دولت بستر صادرات را فراهم کند
رئیس هیئت مدیره گروه صنعتی شکری، تولیدکننده فولاد گفت: در هفتههای اخیر قطعی طولانی مدت برق عملا تولید صنعت فولاد را متوقف کرده است و در این شرایط همه فعالان بخش صنعت و به ویژه زنجیره فولاد قادر به انجام تعهدات خود نیستند و متحمل زیان سنگینی میشوند. از طرفی هم قیمتگذاریهای دستوری و نامتناسب با نرخ تورم و همچنین افزایش شدید هزینههای برق موجب شدهاند که حاشیه سود این صنعت به شدت کاهش یابد. امید میرود نهادهای سیاستگذار با مشورت گرفتن از بخش خصوصی و متخصصان صنعت مسیر همواری را برای فعالیت تولیدکنندگان فراهم سازند.
جهانبخش شکری اظهار داشت: شرکت جهان فولاد غرب به عنوان تولیدکننده نبشی، ناودانی و تیرآهن از زنجیره کامل تولید فولاد برخوردار است و مواد اولیه این شرکت شامل سنگآهن و زغالسنگ حرارتی میشود. این شرکت که از ظرفیت تولید سالیانه یک میلیون تن محصول در زنجیره فولاد برخوردار بوده و در استان کرمانشاه واقع شده است، به طور مشخص تولید فولاد را از سال ۱۳۸۷ آغاز کرد. باید توجه داشت مواد اولیه اکثر تولیدکنندگان مقاطع طویل شمش فولادی است که با توجه عدم توازن قیمت محصولات در زنجیره، عملا این فرایند حاشیه سود مناسبی نخواهد داشت. دولت میتواند برای قیمت گذاری از بخش خصوصی مشاوره و نظرخواهی کند و و سازوکار قیمتگذاری خود را به گونهای ساماندهی کند که از حاشیه سود به تناسب در طول زنجیره از تبدیل سنگ آهن به کنسانتره و بعد تبدیل به گندله، آهن اسفنجی و شمش به شکل مناسب تقسیم شود تا در آخر تولید کننده مقاطع فولادی دچار ضرر نشود.
وی در خصوص تامین مواد اولیه، عنوان کرد: شرکت جهان فولاد غرب سنگآهن مورد نیاز خود را از بورس کالا و برخی از معادن خریداری میکند. همچنین قراضه فولادی نیز که بخشی از مواد اولیه این شرکت محسوب شده، از بازار آزاد خریداری میشود؛ البته معضل جریان نقدیندگی و گردش مالی دیگر موضوع موثر بر فضای کسبوکار و همچنین صنعت فولاد است که از سیاستهای بانکها برای کنترل نقدینگی و ارائه ندادن تسهیلات نشئت میگیرد. سختگیری بانکها نسبت به ارائه وام و تسهیلات که مشکل همیشگی برای صنعت به شمار میآید، باعث شده است تا قدرت رقابت صنعت فولاد دچار خلل شود و ما همچنان امیدواریم دولت هرچه زودتر مسیر خود را در راستای این صنعت تغییر و بهبود دهد.
ارز نیمایی باعث کاهش انگیزه صادرات
رئیس هیئت مدیره گروه صنعتی شکری با انتقاد از ارز نیمایی، بیان کرد: بخشی از محصولات ما در داخل فروخته و بخش دیگر صادر میشود. بنابر بخشنامه دولت مبنی بر تعهد ارزی یا همان ارز نیمایی در حال حاضر صادرات شرکت به یک چهارم رسیده است. در حالی که عدهای واسطهگر با استفاده از با کارتهای بازرگانی اجارهای از ما محصول را خریداری میکنند و بدون رعایت تعهد ارزی اقدام به صادرات میکنند. در جریان این سیاست تولیدکننده واقعی ضرر میکند و حتی دولت به راحتی نمیتواند پیگیر این افراد باشد. این در حالی است که خود تولیدکننده بخاطر بخشنامه بازگشت ارز به داخل کشور که هیچ توجیه اقتصادی ندارد از صادرات سودی نمیبرد. در حالی که اگر این بخشنامهها برای تولیدکننده از میان برداشته شود زمینه ایجاد اشتغال و توسعه در داخل فراهم میشود.
ساخت نیروگاه خصوصی
شکری در ادامه اظهار داشت: ایران در حال حاضر حدود ۱۷هزار مگاوات کمبود برق دارد و برای جبران این کمبود، اولین بخشی که دچار قطعی میشود بخشهای صنعتی است. به همین خاطر ما برای جبران شروع به ساختن نیروگاهی کردیم که بتواند از آلاینده اگزوز خروجی کورهها تولید برق کند و هیچ آسیب زیستمحیطی نداشته باشد. این پروژه تا بهحال ۸۰ درصد پیشرفت داشته است. باید در نظر داشت به دلیل نوع فرایند و بازیافتی که از آلایندهها انجام میشود هزینه بیشتری را نسبت به ساخت انواع دیگر نیروگاهها به دنبال دارد. البته ما به بیشتر از ۳۵ مگاوات برق نیاز داریم و این نیروگاه فقط میتواند ۱۲مگاوات از نیاز ما را تامین کند. هرچند که باید خاطرنشان کرد هنوز مشکل قطعی گاز در زمستان به قوت خود باقی مانده است و باید دنبال راه چارهای برای زمستان باشیم.وی افزود: اگر زمینه برای صادرات فراهم شود، میتوان مازاد تولید نسبت به نیاز داخلی را به بازارهای خارجی صادر کرد اما وقتی وضعیت تعهدات ارزی به همین منوال ادامه یابد و شرایط کمبود برق و گاز بهبود پیدا نکند، امکان پرداخت دستمزد بیش از دو هزار نفر نیروی انسانی راحت نیست و مجبور به تعدیل نیرو خواهیم شد. برعکس تفکری که راجب افزایش قیمت محصولات فولادی وجود دارد، رشد نرخی اتفاق نیفتاده و بالا رفتن قیمت حاصل تورم و رشد قیمت ارز است. تولید فولاد در کشور به اندازهای زیاد است که با وجود کمبود برق بازارها لطمهای ندیدهاند این در صورتی است که بازار سیمان امروز با محدودیت عرضه مواجه است.رئیس هیئت مدیره گروه صنعتی شکری در ارتباط با صادرات فولاد، گفت: ترکیه در صادرات فولاد پیشتاز است؛ به صورتی که هم تولید زیادی دارد و هم دولت از صادرکنندگان حمایت میکند و بازارهایی که ما از دست دادیم را به دست میگیرد. پیش از این ما به کشورهایی در اروپا و آفریقا و همچنین کشورهای حاشیه خلیج فارس مانند امارات متحده عربی صادرات داشتیم اما با وجود موانعی که قبلتر گفته شد، این امکان از ما صلب شده است.شکری در مورد چشمانداز بازار فولاد با توجه به شرایط فعلی، خاطرنشان کرد: به علت صدور مجوزهای زیاد و تولیدات بیشتر از نیاز داخل در صنعت فولاد، دولت میتواند زمینه را برای صادرات فراهم کند. به عنوان مثال تعهد ارزی را از میان بردارد تا صادرات طبق روال شود. همچنین بازار داخلی کشور نیز اگر کارهای عمرانی و فعالیتهای ساختمانی، زیرساختی و عمرانی رونق پیدا کند، مطمئنا فروش محصولات فولادی بالا میرود و بازار از شرایط رکود فعلی خارج خواهد شد.