یک فعال صنعتی عنوان کرد:

خام‌فروشی، خسارتی جبران‌ناپذیر به بدنه فولاد کشور

مدیرعامل شرکت مهندسی آرمان صنعت آسیا، تولیدکننده سازه‌های فلزی گفت: عدم ارائه آموزش‌های لازم در حوزه صادرات، باعث کم‌کاری در این بخش شده و صنعت سازه‌های فلزی به اندازه پتانسیل واقعی موجود، صادرات را تجربه نکرده است. بر همین اساس اگر دولت تلاش خود را برای رفع تحریم‌ها و تغییر رویه در خصوص ابلاغیه بازگشت ارز حاصل از صادرات انجام دهد، بی‌شک شاهد رشد، صادرات کشور خواهیم بود.

خام‌فروشی، خسارتی جبران‌ناپذیر به بدنه فولاد کشور

علیرضا بینا در گفت‌وگو با فلزات‌آنلاین بیان کرد: شرکت مهندسی آرمان صنعت آسیا در سال ۱۳۷۹ در شهرک صنعتی علویجه احداث شد و تا به امروز، تمامی تلاش خود را در راستای توسعه دانش و میزان تولید به کار گرفته است. در واقع شرکت ما به صورت تخصصی تولیدکننده سازه‌های فولادی است که در صنعت سیمان، فولاد، ساختمان‌سازی و پالایشگاه‌ها به‌کار گرفته می‌شود. در حالت کلی می‌توان گفت ما سازنده زیربنای کارخانه‌ها و پروژه‌های سرمایه‌گذاری شده در سراسر کشور هستیم و با ساخت سوله، تجهیزات اسکلت فلزی و مدیریت مواد در پروژه‌ها خدمات لازم را ارائه می‌کنیم.

وی در ادامه عنوان کرد: ما ورق فولادی به ‌عنوان ماده اولیه مورد نیاز خود را از بورس کالای ایران تامین می‌کنیم اما از آنجایی که سهمیه تعلق گرفته به شرکت‌ها بر اساس سیاست دولت و مدیریت بازار برنامه‌ریزی شده است و کافی نیست، فقط بین ۴۰ تا ۵۰ درصد نیاز برخی از شرکت‌ها را پوشش می‌دهد. بر همین اساس شاهد هستیم که برخی از شرکت‌ها میزان تولید را کاهش داده تا بتوانند از سهمیه تعیین شده استفاده کنند و مازاد نیاز خود را از بازار آزاد تامین می‌کنند. لازم به ذکر است که ما بر اساس نیازی که شرکت برای تولید محصول دارد، ورق را خریداری می‌کنیم که این میزان ممکن است در بعضی مواقع زیاد یا کم شود؛ چنانکه در سال قبل تقریبا به سقف تولید خود رسیدیم‌ اما در سال جاری، این میزان به ۵۰ درصد از کل ظرفیت تولید رسیده است.

عدم آموزش، دلیل صادرات محدود سازه‌های فلزی

مدیرعامل شرکت مهندسی آرمان صنعت آسیا در ادامه به بازار صادرات صنایع فولادی کشور اشاره کرد و افزود: در حال حاضر شرکت ما در زمینه صادرات فعالیت ندارد اما می‎توان گفت بازار صادرات به کشور‌های همسایه از رونق خوبی برخوردار است. کشور ما دارای پتانسیل بالایی برای صادرات بوده که متاسفانه به این مبحث کم پرداخته شده است. تولیدکنندگان سازه‌های فولادی معمولا به حوزه صادرات ورود پیدا نمی‌کنند که از دلایل این امر می‌توان به عدم ارائه آموزش‌های برای صادرات اشاره کرد. لازم به ذکر است که صنعت سازه‌های فولادی از دو بخش تولید و نصب تشکیل شده که اغلب صنعتگران، بخش نصب و چگونگی اعزام نیرو به خارج از کشور جهت اجرای پروژهای صادراتی را به عنوان چالش‌های اساسی این حوزه پیش روی خود متصور می‌شوند.

بینا همچنین توضیحاتی درباره سازوکار انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سازه‌های فولادی استان اصفهان ارائه کرد و گفت: این انجمن با هدف توسعه صنعت سازه‌های فولادی و آموزش در همین زمینه ایجاد شده و در حال حاضر دو سال از تاسیس آن گذشته است. دستاورد دیگری که باید به آن اشاره کرد، ایجاد چهار کمیته اصلی بوده که یکی از این کمیته‌ها مرتبط با مقوله استانداردسازی است و تا به امروز پی‌جویی‌های بسیاری را در زمینه افزایش کیفیت محصولات و سازه‌های فولادی انجام داده‌ایم؛ همچنین همکارانی که عضو انجمن شده‌اند، در حال اخذ نشان استاندار ۳۸۳۴ جوش هستند که خود اتفاق بزرگی بر شمرده می‌شود. کمیته دوم در رابطه با مسئله قیمت‌گذاری است که توانستیم حداقل‌های هزینه تمام شده محصول را مشخص کنیم و خدماتی که هر شرکت باید در قالب قرارداد به مشتری ارائه دهد را تعیین کنیم.

وی در همین راستا اضافه کرد: در این انجمن کمیته دیگری موسوم به کمیته حقوقی فعالیت دارد که متشکل از یک هیئت کارشناسی به صورت مستقل است. اگر مشکل یا تخلفی به هردلیلی اعم از اختلاف قیمت یا عمل نکردن به تعهدات، بین مشتری با تولیدکننده یا عکس این موضوع رخ دهد یا حتی اگر بین دو تولیدکننده مسائلی که پیش‌تر به آن اشاره شد روی داد، با تنظیم شکایت و مراجعه به کمیته حقوقی می‌توانند در کمتر از سه ماه اختلاف را برطرف سازند.

اصفهان؛ استانی فولادی به وسعت ایران

مدیرعامل شرکت مهندسی آرمان صنعت آسیا در خصوص وضعیت تولید فولاد در استان اصفهان، مطرح کرد: اصفهان فولادی‌ترین استان در سطح کشور محسوب می‌شود. طبق استعلامی که از وزارت صنعت و معدن گرفته شده است، تا به امروز ۶۰۰ پروانه برای ساخت سازه‌های فلزی در کشور صادر شده که تعداد ۳۵۰ پروانه متعلق به استان اصفهان است. بر این اساس تعداد تولیدکنندگان سازه‌های فولادی استان اصفهان، نیم بیشتری از پروانه کسب کل کشور را به خود اختصاص داده است.

بینا در ارتباط با وضعیت صادرات فولاد در کشورهای همسایه، اظهار داشت: کشوری مانند عراق با وجود منابع نفتی عظیم و تحریم ایران، راه همواری را برای صادران نفت به کشورهای دیگر طی کرده است و موقعیت خوبی از نظر ارزآوری دارد. عراق اکنون روند کشوری ثروتمند و در حال توسعه را می‌پیماید و اشتیاق فراوانی به تاسیس شرکت‌ها و کارخانه‌‌های زیربنایی دارد؛ البته نیاز اصلی تحقق این امر، برخورداری از دانش فنی و تجهیزاتی است که کشور ما آن‌ها را داراست و امکان همکاری با  این کشور در صورت رایزنی دولتمردان و بخش خصوصی میسر می‌شود. لازم به ذکر است اگر تلاش مضاعفی برای از بین بردن تحریم‌ها صورت پذیرد، مشتریان عراقی و خارجی ما سفارشات خود را دیگر به کشوری مانند ترکیه نمی‌سپارند.

وی خاطرنشان کرد: رفع تعهد ارزی، نوعی تنبیه و توبیخ برای صادرکنندگان کشور بود که خوشبختانه با اعلام بانک مرکزی و سایر بخش‌های مرتبط، قرار است این معضل که آسیب جدی به بدنه صنعت فولاد کشور وارد کرده بود، رفع شود؛ اگرچه هم‌زمان باید تمهیدات لازم جهت کاهش اختلاف نرخ ارز آزاد و نیمایی و ثبات نرخ ارز در کشور اندیشیده شود. معضل قطعی برقی که در فصل تابستان گریبان‌گیر واحدهای تولیدی‌ شد، تعداد موانع بیشتری پیش روی فعالان صنعتی کشور قرار گرفت و تولید شرایط بدتری را نسبت به سال گذشته تجربه کرد. در حال حاضر تعداد نیروی انسانی شاغل در شرکت مهندسی آرمان صنعت آسیا به صورت مستقیم ۴۵ نفر و غیرمستقیم ۵۰ نفر است که با همه مشکلاتی که گفته شد، فقط به دلیل جلوگیری از تعدیل نیرو شیفت‌های کاری را جابه‌جا و از خلف وعده‌های اعلام شده نیز پیشگیری کرده‌ایم.

مدیرعامل شرکت مهندسی آرمان صنعت آسیا در پایان با ابراز امیدواری نسبت به دورنمای صنعت فولاد در کشور، یادآور شد: ایران از نظر دانش فنی و زیرساختی که در این صنعت دارد، از پتانسیل بالایی در تولید و ایجاد ارزش افزوده برخوردار است اما معضل خام‌فروشی به شدت به این صنعت آسیب زده است. واقعیت امر اینکه در راستای تقویت تولید در صنایع پایین‌دست فولادی، تلاش مضاعفی لازم است تا در جوامع بین‌المللی با فروش محصولات نهایی به سودآوری قابل‌توجهی دست پیدا کنیم؛ همانند فروش سازه فلزی یا شاسی تریلی که تولید کارخانه ماست اما متاسفانه شاهد هستیم فروش مواد اولیه که همان خام‌فروشی است، افزایش یافته و سنگ‌های معدنی به راحتی به کشوری مانند چین که به مقدار بالایی خرید مواد خام دارد، صادر می‌شود.

ارسال نظر