تحلیلی بر اقدامات چادرملو برای تحقق توسعه پایدار و متوازن

شرکت صنعتی و معدنی چادرملو یکی از بازیگران کلیدی زنجیره فولاد کشور به شمار می‌آید که در چند سال اخیر با اتخاذ رویکردهای نوین در زمینه مدیریت پایداری تولید توانسته است در بالاترین سطح بهره‌وری تولید قرار گیرد. برنامه‌های این شرکت در خصوص حفظ تولید مستمر شامل دامنه گسترده‌ای از اقدامات و برنامه‌های توسعه‌ای مانند به‌روزرسانی فناوری‌های تولید، برنامه‌ریزی برای ارتقای سطح آماده‌به‌کاری تجهیزات، اتکا به ساخت داخل، توسعه ظرفیت‌های معدنی، احداث نیروگاه‌های سیکل ترکیبی و خورشیدی و مشارکت در طرح انتقال آب است.

تحلیلی بر اقدامات چادرملو برای تحقق توسعه پایدار و متوازن

در واقع نگاه فراگیر شرکت معدنی و صنعتی چادرملو به موضوع پایداری توسعه و تولید موجب شده است که آسیب‌پذیری این شرکت از چالش‌های بالادستی و زیرساختی به حداقل برسد و بتواند به بهترین شکل ظرفیت‌‎های تولید خود را محقق کند.

زنجیره فولاد به ‌عنوان یک صنعت محوری، ‌نقش موثر و گسترده‌ای در رشد اقتصادی کشور ایفا می‌کند و رشد آن به‌گونه‌ای رقم خورده که به جرات می‌توان گفت صنعت فولاد از حیث توسعه، سرمایه‌گذاری و ایجاد ظرفیت‌های تولید بیش از سایر صنایع به تحقق سند چشم‌انداز  ۱۴۰۴ نزدیک شده است. در این بین موضوع کلیدی، استفاده حداکثری از پتانسیل‌ها و ظرفیت‌های ایجاد شده است تا بهره‌وری حداکثری از سرمایه‌های ملی کشور حاصل شود. تولید پایدار و حداکثری در حلقه‌های مختلف زنجیره ارزش این صنعت عاملی برای ارتقای سطح رقابت‌پذیری و ارزش‌آفرینی در صنعت فولاد تلقی می‌شود. شرکت معدنی و صنعتی چادرملو به عنوان یکی از بازیگران استراتژیک صنعت فولاد کشور، کل زنجیره ارزش از معدن تا تولید محصولات فولادی (میلگرد و مقاطع طویل) را در خود جای داده و در تلاش است که پایداری تولید در هر یک از حلقه‌های زنجیره را حفظ کند. این شرکت با دیدگاه و الزام شکل‌دهی به یک توسعه پایدار و متوازن فعالیت‌های خود را سازماندهی می‌کند و اقدامات و سیاست‌های مناسب و کارآمدی را برای مدیریت پایداری تولید در دستور کار دارد. با این وجود، پایداری فعالیت در حلقه‌های مختلف زنجیره ارزش تحت تاثیر ریسک‌ها و نااطمینانی‌های غیرقابل اجتنابی قرار گرفته است که در بلندمدت به بدنه صنعت فولاد و اقتصاد کشور آسیب وارد می‌کند.

نگرشی هوشمندانه

تامین پایدار سنگ‌آهن، یکی از دغدغه‌ها و گلوگاه‌های تحقق اهداف و برنامه‌های توسعه و تولید صنعت فولاد برشمرده می‌شود. از این رو، شرکت معدنی و صنعتی چادرملو که با رسالت تامین خوراک صنعت فولاد فعالیت خود را آغاز کرد، با سرمایه‌‌گذاری در توسعه اکتشافات و بهره‌برداری از معادن منطقه در مسیر تحقق اهداف و برنامه‌های بلندمدت صنعت فولاد گام برداشت و سپس نسبت به تکمیل زنجیره ارزش اقدام کرد. از آنجایی که سرمایه‌گذاری‌های شرکت معدنی و صنعتی چادرملو با هدف توسعه متوازن حلقه‌های زنجیره بوده است، دغدغه چندانی به لحاظ تامین مواد اولیه ندارد و با تامین خوراک مورد نیاز کارخانه برنامه‌ها و هدف‌گذاری‌های تولید را به ثمر می‌رساند.

به عبارت دقیق‌تر، شرکت معدنی و صنعتی چادرملو به واسطه نگاه فراگیر خود به توسعه و تکمیل زنجیره هم خوراک مورد نیاز خطوط تولید کارخانه‌های خود را تامین و هم نقش کلیدی را در تامین مواد اولیه صنعت فولاد کشور ایفا می‌کند. به علاوه، دیدگاه همه‌جانبه و فراگیر شرکت چادرملو به تولید و توسعه عاملی برای رشد مستمر عملکرد تولید محصولات معدنی و صنعتی در این شرکت شده است. میزان استخراج سنگ‌آهن از معدن چادرملو در ۶ ماهه نخست سال جاری، به بیش از چهار میلیون و ۲۴۷ هزار تن رسیده و با توجه به ظرفیت بالای تولید محصولات معدنی در این شرکت، سه میلیون و ۳۲۴ هزار تن سنگ‌آهن نیز توسط این شرکت خریداری شده است تا تولید پایدار در واحدهای تولید کنسانتره و گندله این شرکت تداوم داشته باشد. مجموع آمار تولید کنسانتره سنگ‌آهن در شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در هفت‌ ماهه سال ۱۴۰۳، به بیش از پنج میلیون تن رسیده و تولید گندله، آهن‌ اسفنجی و فولاد این شرکت نیز در بازه زمانی یاد شده به ترتیب برابر با یک میلیون و ۹۴۲ هزار تن، یک میلیون و ۶۷ هزار تن و ۶۴۵ هزار تن بوده است.

مقایسه آمار تولید محصولات شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در هفت‌ ماهه سال ۱۴۰۳ با سال گذشته نشان می‌دهد که با وجود تشدید بحران تامین پایدار انرژی در تابستان امسال، تولید محصولات در این شرکت تحت تاثیر قرار نگرفته است. دلیل این مسئله را می‌توان اقدامات و برنامه‌ریزی‌های بلندمدت این شرکت برای تامین برق واحدهای تولیدی و نیز مدیریت کارآمد فرایندهای تعمیر و نگهداری و اجرای آن‌ها در زمان محدودیت مصرف دانست. شرکت معدنی و صنعتی چادرملو با توجه به نقش استراتژیک و کلیدی خود در زنجیره، احداث واحدهای نیروگاهی را در دستور کار قرار داده است تا با چالش کمتری به لحاظ تامین انرژی مواجه شود و روند تولید پایدار محصولات در این شرکت تداوم داشته باشد. در همین راستا، فاز اول نیروگاه سیکل ترکیبی این شرکت با ظرفیت ۱۸۳ مگاوات در خرداد ماه سال جاری به شبکه برق سراسری متصل شد. با توجه به شرایط پرریسک حاکم بر زنجیره فولاد کشور به لحاظ انرژی، فاز دوم نیروگاه سیکل ترکیبی چادرملو نیز در مهر ماه سال جاری زودتر از زمان پیش‌بینی‌ شده سنکرون شد و ظرفیت نیروگاه این شرکت به ۳۶۶ مگاوات افزایش یافت. راه‌اندازی این نیروگاه موجب شده است تا این شرکت در زمان اوج مصرف برق با محدودیت کمتری به لحاظ تامین انرژی مواجه شود و به این ترتیب از خسارت‌های ناشی از محدودیت‌های انرژی و توقفات تولید جلوگیری به عمل آید.

باید در نظر داشت که شرکت معدنی و صنعتی و معدنی چادرملو علاوه بر پروژه‌های احداث نیروگاه فعلی، احداث نیروگاه سیکل ترکیبی دیگر با ظرفیت ۵۴۶ مگاوات و دو نیروگاه خورشیدی در منطقه خضرآباد با ظرفیت ۱۰۰ مگاوات و ۱۰ مگاوات را در بهاباد در دستور کار دارد. موضوع قابل توجه اینجا است که این شرکت با احداث نیروگاه خورشیدی، گام بلندی را در خصوص حرکت به سمت استفاده از منابع انرژی پاک برداشته است و این مسئله نگرش هوشمندانه چادرملو را به تولید مستمر در جهت تحقق اهداف توسعه پایدار نشان می‌دهد.

چند گام استراتژیک

شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در راستای توسعه و بهبود تولید و مدیریت پایداری تولید، علاوه بر احداث نیروگاه روی پروژه‌های جدید برای افزایش ظرفیت‌های تولید و بهبود شرایط زیرساختی سرمایه‌گذاری می‌کند. با توجه به قرارگیری ذخایر سنگ‌آهن و واحدهای معدنی و صنعتی شرکت چادرملو در مناطق کویری، تامین پایدار آب یکی از موضوعات مهم برای حفظ تولید مستمر در این شرکت به شمار می‌آید. با توجه به این مسئله، چادرملو در پروژه‌های آبرسانی و انتقال آب به منطقه اردکان و پروژه انتقال آب خلیج‌ فارس به منطقه مشارکت داشته است. سرمایه‌گذاری در پروژه‌های آبرسانی، موجب برطرف کردن مشکلات تامین آب کارخانه‌های این شرکت می‌شود. همچنین سرمایه‌گذاری در پروژه عظیم انتقال آب خلیج‌ فارس را می‌توان اقدام مهم شرکت معدنی و صنعتی چادرملو برای حفظ پایداری فعالیت‌های تولیدی به شمار آورد.

شرکت معدنی و صنعتی چادرملو علاوه بر طرح‌ها و پروژه‌های یاد شده، پروژه‌های دیگری را برای افزایش ظرفیت تولید در شرکت‌های سرمایه‌پذیر خود آماده بهره‌برداری دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به واحد تولید کلاف شرکت صنایع آهن و فولاد سرمد ابرکوه، واحد تولید کنسانتره بهاباد با ظرفیت تولید سالانه یک میلیون تن و گندله‌سازی غدیر بهاباد با ظرفیت تولید چهار میلیون تن محصول در سال اشاره کرد. این شرکت به منظور توسعه و تنوع‌بخشی سبد محصول، طرح احداث کارخانه تولید کلاف آریایی را با هزینه ۴۷ میلیون یورو در میبد یزد در دستور کار قرار داده است. شرکت معدنی و صنعتی چادرملو توسعه همکاری با شرکت‌های دانش‌بنیان را با هدف ارتقای سطح بهره‌وری و حفظ تولید پایدار دنبال می‌کند و در این راستا سرمایه‌گذاری هدفمندی برای احداث کارخانه دانش‌بنیان تولید بریکت سرد انجام داده است که این پروژه نیز در آستانه بهره‌برداری قرار دارد.

با توجه به اینکه اغلب ذخایر معدن فعلی رو به اتمام است، شرکت معدنی و صنعتی چادرملو معدنکاری در آنومالی «D19» را با مشارکت شرکت سنگ‌ آهن مرکزی ایران از حدود سه سال گذشته آغاز کرده است. در حال حاضر باطله‌برداری از این آنومالی انجام شده و در آینده‌ای نزدیک عملیات معدنکاری و استخراج سنگ‌آهن از آن آغاز خواهد شد. علاوه‌براین، آماده‌سازی آنومالی «A10» نیز در دستور کار چادرملو قرار گرفته است تا به این ترتیب، این شرکت برای تداوم مسیر توسعه‌ای خود دغدغه‌ای از حیث تامین مواد اولیه نداشته باشد. در واقع این اقدام شرکت معدنی و صنعتی چادرملو، گام هدفمندی برای تامین خوراک واحدهای تولید و مدیریت پایداری تولید به شمار می‌آید. با این حال، اقدامات و برنامه‌های این شرکت در همین مرحله متوقف نمی‌شود و چادرملو برنامه‌ریزی استراتژیکی در همه ابعاد سازمانی ترسیم کرده است تا تولید مستمر را در همه حلقه‌های زنجیره محقق کند.

از آنجایی که میزان آماده‌به‌کاری تجهیزات و ماشین‌آلات نقش بسزایی در حفظ پایداری تولید و کاهش توقفات تولید دارد، شرکت معدنی و صنعتی چادرملو نیز برنامه‌ریزی دقیق و منظمی را برای ارتقای سطح آماده‌به‌کاری خطوط تولید خود انجام می‌دهد و از طریق اجرای دقیق برنامه‌های نگهداری و تعمیرات، توقفات ناگهانی خطوط تولید را به طور قابل‌توجهی کاهش داده است. گفتنی است در شرکت معدنی و صنعتی چادرملو تنها در سال ۱۴۰۲، یک هزار و ۴۶۳ قطعه در سال ۱۴۰۲ بومی‌سازی شده که با صرفه‌جویی ارزی ۸٫۴۷ میلیون یورویی برای این شرکت همراه بوده است. باید در نظر داشت که این شرکت از پیشتازان بومی‌سازی و داخلی‌سازی بسیاری از تجهیزات و قطعات استراتژیک نیز به شمار می‌آید و از این طریق نیز گام بلندی را در خصوص حفظ تولید مستمر برداشته است؛ ضمن اینکه این شرکت با ایجاد مرکز نوآوری نوچاد و برگزاری رویداد پویا و فراگیر چادرو نیز در صدد شناسایی ایده‌های عملی برای بهبود و ارتقای بهره‌وری و تولید بدون‌توقف است. در این مرکز نوآوری که از آن به عنوان سکوی سرمایه‌گذاری در پارک علم و فناوری یزد نیز یاد می‌شود، سرمایه مناسب برای تحقق ایده‌های نو و عملی، تولید دانش‌بنیان و پروژه‌های نوآوری در راستای بهبود و ارتقای عملکرد این شرکت اختصاص می‌یابد.

ارسال نظر