل کنیم ثمره آن ۳۵ هزار مگاوات ناترازی خواهد بود، سوال اینکه این چه برنامه پیشرفتی است که ناترازی ۳۵ هزارمگاواتی میآورد؟ این مینگذاری است که در مسیر دولت پزشکیان اتفاق افتاده و دلیل این مدعا نیز وجود مدیرانی است که رزومه و عملکرد نداشته و وزارت نیرو را به اضمحلال میبرند. اکنون در وزارت نیرو فقط شخص وزیر عوض شده است که ایشان هم هیچ تمایلی به شنیدن راهکارها ندارند.