نسخه بنزینی دولت؟!
احمد مددی کارشناس انرژی
به نظر می رسد ناترازیهای متعدد در کشور دولت را مجاب کرده که به جای طرحهای موقتی و «مسکنگونه» به سراغ درمان «اصل درد» برود و با پذیرش ریسکهای آن که چالش زا هم خواهد بود، یکبار برای همیشه نسخهای دائمی برای بنزین یپیچد.
دکتر مسعود پزشکیان، رئیسجمهور هفته گذشته در مصاحبه تلویزیونی تاکید کرد که اگر ارز واردات بنزین تامین نشود، قیمت بنزین افزایش مییابد. بلافاصله صبح روز بعد سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس از اختصاص تا ۲۰۰ هزار میلیارد تومان برای واردات بنزین در سال آینده خبر داد و تاکید کرد که افزایش قیمت بنزین در بودجه تصویب نشده است.
وزیر نفت هم در آخرین اظهارنظر بنزینی اظهار داشته: «هنوز تصمیم قطعی و نهایی درباره قیمت بنزین گرفته نشده است و پیش از هر اقدامی مردم را مطلع میکنیم.»
در همین حال، هر چند مجلس با اختصاص بودجه به واردات بنزین چراغ سبز نشان داده است، اما با همه این کنش و واکنشها از شواهد و قرائن اینطور به نظر میآید دولت چهاردهم علیرغم مجوز مجلس برای واردات بنزین، نظر دیگری دارد و عزم خود را برای گران کردن بنزین جزم کرده است. نخستین نشانههای این جدیت هم این بود که دولت چهاردهم برای واردات بنزین سوپر توسط بخش خصوصی مجوز داد که این موضوع میتواند برگ تاییدی بر این عزم جزم باشد.
کارشناسان معتقدند؛ تخصیص ارز واردات بنزین از سوی مجلس بدین معناست که چنانچه دولت بنزین را گران کند، مجلس مسئولیتی را از این حیث نخواهد پذیرفت و گرانی بنزین را گردن نخواهد گرفت. از دیگر سو، دولت با توجه به شرایط کمبود ارزی که به دلیل شرایط تحریمی با آن مواجه است، در پی گران کردن بنزین و رهایی از تامین ارز واردات و تخصیص ارز بنزین به گلوگاههای مهم دیگر اقتصادی است.
زمزمه گرانی بنزین از این سخن معاون پارلمانی رئیس جمهور نیز مشخص است که میگوید: «دادن کارت سوخت به کسی که ۵ - ۶ خودرو داشته باشد عادلانه نیست؛ میخواهیم آن را اصلاح کنیم و کارت سوخت به شخص داده میشود نه خودرو».
این سخن بدان معناست که افرادی که بیش از یک خودرو دارند، برای تهیه بنزین مازاد خودروی خویش بایستی نرخ واقعی یا آنچه که دولت تعیین میکند را بپردازند.
به هر تقدیر، به نظر میرسد ناترازیهای متعدد در کشور دولت را مجاب کرده که به جای طرحهای موقتی و «مسکنگونه» به سراغ درمان «اصل درد» برود و با پذیرش ریسکهای آن که چالش زا هم خواهد بود، یکبار برای همیشه نسخهای دائمی برای بنزین یپیچد.
پیش از این نیز دولت برای ناترازی های گازی و برقی به سراغ مشترکان پرمصرف رفته و با وضع تعرفههای واقعی آنان را نقرهداغ کرده است.
حال سوال این است؛ در صورتی که دولت در نهایت برای گرانی بنزین نسخه بپیچد و رای به گرانی این کالای استراتژیک بدهد، طرحهای دولت برای حداقل ریسک و نگرانیها در جامعه در مقابل گرانی بنزین چیست؟ بیتردید هرگونه افزایش قیمت بنزین بدون مطالعه و رصد دقیق ریسکها، چالشزا خواهد بود.