رکود در انتظار بخش معدن در صورت نبود نگاه توسعه‌ای

رئیس خانه معدن خراسان رضوی گفت: طبق برآورد خانه معدن برای رسیدن به رشد ۱۳ درصدی بخش معدن مطابق با برنامه هفتم توسعه کشور و جایگزینی نفت با این ظرفیت، این حوزه به ۵۵ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز دارد.

رکود در انتظار بخش معدن در صورت نبود نگاه توسعه‌ای

غلامرضا نازپرور با تاکید براین که معادن برای نقش‌آفرینی در اقتصاد کشور نیازمند توجه خاصی هستند، اظهار کرد: تحریم‌ها هم در بحث هزینه‌های اکتشاف و استخراج و هم در بحث فروش و صادرات بر فعالیت معادن اثر نامطلوب دارد.

وی افزود: برای برخی مواد معدنی در کشور عوارض بسیار زیادی در نظر گرفته شده است؛ حال آنکه ما اعتقاد داریم مواد معدنی اضافه بر نیاز داخل را می‌توانیم صادر کنیم و نباید عوارض سنگینی بر روی آن‌ها بسته شده و جایگاه ما در دنیا از دست برود.

رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی خراسان رضوی تصریح کرد: اگر قرار باشد عوارض زیادی در داخل برای برخی مواد معدنی در نظر گرفته شده و مشتری نیز نداشته باشیم و امکان صادرات نیز نباشد، رکودی بر فعالیت معادن حاکم شده و بهره‌برداران دچار مشکل می‌شوند.

نازپرور خاطرنشان کرد: ما نباید راه‌های صادراتی را ببندیم، بلکه باید طوری برنامه‌ریزی شود که وقتی نیاز داخل اشباع شد، بتوان مازاد را با تعرفه‌های معقول و نه تعرفه‌های خارج از استاندارد صادر کرد.

وی با بیان اینکه بهره‌برداران معادن باید بتوانند ماده اولیه مازاد را صادر کنند، عنوان کرد: البته در این میان ارز نیز باید تک‌نرخی شود؛ زیرا اگر بهره‌بردار ارز را به نرخ نیمایی به دولت بدهد ضرر می‌کند. همانطور که دولت ارز را آزاد و به نرخ‌های جهانی می‌فروشد، برگشت ارز نیز باید به همان نرخ باشد، نه اینکه دولت خودش به نرخ جهانی بفروشد و برگشت آن از طریق بهره‌بردار با ارز نیمایی باشد.

رئیس خانه معدن خراسان رضوی گفت: در حال حاضر عده‌ای برای تامین مس باید از بورس کنسانتره مس به قیمت جهانی بخرند و وقتی می‌خواهند مفتول و تولید کنند، صنایع معدنی ضرر می‌کنند زیرا باید مابه التفاوت نرخ ارز را به دولت بدهند.

نازپرور با بیان اینکه در حوزه معدن بضاعت ما بالاست و معادن می‌توانند در زمینه توسعه پایدار و ارزآوری و تامین مواد اولیه در کشور نقش داشته باشند، تصریح کرد: لذا باید توجه خاصی به این بخش صورت بگیرد و نباید تنها نگاه درآمدزایی از معادن وجود داشته باشد که حقوق دولت و کارمندان را بدهد؛ بلکه باید نگاه توسعه‌ای به معادن وجود داشته باشد تا معادن شکوفا شده و بهره‌برداری شوند.

رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی خراسان رضوی اظهار کرد: هم‎‌اکنون تنها ۲۰ درصد ذخایر معدنی ما شناسایی، اکتشاف و به بهره‌برداری رسیده و ۸۰ درصد دیگر معادن قابل بهره‌برداری است؛ لذا اگر نگاهمان به معادن توسعه‌ای نباشد و تنها نگاه تامین هزینه‌ای به معادن داشته‌باشیم، معادن رشد نمی‌کنند و با محدود کردن بازارهای صادراتی، این بخش دچار رکود و تعطیلی می‌شود.

نازپرور با بیان اینکه دولت‌ها باید به معادن نگاه توسعه‌ای داشته باشند و به بهره‌برداران در پرداخت حقوق دولتی تنفس بدهند، عنوان کرد: در سال‌های اخیر حقوق دولتی معادن جهش‌های زیادی داشته و اگرچه طبق قانون برای گرفتن برخی ضمانت‌ها می‌توان از بهره‌برداران چک گرفت، اما ضمانت‌نامه بانکی گرفته می‌شود و تسهیلات چندانی برای معادن خصوصی و کوچک‌مقیاس و متوسط مقیاس وجود ندارد و معادن بزرگ نیز که در دست دولت است و نیازی به وام ندارند و اگر تسهیلات بخواهند نیز راحت به آن‌ها داده می‌شود اما بخش خصوصی نیاز به ضامن و … دارد.

وی ادامه داد: پروانه معادن باید به عنوان ضمانت از سوی بانک‌ها پذیرفته شود اما بانک‌ها زیر بار این موضوع نمی‌روند و این مشکلات گریبان‌گیر بهره‌برداران معادن است.

رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی خراسان رضوی با اشاره به اینکه باید کمک کنیم تا معادن اصولی، درست و با دستورالعمل‌های مشخص و مطابق ضوابط زیست محیطی کار کنند، تصریح کرد: ما نباید معدنی را به دلیل مسائل زیست محیطی تعطیل کنیم؛ بلکه باید راهکار بدهیم تا معدن بتواند اصولی کار کند و باعث توسعه و شکوفایی اقتصادی و رشد تولید ناخالص ملی شود.

منبع: ایسنا

ارسال نظر